https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/zastupce-ombudsmanky-proveri-cernou-stavbu-v-parku-dolni-poohri
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Zástupce ombudsmanky prověří černou stavbu v parku Dolní Poohří

4.10.2019 00:12 | BRNO (ČTK)
Zástupce veřejné ochránkyně práv Stanislav Křeček prověří postup stavebního úřadu v případu nepovolené stavby v přírodním parku Dolní Poohří u severočeské Budyně nad Ohří. / Ilustrační foto
Zástupce veřejné ochránkyně práv Stanislav Křeček prověří postup stavebního úřadu v případu nepovolené stavby v přírodním parku Dolní Poohří u severočeské Budyně nad Ohří. / Ilustrační foto
Licence | Volné dílo (public domain)
Foto | PIRO4D / Pixabay
Zástupce veřejné ochránkyně práv Stanislav Křeček prověří postup stavebního úřadu v případu nepovolené stavby v přírodním parku Dolní Poohří u severočeské Budyně nad Ohří. V tiskové zprávě to ve středu uvedla mluvčí kanceláře veřejné ochránkyně práv Iva Hrazdílková. Podle Křečka se úřady musí stavební nekázni bránit všemi prostředky, které jim zákony dávají.
 

V přírodním parku vyrůstá rodinný dům i přes zákaz úřadů. "Není pochyb o tom, že stavba v přírodním parku Dolní Poohří probíhá bez povolení stavebního úřadu. Děje se tak nikoli z neznalosti či nejasností, ale naprosto vědomě. Stavebník totiž v minulosti o povolení žádal, ale žádost byla zamítnuta, protože v daném území není povoleno stavět," uvedl zástupce ombudsmanky. Šetření zahájil z vlastní iniciativy.

Z veřejných zdrojů podle Křečka vyplývá, že stavební úřad v Libochovicích hodlal postupovat v souladu s právními předpisy, ale není zřejmé, zda předpokládané kroky skutečně provedl a zda je jeho postup efektivní. Zástupce ombudsmanky tak chce zjistit, zda stavební úřad zakázal provádění stavby, pokutoval zahájení stavby bez povolení a zda také zahájil řízení o odstranění stavby.

Šetření by podle Křečka mělo ověřit i důslednost stavebního úřadu, tedy to, zda například provedl neohlášenou kontrolní prohlídku či zda udělil pokuty v dostatečné výši.

"Úřady musí být důsledné a stavební nekázni bránit všemi prostředky, které jim zákony dávají. Každý případ, kdy stavebníkovi projde nezákonné jednání a dosáhne svého bez ohledu na pravidla a veřejný zájem, jen posiluje nedůvěru ve spravedlnost a vede k přesvědčení, že se všem neměří stejným metrem," uvedl zástupce ombudsmanky.

Na stavbu rodinného domu už dříve upozornila Mladá fronta Dnes, věnovala se jí i další média. Za stavbou podle médií stojí vlivný severočeský podnikatel.


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (1)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

Dana Haspeklová

Dana Haspeklová

5.10.2019 20:56
Škoda, že jsme se nedozvěděli, který chudák si tohle dovolí!
A jakpak to asi dopadne?!
Odpovědět
 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist