https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/zajemci-o-kotlikove-dotace-v-libereckem-kraji-maji-stale-sanci
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Zájemci o kotlíkové dotace v Libereckém kraji mají stále šanci

21.4.2016 07:50 | LIBEREC (ČTK)
Zájemci o kotlíkové dotace v Libereckém kraji mají stále šanci. Kraj zatím rozdělil 83 milionů korun na 735 žádostí, celkem má na výměnu kotlů k dispozici 135 milionů korun. Pro nesplnění podmínek kraj vyřadil 25 žádostí a dalších zhruba 300 žadatelů musí své žádosti doplnit nebo opravit. Zájemci mohou žádosti o dotaci na výměnu kotle dál podávat, úředníci už je ale upozorňují, že se na ně nemusí dostat, řekl krajský radní pro rozvoj a evropské projekty Vít Příkaský (ČSSD).
 

Žádosti o dotace je možné v Libereckém kraji podávat od 25. ledna. Do konce února úředníci přijali 1076 žádostí za téměř 119 milionů korun, dalších zhruba 150 žádostí přibylo podle Příkaského od 1. března. Největší zájem je o kombinované kotle na tuhá paliva a biomasu s automatickým přikládáním, o dotace na ně požádalo zhruba 45 procent lidí. Některé žádosti ale musely být vyřazeny.

"Důvodem vyřazení některých žádostí byly například exekuce na nemovitosti, více bytových jednotek než tři, nebo jiné původní zdroje vytápění než jsou kotle. Na vlastní žádost bylo vyřazeno z hodnocení 14 žádostí, které nebyly radě kraje vůbec předloženy," doplnil Příkaský.

Liberecký kraj rozděluje peníze na kotle poprvé. Dotace je určena pouze na výměnu kotlů na tuhá paliva s ručním přikládáním v rodinných domech. Ti, kdo doma topí kamny, krby nebo třeba plynovým kotlem, dotaci na výměnu nedostanou. Žádat ji mohou z programu Nová zelená úsporám, kde je však podmínkou i zateplení objektu. Dotaci z krajského úřadu lze získat na pořízení nového kotle na tuhá paliva, ale také třeba plynového nebo kombinovaného. Možné je pořídit i solární vytápění, ale jen v kombinaci s kotlem. Podmínkou dotace jsou také mikroenergetická opatření, jako je třeba dílčí výměna oken, vstupních dveří nebo zateplení střechy či půdy.

"Nejvíc žádostí je z Liberecka a Jilemnicka," dodal Příkaský. Žadatelé mohou získat až osmdesátiprocentní dotaci z maximální částky 150 000 korun, tedy až 120 000 korun. V oblastech se zhoršenou kvalitou ovzduší je podpora ještě vyšší - 85 procent. Platí to pro domácnosti v České Lípě, Doksech, Mimoni, Liberci, Stráži nad Nisou, Cvikově, Kamenickém Šenově, Novém Boru, Skalici u České Lípy, Chotovicích, Okrouhlé, Ohrazenicích a Turnově. Zájemci buď celou investici zaplatí a pak jim část úřad vrátí, možností je také zaplatit jen vlastní podíl a pak požádat o zálohu na dotaci. Peníze by první žadatelé mohli dostat v září.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist