https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/zeleni-budou-pro-eurovolby-jednat-s-cssd-a-piraty-zvazi-i-vlastni-kandidatku
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Zelení budou pro eurovolby jednat s ČSSD a Piráty, zváží i vlastní kandidátku

13.2.2023 01:16 | BRNO (ČTK)
Ilustrační foto
Ilustrační foto
Strana zelených plánuje pro volby do Evropského parlamentu v příštím roce jinou strategii než v roce 2019, kdy její zástupci figurovali s politiky TOP 09 a STAN na kandidátce Spojenci pro Evropu. Kandidátka získala 11,7 procenta hlasů a tři mandáty v europarlamentu, avšak Zeleným nepřipadl žádný. Brněnský sjezd minulý týden ponechal předsednictvu strany otevřené různé možnosti. Zelení budou jednat s ČSSD i Piráty, v úvahu připadá i samostatná kandidátka.
 

V případě samostatné kandidátky by strana musela oslovit a získat osobnosti z občanské společnosti, řekla na sjezdu spolupředsedkyně Magdalena Davis.

Samostatně šli Zelení do posledních sněmovních voleb, podpořilo je jedno procento voličů. Spolupráci s ČSSD si vyzkoušeli v Praze, kde kandidátka nazvaná Solidarita získala v loňských komunálních volbách dvě procenta hlasů.

Spolupředseda Michal Berg na sjezdu představil strategii pro nadcházející období. Strana podle něj potřebuje získat důvěru voličů a rozptýlit jejich obavy, že hlas pro Zelené propadne kvůli pětiprocentní klauzuli. "Naše hodnoty jsou lidem blíž, než si myslíme. Lidé chtějí žít ve zdravém životním prostředí, mít nějaké jistoty v životě," uvedl Berg.

Na sjezdu se opakovaně mluvilo o tom, jak nejlépe oslovit voliče, jak pracovat se značkou, zda se soustředit spíše na vnější komunikaci, nebo na zlepšení vnitřního fungování. Sjezd odsouhlasil konání ideové konference během letošního roku. Padl také návrh na nominaci stínového zeleného prezidenta, který by podle brněnského delegáta Mojmíra Vlašína mohl průběžně získávat prostor pro ekologická i jiná témata.

Pro Zelené budou důležité příští senátní volby. V minulosti sice strana podporovala více úspěšných kandidátů, kvůli státním příspěvkům, které jsou významným zdrojem financování strany, by ale potřebovala získat vlastního senátora. "Pokud se nám to nepodaří, budeme ve svízelné situaci," uvedla Davis. Předsednictvo už jedná s konkrétními adepty.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (13)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

Katka Pazderů

Katka Pazderů

13.2.2023 05:28
Bravo!
Odpovědět
ss

smějící se bestie

13.2.2023 08:09
Tak že bafuňáři ČSSD, se rozhodli stranu poslat do úplného zapomnění.
Odpovědět
Miroslav Vinkler

Miroslav Vinkler

13.2.2023 08:57
Kdeže ty loňské sněhy jsou , doby kdy SZ měla stabilní podporu kolem 5% jsou nenávratně pryč.
Marně čekám drahnou řádku let, kdy se objeví solidní analýza proč Zelení došli tam, kde jsou - cca 1-1,3% . A hlavně co s tím chtějí dělat, aby se nepříznivý trend obrátil.
Odpovědět

Zbyněk Šeděnka

13.2.2023 12:26 Reaguje na Miroslav Vinkler
Ten důvod je jednoduchý - Matěj Stropnický. Kandidoval za Zelené, vypadli ze sněmovny. Kandidoval za oranžády, dopadli stejně. Pořád doufám, že v příštích volbách bude mladý Stropnický kandidovat za ANO.
Odpovědět
MU

Michal Ukropec

13.2.2023 15:13 Reaguje na Zbyněk Šeděnka
Tam má fotříka s proRuSSkou orientací.
Odpovědět
MU

Michal Ukropec

13.2.2023 15:11 Reaguje na Miroslav Vinkler
Pokud by neškodili přírodě tak jak škodí, podporu by měli o mnohem větší. Volili mezi ochranou přírody a ekologismem. Zvolili ekologismus. Jejich volba.
Odpovědět

Jaroslav Řezáč

14.2.2023 19:35 Reaguje na Miroslav Vinkler
proč myslíte, že na to je potřeba analýzy? ono nějak zelenou politiku dokážou v nějaké úrovni chápat i jiné strany...a možná ne tak vyplašeně jako právě Zelení. Lidi kteří se zaobírají zelenými realizacemi pochopili, že můžou jít i jinam než k zeleným. Je však otázka jak se co provádí, neb každý to pojímá svým způsobem...
Odpovědět
MU

Michal Ukropec

13.2.2023 10:16
Uvidíme. Na humanitních a sociálních fakultách mají odborníků na klima a ekologii stovky. Možná někdo z nich pozná rozdíl mezi daňkem a pampeliškou bez wikipedie a voliče osloví.
Odpovědět
ss

smějící se bestie

13.2.2023 11:05 Reaguje na Michal Ukropec
1*
Odpovědět

Zbyněk Šeděnka

13.2.2023 12:23
Nevím, proč se na ekologickém fóru řeší osud těchto dvou instantních stran?
Odpovědět
Karel Zvářal

Karel Zvářal

13.2.2023 13:03 Reaguje na Zbyněk Šeděnka
A proč by se to nemohlo? Kde jinde, než na fóru ekologicky/zeleně laděných lidí? Mně se to slučování líbí, lidé nebudou číst programy všech stran, které u nás kandidují. V Americe mají (jen) dvě strany a demokracie tam funguje normálně. Bude záležet samozřejmě nejvíce na lidech (osobnostech), kteří budou v čele. Ale dokud budou na středolevé scéně dominantní populisté, těžko se bude menším stranám dýchat.
Odpovědět
ss

smějící se bestie

13.2.2023 15:31 Reaguje na Karel Zvářal
Nejenom v USA, to tak funguje.
Odpovědět
HH

Honza Honza

15.2.2023 10:35
politické strany mají jediný zájem: aby je lidi volili (a jak zlikvidovat opozici), jestli je jejich vláda efektivní, jestli jsou schopny efektivně řešit problémy je naprosto podružné. Měly by si uvědomit, že tento přístup je primitivní, že je dlouhodobě neudržitelný, že stát časem začne zaostávat a nebude konkurenceschopný oproti jiným státům a obyvatelsto bude nespokojené. Je třeba se snažit stát efektivně řídit, ne jen oblbovat lidi, spolupracovat s každým, který něco pozitiv. přináší, spolupracovat s opozicí. Jediný, který se dokázal poučit od konkurence a nepřátel byla stará Římská říše, která se díky tomu stala základem celosvětové kultury, kdežto ti ostatní zapadli a nic po nich nezůstalo.
Odpovědět
 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist