https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/zaporozska-jaderna-elektrarna-i-pres-pokles-hladiny-cerpa-vodu-z-protrzene-kachovske-prehrady
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Záporožská jaderná elektrárna i přes pokles hladiny čerpá vodu z protržené Kachovské přehrady

9.6.2023 16:22 | PRAHA (Ekolist.cz)
Podle posledních zpráv je v 8:00 hodin 9. června hladina vody v Kachovkské přehradě v oblasti Nikopole 11,74 m. V chladicí nádrži Záporožské jaderné elektrárny je 16,66 m. Podle Energoatomu je todostatečné pro pokrytí potřeb elektrárny.
Podle posledních zpráv je v 8:00 hodin 9. června hladina vody v Kachovkské přehradě v oblasti Nikopole 11,74 m. V chladicí nádrži Záporožské jaderné elektrárny je 16,66 m. Podle Energoatomu je todostatečné pro pokrytí potřeb elektrárny.
Zdroj | Energoatom
Pro doplnění zásob vody chladicí nádrže Záporožské jaderné elektrárny jsou i alternativní zdroje, říká Petro Kotin, generální ředitel ukrajinské státní společnosti Energoatom, která provozuje všechny čtyři ukrajinské jaderné elektrárny. Respektive tři, protože o března loňského roku je Záporožská jaderná elektrárna pod kontrolou ruské armády.
 
Petro Kotin pro Rádio Svoboda komentoval současnou situaci Záporožské jaderné elektrárny v souvislosti s úterním zničením hráze Kachovské přehrady. Přehrada totiž sloužila jako primární zdroj vody pro chlazení elektrárny.

Jakmile klesne hladina vody v přehradě pod 13,3 metru, nebude možné použít stávající čerpadla.

"V současné době se potvrdilo, že reálné podmínky jsou méně konzervativní, než předpokládá projekt," říká Petro Kotin.

Podle něho je provoz čerpadel v případě potřeby možný a "umožní zajistit doplňování vody i při nejnižších hladinách nádrže Kachovka. V současné době je situace pod kontrolou," uklidňuje Kotin. Kromě nádrže Kachovka existuje několik dalších zdrojů doplňování zásob chladicího rybníka. "Jedná se o mobilní čerpací jednotky, které lze v případě potřeby nasadit, a poslední hranicí je využití podzemních vrtů pitné vody," říká Kotin.

Podle generálního ředitele společnosti Energoatom v současné době nehrozí přímé ohrožení Záporožské jaderné elektrárny. "Hlavní hrozbou je, že rusisté jsou stále v elektrárně a mohou svým jednáním spáchat jakýkoli další zločin, který situaci výrazně zhorší. Jedinou cestou k dosažení úplné bezpečnosti Záporožské jaderné elektrárny je podle Energoatomu její deokupace, demilitarizace a navrácení pod kontrolu legitimního provozovatele, společnosti Energoatom.

Aktuální situaci v Záporožské jaderné elektrárně ve čtvrtek večer komentoval i generální ředitel Mezinárodní agentury pro atomovou energii Rafael Mariano Grossi. I podle jeho informací elektrárna stále pokračuje v v čerpání chladicí vody z přehrady Kachovka, přestože hladina vody dosáhla bodu, kdy podle dřívějších odhadů již čerpadla nemohou fungovat.

Je podle něho stále čas, než bude potřeba přejít na alternativní zdroj vody, včetně velké chladicí nádrže vedle elektrárny a jejích menších chladicích nádrží, přilehlých kanálů a studní. Podle něho mohou tyto zdroje zásobovat Záporožskou jadernou elektrárnu po dobu několika měsíců. "Nicméně celková situace v oblasti jaderné bezpečnosti a zabezpečení zůstává velmi nejistá a potenciálně nebezpečná," říká Grossi.

Rafael Mariano Grossi zdůraznil, že rozsah poškození přehrady zůstává neznámý a není také jasné, kdy a na jaké úrovni se nádrž stabilizuje.

Pro lepší posouzení situace si experti MAAE vyžádali přístup do místa, kde se měří hladina vody v nádrži, a také do výpustního kanálu Záporožské tepelné elektrárny, která s jadernou elektrárnou sousedí.

"Je nezbytné, aby tým Podpůrné a asistenční mise IAEA v Záporoží mohl nezávisle ověřit stav systémů, které dodávají chladicí vodu do Záporožské jaderné elektrárny," řekl generální ředitel Grossi.

Záporožská jaderná elektrárna je největší jaderný zdroj v Evropě. Od začátku ruské invaze na Ukrajinu čelí zařízení bezprecendentnímu tlaku. V březnu 2022 se při obsazování areálu ruskou armádou střílelo a je zjevné, že Rusko svým přístupem k elektrárně ignoruje Ženevskou konvenci.


reklama

 

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (14)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

Karel Zvářal

Karel Zvářal

9.6.2023 20:31
Kéž vydrží funkční do konce konfliktu, aby UA mohla být vzorem pro celou unii. Nikde nevidět vrtule ani soláry, prostě vsadili na stabilní zdroj. To je energetika pro třetí tisíciletí. Ekologická, přátelská k přírodě.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

10.6.2023 16:52 Reaguje na Karel Zvářal
Velmi přátelská, dokud ji Rusi neodpálí. A udělají to tak, aby se maximum radioaktivity dostalo do ovzduší, ne jak v Černobylu, to byl jen čajíček.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

10.6.2023 16:54 Reaguje na Karel Zvářal
Kdyby byl mužik natrvalo vypráskán, rozvoj Ukrajiny by potřeboval x násobné množství elektřiny a větřáky i soláry by tam musely jet na plný plyn.
Odpovědět
Miloš Lesák

Miloš Lesák

11.6.2023 14:35 Reaguje na Karel Zvářal
Ekologická ? a co jaderný odpad se kterým se dodnes stále neví co vůbec s ním udělat ?
Odpovědět
ZW

Zdenek Wenzel

11.6.2023 19:53 Reaguje na Miloš Lesák
Tady jsi na Ekohlistu.
Odpovědět
EN

Emil Novák

11.6.2023 22:53 Reaguje na Miloš Lesák
To se ví už dávno, co s ním udělat. Díky jeho relativně malému množství to technicky není složitý problém.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

12.6.2023 07:51 Reaguje na Emil Novák
Jenže drahý. To trvalé úložiště nás stálo asi miliardu a ještě se ani neví, kde bude.
Odpovědět
EN

Emil Novák

12.6.2023 08:05 Reaguje na Pavel Hanzl
Drahý problém je to pro někoho, kdo nemá absolutně představu, o jakých číslech je řeč. Energetickému analfabetovi připadá miliarda jako hrozně velká částka, ale když si uvědomíme, že naše elektrárny vyrobily již cca 750 TWh elektřiny, tj. 750 milionů MWh, tak se ta miliarda projeví v každé MWh zhruba jednou korunou, tj. naprosto zanedbatelné, když elektřina stojí přes 3000 Kč za MWh.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

12.6.2023 19:36 Reaguje na Emil Novák
To je velmi hezký výpočet, ale má cha cha jednu drobnou chybku. Za tu miliardu není postaveno VŮBEC NIC, takže výsledná cena může být 100x nebo 1000x vyšší? Čort znajet.
Odpovědět
EN

Emil Novák

12.6.2023 20:19 Reaguje na Pavel Hanzl
Ten výpočet nemá žádnou vadu, ten výpočet totiž neměl za cíl nic víc než ukázat, že ta údajná drahota, kterou jste chtěl dokumentovat na utracené jedné miliardě, je ve skutečnosti vzhledem k celkovému množství vyrobené elektřiny jen plivnutí do vody.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

13.6.2023 12:46 Reaguje na Emil Novák
Jistě. Ale kolik to úložiště bude stát celé? A jeho provoz? A kdy se zaplní? A kde jsou ty množivé reaktory, které mají to vhořelé palivo dále pálit?
Odpovědět
EN

Emil Novák

13.6.2023 12:55 Reaguje na Pavel Hanzl
1) Kolik bude stát se teprve uvidí, odhad SÚRAO z doby před nárůstem inflace byl 30 miliard Kč, což už na jaderném účtu je. S inflací ta cena určitě naroste, jako narostla cena všeho.
2) Kolik bude stát jeho provoz je přímo úměrné tomu, jak dlouho bude ještě vznikat jaderný odpad pro něj určený., což teď samozřejmě nevíme. Pokud se bude provozovat dlouho, bude na něj i dlouho přispívat původci odpadu.
3) Množivé reaktory zatím vyjma Ruska nejsou, jedním z důvodů je právě i to, že je levnější otevřený než uzavřený palivový cyklus.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

13.6.2023 12:50 Reaguje na Emil Novák
Vaše logika je naprosto úžasná.
Vybírám si nové auto, už jsem do toho štrachání vrazil tisícovku a pořád ještě netuším, co chci koupit. Ale chci jen dokázat, že ta tisícovka je jen pakatel proti mým příjmům.
Odpovědět
EN

Emil Novák

13.6.2023 12:59 Reaguje na Pavel Hanzl
Naprosto úžasná je spíš vaše logika. Za tu tisícovku jste totiž už zjistil, jaké auto přesně potřebujete, ač jste předtím o autech nic nevěděl, a zúžil jste počet aut které připadají v úvahu na čtyři. Tedy rozhodně lepší investice než bezmyšlenkovitě koupit první auto které vám padne do ruky, abyste později zjistil, že vůbec nevyhovuje vašim potřebám a zbytečně jste vyhodil mnohem víc peněz.
Odpovědět
 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist