https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/zavlecene-mysi-piji-albatrosum-z-midway-krev-doslova
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Zavlečené myši pijí albatrosům z Midway krev. Doslova

10.4.2018 14:09 | PRAHA (Ekolist.cz)
Myši ohrožují i albatrosy šedohlavé.
Myši ohrožují i albatrosy šedohlavé.
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Foto | Ben Dilley / ACAP
Atol Midway byl až do roku 2015 relativně bezpečným hnízdištěm albatrosů laysanských a černonohých. Žili jich tu tisíce a úspěšně vyváděli mladé. Jenže pak se na tělech ptáků začaly objevovat hluboké šrámy a krvavé stopy. Jak se ukázalo, bolestivá zranění jim způsobovaly myši, žíznící po krvi. Píše o tom WashingtonPost.
 

Dramatičnost zprávě o krvežíznivých hlodavcích, kteří decimují kolonie albatrosů z Midway, rozhodně nechybí. Vysvětlení je ale prosté: v roce 2015 atol zasáhla vlna veder a vodní zdroje se hlodavcům staly nedostupné. Vláhu a životodárné tekutiny proto získávali, jak se dalo. Třeba v podobě krve, čerpané z albatrosů, sedících nehybně na vejcích. Lidem z americké Fish and Wildlife Service chvilku trvalo, než přišli na skutečnou příčinu albatrosích zranění. V podezření byli nejprve sami albatrosi (a jejich vzájemné souboje o hnízdiště), později se spekulovalo o útočících dravcích. Teprve záznamy z instalovaných fotopastí prokázaly, že viníka je třeba hledat na zemi.

Pták s dvoumetrovým rozpětím křídel proti myši neobstojí

Myši domácí jsou na atolu nepůvodním, zavlečeným druhem. Nikdy předtím takové problémy nezpůsobovaly. Jenže když přišlo sucho, naučily se velmi rychle, jak se bezpečně k albatrosům přiblížit a zahryznout se tam, kam ostrý zobák nedosáhne. „Albatrosi se vůbec nebrání, primární je pro ně ochrana hnízda a vajec,“ říká Brad Keitt, ředitel oceánských programů American Bird Conservancy. „Proto jsou tolik zranitelní. Jejich evolucí vrozená odpověď vůči podobnému útoku je chránit mladé a nikdy neutíkat.“ Po staletí hnízdí na izolovaných ostrovech právě kvůli absenci predátorů a tak se jim teď bránit neumí.

Což je problém. Myší je totiž na Midway rozhodně víc, než ohrožených albatrosů. „A trik, jak přežít sucho, respektive jak se dostat ke krvi ptáků, se myši rychle naučily mezi sebou,“ vysvětluje bioložka Beth Flintová. Myši mají za rok až stovky mladých, zatímco albatrosi mají velmi pomalý životní cyklus. „Kladou jen jedno vejce za rok, někdy za dva,“ říká Keitt. „A oba ptačí rodiče investují ohromné množství energie a času do péče o ptáče.“ S útoky myší, které na atol dorazily před 75 lety, nepočítají. Na krev uvyklí hlodavci tak teoreticky mohou midwayské kolonie převálcovat za jedinou sezónu.

Nic, co by šlo vyřešit okamžitě

Pokud na podobný trik přijdou myši i na ostatních ostrůvcích (prý se tak již lokálně děje), může to být pro populace albatrosů katastrofa. Proč? Přes 40 % albatrosů černonohých a 70 % laysanských žije právě na takových izolovaných místech, kde proti hlodavcům nemají šanci. U.S. Fish&Wildlife Service má nyní jasno: Midway je zapotřebí urychleně zbavit myší. Přesnou představu o provedení ale zatím nemá. Spekuluje se o kombinaci otrávených návnad a chytání do pastí. První zmíněná metoda je však neselektivní a může si vybrat daň i na jiných živočiších. Druhá je komplikovaná, pomalá a nákladná. Vybírá se tak mezi dvěma špatnými variantami.

„Budeme se snažit distribuovat peletky s rodenticidem z helikoptér nad Písečným ostrovem ke konci suché sezóny, tedy v době, kdy myši nejvíce vyhledávají zdroje potravy a současně je na ostrově přítomno nejméně ptáků,“ objasňuje perspektivu plánu Keitt. „Nebude to snadné ani krátkodobé. Skutečně teď nedokážeme udržet nad hlodavci z Midway plnou kontrolu, ne v daných měřítcích a požadované efektivitě. Zvlášť pokud bude myší pijících krev albatrosům přibývat.“


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.
foto - Dohnal Radomír
Radomír Dohnal
Autor je spolupracovníkem Ekolistu.cz.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist