https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/zdravotni-ustav-ukoncil-monitorovani-lagun-v-ostrave
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Zdravotní ústav ukončil monitorování lagun v Ostravě

13.9.2019 00:20 | OSTRAVA (ČTK)
Zdravotní ústav ukončil téměř po dvou letech monitorování lagun po chemičce Ostramo v Ostravě. / Ilustrační foto
Zdravotní ústav ukončil téměř po dvou letech monitorování lagun po chemičce Ostramo v Ostravě. / Ilustrační foto
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Zdravotní ústav ukončil téměř po dvou letech monitorování lagun po chemičce Ostramo v Ostravě. Během sanace lagun musely být práce přerušeny v desítkách případů, protože koncentrace škodlivin v ovzduší překročily povolené limity, sdělil dnes mediální zástupce ústavu Michal Pistolas.
 

Monitorování sanačních prací začalo 1. listopadu 2017. Deset stanic sledovalo prioritně koncentrace oxidu siřičitého, ale také prachových částic nebo sulfanu. Většina stanic sbírala data v okolí lagun a tři stanice ve čtvrtích Přívoz, Mariánské Hory a Fifejdy.

"Stačilo, když došlo k překročení limitů na jediné ze stanic, a sanační práce musely být kompletně přerušeny na celém území. Za celou dobu sanace zahlásily měřiče nadlimitní koncentrace celkem ve 195 případech. Přibližně čtvrtina z tohoto počtu pak připadla na stanice umístěné v obydlených oblastech," uvedla vedoucí oddělení ovzduší Centra hygienických laboratoří Lucie Hellebrandová.

Práce mohly pokračovat, když se koncentrace sledovaných látek vrátily do normálu do dvou až tří hodin. "Za špatných rozptylových podmínek se dokonce sanace vůbec nerozběhla a celý proces se obnovil až následující den," uvedl Pistolas.

Všechny kaly z lagun, které byly desítky let jednou z největších ekologických zátěží v zemi, byly odtěženy a stabilizovány vápnem na konci loňského roku. "Sanační práce pokračují finální mechanickou úpravou, nakládkou a odvozem na koncové zařízení k odstranění nebo využití odpadu. Při těchto činnostech už k překročování stanovených limitů nedochází, a proto mohl být monitoring ukončen," uvedl Pistolas. Monitorovací stanice zdravotní ústav v těchto dnech odstěhoval.


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist