https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/zbozi-z-ukrajiny-by-se-podle-ceskeho-ministerstva-melo-prioritne-vyvazet-mimo-eu
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Zboží z Ukrajiny by se podle českého ministerstva mělo prioritně vyvážet mimo EU

6.4.2023 00:30 (ČTK)
Státy v blízkosti Ukrajiny mají kvůli růstu dovozu problém s konkurenceschopností vlastních zemědělců, zejména jde o obiloviny a olejniny.
Státy v blízkosti Ukrajiny mají kvůli růstu dovozu problém s konkurenceschopností vlastních zemědělců, zejména jde o obiloviny a olejniny.
Foto | gtknj / Flickr
Zboží z Ukrajiny by mělo prioritně směřovat mimo EU a je třeba monitorovat vliv dovozu zemědělské produkce na domácí producenty. ČTK to dnes řekl mluvčí českého ministerstva zemědělství Vojtěch Bílý. Na dovoz levného obilí z Ukrajiny si stěžují polští zemědělci. Tamní vláda vyzvala Evropskou komisi, aby vývoz do EU omezila. Agrární komora ČR a Zemědělský svaz ČR upozorňují na to, že čeští zemědělci mají kvůli dovozu ukrajinského obilí na evropský trh problém prodat část loňské úrody. Upozorňují i na bezpečnostní rizika.
 

Kvůli situaci na polském trhu včera polský ministr zemědělství Henryk Kowalczyk oznámil, že podá demisi. Polská vláda již minulý týden požádala Evropskou komisi (EK), aby použila všechny nástroje k omezení vývozu ukrajinského obilí na unijní trh. Kowalczyk uvedl, že Evropská komise požadavek zemědělců neplní a zveřejnila návrh na prodloužení dovozu obilí z Ukrajiny bez cla a bez kvót o další rok, tedy do června 2024.

K požadavku Polska se přidalo i Maďarsko, Bulharsko, Rumunsko a Slovensko. V dopise předsedkyni EK Ursule von der Leyenové státy navrhly obnovení cel a kvót na ukrajinské zemědělské produkty v případě, že příliv těchto produktů snižující ceny na unijních trzích nebude možné zastavit jiným způsobem.

České ministerstvo zemědělství podle mluvčího situaci na trzích intenzivně monitoruje. Uvedl, že státy v blízkosti Ukrajiny mají kvůli růstu dovozu problém s konkurenceschopností vlastních zemědělců, zejména jde o obiloviny a olejniny. "V některých regionech unie způsobuje tento dodatečný dovoz nadbytečnou nabídku, pokles cen nebo přesycení logistických řetězců," doplnil s tím, že ČR podpořila iniciativu Polska v hledání řešení problémů vyvolaných zvýšeným dovozem.

Podle prezidenta Agrární komory ČR Jana Doležala hrozí, že čeští zemědělci nebudou mít kde uskladnit úrodu z blížící se sklizně. Upozornil na to, že komodity, které skončí na evropském trhu, sem dováží obchodníci a ukrajinští zemědělci dostanou jen zlomek z ceny, za kterou je prodají. Podle Doležala je potřeba, aby se kontrolovalo, kam produkce z Ukrajiny směřuje. Řešením by mohly být také mimořádné intervenční nákupy určené na humanitární pomoc.

Mluvčí Zemědělského svazu ČR Vladimír Pícha upozornil na rozdílnou kvalitu českých a ukrajinských surovin. "Ve většině případů sice pšenice z Ukrajiny splňuje bezpečnostní limity pro použití v EU, ovšem mnohdy nesplňuje kvalitativní požadavky pro potravinářské a často i krmivářské použití. Mouka a těsto vyrobené z této pšenice mají zcela jiné vlastnosti než z obilí pěstované podle evropských postupů," uvedl. Doplnil, že mimo EU lze používat řadu prostředků na ochranu rostlin, které jsou v členských státech zakázané.

Doležal uvedl, že členové komory se setkávají s informacemi o dovozu vajec a drůbežího masa z Ukrajiny, u kterých nemusí být zřejmá země původu, protože se zásilky balí v Polsku a na Slovensku. "Většina těchto zásilek není určena pro přímý prodej, ale končí podle našich informací zejména v gastronomii. Je třeba zdůraznit, že tyto zásilky rovněž nemusí splňovat přísné evropské standardy pro chov drůbeže," dodal.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (5)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

RV

Richard Vacek

6.4.2023 05:10
Tuším, že obdobný problém s udáním vlastní produkce budu mít zemědělci i mimo EU, pokud se jim tam pošle extra úroda z Ukrajiny.
Odpovědět
pp

pavel peregrin

6.4.2023 05:24
To obilí z Ukrajiny mělo směrovat do Afriky a Asie, pokud se nepletu, taková byla dohoda. Zřejmě se usoudilo, že záruka platby odsud bývá nejistá, nebo rovnou se s tím od začátku nepočítalo, těžko bez znalosti věci soudit.Ať tak nebo tak, na výsledku to nic nemění.
A teď si trochu kopnu do vlastních řad- hodně zemědělců je nenažraných a tak když jim 7 tisíc a víc ze sklizně bylo málo a čekali na mnohem vyšší cenu, může se stát, že nyní budou rádi za prodej pčenice pod pět tisíc, což je nynější cena. Včetně těch plných skladů.
Bohužel taková je nátura mnohých sedláků, hladovost a nenažranost a netýká se to zdaleka jen obilí, to samé se děje i s jinými komoditami. Každý chceme prodat za dobrou cenu, kterou si SAMOZŘEJMĚ NEURČUJEME, TA JE NABÍZENA, nicméně pokud ta nabízená cena převýší alespoň trochu slušně náklady, vždy je dobré prodat a hladově nečekat na ještě vyšší.
Odpovědět
Karel Zvářal

Karel Zvářal

6.4.2023 07:08 Reaguje na pavel peregrin
Je to trochu loterie, vyjít to může, ale nemusí, někdo prostě hraje Sazku ve svém oboru:-) Letos je gradační rok. Jak to sleduji dlouhodobě, pokles výnosu bude v jednotkách nízkých procent, to spíše vliv bude mít počasí, tedy dostatek srážek. Ono to zrno se nezkazí, proto při nejhorším ho prodá letos, kdy ta cena kvůli vstupům navíc bude asi vyšší.
Odpovědět
pp

pavel peregrin

6.4.2023 13:30 Reaguje na Karel Zvářal
No je to bohužel právě naopak. Ceny vstupů jsou letos podstatně vyšší oproti loňsku, ale cena obilí na Matifu je momentálně již pod 5 tisíci. Vloni byl rok, který se již asi nikdy nebude opakovat, protože se sešly normální ceny vstupů s výrazně vyšší výkupní cenou, na kterou ale samozřejmě neměla vliv naše vláda, nýbrž válka na Ukrajině a z toho pošlé jančení. V současné době je tedy Evropa zaplavena levnou nekvalitní ukrajinskou pšenicí a toto je bohužel důsledek.
Odpovědět
Karel Zvářal

Karel Zvářal

6.4.2023 14:38 Reaguje na pavel peregrin
No, jde o to, že momentálně, ale před rokem vyletěly kvůli hysterii, že bude hlad bez ukrajinského obilí. A někdo mohl kalkulovat, že situace se vyeskaluje ještě víc, že ani nezasejí, to nikdy nevíte. Naštěstí se linie stabilizovala a mohli většinu prací dokončit.
Odpovědět
 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist