https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/zamrsk-pripravuje-obnovu-historickych-polnich-cest
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Zámrsk připravuje obnovu historických polních cest

12.3.2020 00:14 | ZÁMRSK (ČTK)
Zámrsk na Orlickoústecku připravuje obnovu historických polních cest, vysází tam i stromy. / Ilustrační foto
Zámrsk na Orlickoústecku připravuje obnovu historických polních cest, vysází tam i stromy. / Ilustrační foto
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Zdroj | Archiv Aleš Erber
Zámrsk na Orlickoústecku připravuje obnovu historických polních cest, vysází tam i stromy. Po vycházkovém okruhu, který povede kolem obce, se lidé nejspíš projdou už v příštím roce. Řekla to starostka Zuzana Tvrzníková (Za rozvoj a prosperitu obce).
 

"Současný styl hospodaření neprospívá přírodě, minimálně pro zadržování vody. Plochy jsou spojené ve velké lány, živočichové nemají na polích kde přebývat," řekla Tvrzníková.

Stromy pomohou vrátit do krajiny rostliny, hmyz, ptactvo, změní se mikroklima lokality, méně se bude odpařovat voda, sníží se eroze půdy. Zvýší se druhová pestrost zvířat. Podle starostky by obcím měl pomoct stát, obnova polních cest je jedna z mála možností, které mohou pro přírodu udělat, dodala.

"Vloni jsme už nepronajali pozemky, které obnovíme jako historické cesty. Vytvoříme nový okruh kolem obce. Vytvoříme geometrický plán, kterými je oddělíme, pak je zatravníme a osázíme stromy. Předpokládáme, že v přespříštím roce už tam budou i stromky," řekla starostka.

Obec obnoví cestu, která dříve vedla z Janoviček od hasičské zbrojnice údolím pod Homolí přes současnou silnici I/17 do Tylištěk a odtud k autobazaru v Nové Vsi. Další cesta byla nad Starou Vsí nad Úvozem k Třešňovce. Kolem cest by obec také s pomocí místních obyvatel mohla vrátit drobné sakrální stavby, boží muka nebo kapličky, uvedl radní obce Karel Kouřil (Za rozvoj a prosperitu obce).

Stejné plány má například i město Sezemice na Pardubicku, polní a luční cesty v okolí zatravní a podél nich vysázejí stromy. Letos chtějí vytvořit projekt, který má přispět k ochraně krajiny a lepšímu hospodaření s vodou.


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (4)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

Karel Zvářal

Karel Zvářal

12.3.2020 12:28
Přírodě zdar, měsíční krajině zmar!
Odpovědět
Pa

PavelA

12.3.2020 14:25
Proč by obcím s obnovou polních cest měl pomáhat stát?
Vše je otázka priorit a každá obec si na obnovu svého majetku musí najít zdroje.
Odpovědět
ZK

Zan K.

12.3.2020 16:48 Reaguje na PavelA
No - především ti, co je rozorali. A dnes i ti, co z toho těří. Možná se budou ohánět daněmi, tak proto stát. Jinak ovšem záslužný čin. Jen se podívajte na staré vojenské mapy, co jich všude bylo. viz např. http://chartae-antiquae.cz/cs/maps/6608
Odpovědět
pp

pavel peregrin

12.3.2020 16:47
Nic proti polním cestám, ale je zde jedno ale- kdo je bude udržovat. V případě ponechání svému osudu se stávají semeništěm plevelů, který se pak rozšiřuje na ornou půdu a my musíme o to více používat ty zatrachtělé herbicidy.
Odpovědět
reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist