https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/zasobniky-plynu-v-cr-jsou-uz-plne-z-80-procent-jak-pozaduje-norma-eu
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Zásobníky plynu v ČR jsou už plné z 80 procent, jak požaduje norma EU

28.7.2022 00:38 | PRAHA (ČTK)
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Zásobníky plynu v Česku jsou plné z 80 procent. Na twitteru to tento týden uvedl premiér Petr Fiala (ODS), podle kterého je to rekordní úroveň. Česko tak dosáhlo hranice, na kterou musí státy Evropské unie zásobníky naplnit do letošního listopadu. Unijní ministři energetiky se na tom v červnu dohodli kvůli tomu, aby země EU byly připraveny na případné vážné narušení dodávek plynu z Ruska.
 

"Jsme na historickém maximu. Pracujeme na tom, abychom byli na zimu připraveni co nejlépe," napsal Fiala. "Letos jsme zavedli pravidlo, aby plynové zásobníky v zemích EU musely být před zimou naplněny alespoň na 80 procent. V ČR jsme dnes (v pondělí) tuto hranici překročili a máme dvě miliardy a 687 milionů kubíků (plynu)," uvedl na twitteru ministr průmyslu a obchodu Jozef Síkela (za STAN).

Roční spotřeba v ČR činí asi 9,4 miliardy metrů krychlových plynu a z Ruska získává Česko podle Síkely zhruba 98 procent spotřebovaného plynu. Před týdnem, kdy byly zásobníky plynu v Česku plné zhruba ze 77 procent, Síkela řekl médiím, že plyn v nich by pokryl spotřebu v zemi zhruba do ledna. Česko plánuje kvůli omezení závislosti na Rusku využít plyn z terminálu na zkapalněný zemní plyn (LNG) v Nizozemsku. To by podle dřívějšího vyjádření Síkely prodloužilo spotřebu plynu v ČR o jeden a půl až dva měsíce.

Někteří unijní činitelé jsou přesvědčeni o tom, že Rusko využije plánovanou údržbu plynovodu Nord Stream 1 pro trvalé odstavení EU od dodávek plynu. Moskva podle nich tento krok chystá jako odvetu za unijní sankce, včetně částečného embarga na ruskou ropu, které byly zavedeny v reakci na ruskou okupaci Ukrajiny.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (3)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

PH

Pavel Hanzl

28.7.2022 08:36
Vypadá to dobře, tahle vláda maká a nežvaní. Jak budou nabíhat dodávky z celého světa, zvýší se kapacita terminálů (ten Holandský se má rozjet v září), bude možno totálně odstřihnout Gazprom a jeho šachmaty, které vyháněly cenu plynu.
Odpovědět
JV

Jarmila Vavrochová

29.7.2022 07:40
Tak plynová úložiště na území ČR jsou plná na 80%; to je jistě dobře, ale komu ty zásobníky patří a komu patří ten nakoupený plyn? Je ten plyn určen k prodeji v ČR nebo tu je jen uskladněn? Jaký vliv na to má naše vláda? Když už bude u nás prodáván, kolik bude stát?
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

29.7.2022 10:01 Reaguje na Jarmila Vavrochová
Tohle je série zcela logických otázek, já jsem nikde ale odpovědi nenašel. Celé naše plynárenství, (včetně Transgazu) Miloš Zeman prodal už v roce 2002 Němcům (RWE - innogy).
Takže bychom měli být logicky z obliga, ať se starají Němci.
Jenže to asi tak nefunguje, náš stát shání kapacity v holandslých terminálech i rourách, oživuje výstavbu plynovodu STORK2 z Polska, plní zásobníky.
Taky by mě zajímalo, jak to teda ve skutečně je.
Odpovědět
 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist