https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/zelenou-dohodu-zeman-kritizuje-uz-dele-nova-vlada-v-ni-vidi-prilezitost
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Zelenou dohodu Zeman kritizuje už déle, nová vláda v ní vidí příležitost

27.12.2021 11:56 | PRAHA (ČTK)
Výběr informací o Zelené dohodě pro Evropu (tzv. Green Deal), ze které by se podle prezidenta Miloše Zemana měla ČR vyvázat.
 
Zelená dohoda pro Evropu představuje plán Evropské komise na ochranu klimatu, unijní exekutiva se v rámci této strategie snaží nasměrovat sedmadvacítku členských zemí ke splnění klimatických cílů, na kterých se lídři států dohodli loni. Do konce desetiletí by podle nich unie chtěla omezit emise skleníkových plynů nejméně o 55 procent proti hodnotám z roku 1990, do poloviny století pak neprodukovat emise žádné, anebo je vyvážit například technologickými opatřeními.

Při svém nástupu před dvěma lety označila současná předsedkyně EK Ursula von der Leyenová boj s klimatickými změnami za existenční otázku, která si žádá okamžité řešení. Už v prosinci 2019 šéfka unijní exekutivy při představení Zelené dohody pro Evropu řekla, že komise chce při přechodu ke klimaticky odpovědnému hospodářství přijít s řadou kroků a iniciovat masivní investice do ekologických projektů. Mezi první opatření měly patřit návrh normy zavazující unii ke klimatické neutralitě v polovině století či k vytvoření fondu pro podporu regionů závislých na energii z fosilních paliv.

V polovině ledna 2020 - tedy necelé dva měsíce před vypuknutím pandemie koronaviru - podpořili klimatický plán Ursuly von der Leyenové poslanci Evropského parlamentu, a to jasnou většinou. Poměrem hlasů 482 ku 136 (95 europoslanců se zdrželo) tak EP schválil plán obsahující pět desítek kroků, které by do roku 2050 měly přispět k docílení klimatické neutrality. Týkat se mají řady oblastí od energetiky přes automobilový průmysl až třeba po zemědělství. Europoslanci přitom odmítli dva pozměňovací návrhy, které uznávaly roli jaderné energetiky při dosažení klimatických cílů.

Konkrétnějších obrysů nabrala Zelená dohoda pro Evropu letos v polovině července, kdy Evropská komise představila dosud největší soubor klimatických návrhů. Unijní exekutiva chce v zájmu boje proti oteplování planety mimo jiné skoncovat s výrobou benzinových a dieselových aut, zpoplatnit emise z dopravy či vytápění budov nebo zvýšit podíl obnovitelných zdrojů na spotřebě energie. Nové náklady, které lidem či firmám opatření zřejmě přinesou, má částečně pokrýt unijní pokladna, například pomocí nového fondu.

Komise mimo jiné navrhla, aby nové vozy v Evropské unii od roku 2035 nemohly produkovat žádné emise oxidu uhličitého, což zásadně prodraží a prakticky znemožní jejich výrobu. Omezení se ovšem mají týkat již roku 2030, dokdy by se měly emise z automobilů omezit o 55 procent proti dnešním hodnotám. Někteří výrobci již s přechodem k elektrickým autům počítají, požadují ale větší podporu infrastruktury.

Brusel rovněž navrhl zásadní rozšíření systému emisních povolenek. Jejich prostřednictvím by se mělo nově platit i za znečišťování ovzduší v důsledku silniční či lodní dopravy a vytápění budov. Průmyslové podniky či aerolinky by zároveň měly přijít o bezplatné povolenky. Komise v této souvislosti plánuje vytvoření sociálně klimatického fondu, který by měl mimo jiné lidem pomoci kompenzovat očekávané zdražení tepla nebo pohonných hmot. Půjde do něj čtvrtina peněz získaných prodejem povolenek ze silniční dopravy a vytápění budov.

Podle plánu komise by se měl podíl obnovitelných zdrojů na výrobě energie v EU do roku 2030 zvýšit na 40 procent místo dosud plánovaných 32 procent. Státy také mají výrazněji než dosud omezovat spotřebu energií a zaměřovat se na energetickou účinnost. Unijní exekutiva plánuje také zavést takzvané uhlíkové clo, které by měly platit podniky vyvážející do EU neekologicky vyráběné produkty jako ocel, hliník, cement, hnojiva či elektřinu.

V prosinci pak EK představila soubor dalších návrhů, například chce do roku 2040 postupně ukončit vytápění budov plynem a dalšími fosilními palivy. Přísnější ekologická pravidla mají platit i pro výstavbu nových budov, které navíc nebudou moci od roku 2030 produkovat žádné emise. Od roku 2027 pak lidé přijdou o nárok na podporu vytápění plynovými kotli.

Zatímco část průmyslové lobby má k plánu komise výhrady jako k příliš tvrdému, někteří ekologové jej na druhou stranu považují za málo ambiciózní. Podrobnosti jednotlivých návrhů budou členské státy domlouvat s Evropským parlamentem a vzhledem k očekávaným složitým jednáním by se jejich značná část mohla schvalovat během českého předsednictví EU ve druhé polovině příštího roku.

Prezident Zeman kritizoval Zelenou dohodu pro Evropu už dříve, před týdnem v pořadu Partie Terezie Tománkové v televizi CNN Prima News řekl, že energetická krize je primárně způsobena touto dohodou. Vláda k tomu ale podle něj nemá politickou odvahu, dodal k tomu Zeman. Kritikem dohody je i Zemanův předchůdce na Pražském hradě Václav Klaus, který v letos v srpnu na zahájení agrosalonu Země živitelka řekl, že doufá, že se ČR nenechá poškodit "experimentem Zeleného údělu".

Ke kritikům dohody patří i zástupci velkých českých zemědělských podniků. Dlouhodobě proti ní vystupuje Agrární komora ČR, která opakovaně vyzvala Evropskou komisi k předložení dopadových studií k úmluvě. Podobný požadavek měl na podzim loňského roku také Zemědělský svaz ČR. Evropské zemědělské cíle například předpokládají, že do roku 2030 sníží každý z evropských států spotřebu přípravků na ochranu rostlin o 50 procent a minerálních hnojiv o 20 procent.

Začátkem listopadu se k Zelené dohodě pro Evropu postavil rezervovaně Senát, podle jehož usnesení je přijetí tak ambiciózního plánu v situaci, kdy není známo, jak se nahradí dosavadní zdroje energie, nezodpovědné. Horní komora to konstatovala v debatě o dvou unijních nařízeních o zavádění infrastruktury pro alternativní paliva a o zpřísnění norem pro emise oxidu uhličitého. Část usnesení, v níž se hovoří o nezodpovědném rozhodnutí, však prošla nejtěsnějším rozdílem hlasů. Hlasovali proti ni hlavně senátoři z klubu Starostů a nezávislých, KDU-ČSL a nezávislých a SEN 21 a Pirátů.

Nová česká vláda tvořená koalicemi Spolu (ODS, KDU-ČSL, TOP 09) a Pirátů se STAN, která se ujala moci 17. prosince, ale ve svém programu Green Deal označila za příležitost, jak investicemi do udržitelného rozvoje, čistých a obnovitelných zdrojů a cirkulárního hospodaření modernizovat ekonomiku, zvýšit kvalitu života a zlepšit životní prostředí. Při vyjednávání konkrétních opatření bude ale vláda v EU zohledňovat možné sociální dopady a specifické podmínky České republiky.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (97)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

Miroslav Vinkler

Miroslav Vinkler

27.12.2021 12:12
Revoluční nadšení šoumenů z Bruselu je třeba razantně zchladit a výrazně zvolnit .

Dekarbonizace společnosti je úkol, který má mít odborné a ne ideologické řešení.
Zatím jediným hmatatelným výsledkem revolučního nadšení je energetický kolaps napříč EU, který postihuje zejména domácnosti a enormní navýšení cen energií.
K odpovědnosti se nikdo nehlásí , což je u bruselských jelit naprosto normální.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

27.12.2021 12:47 Reaguje na Miroslav Vinkler
To řešení je zcela reálné, pouze naše zabejčenost je čistě ideologická.
Brzdit patami, trucovat a sabotovat vedlo vždycky k zaostávání a tím chudobě. Proč asi čecháčci nejvíc bečí, že nemají na elektriku? Přitom se to brutální zdražení týká jen těch, kteří nalítli egergošmejdům!
Odpovědět
kk

karel krasensky

27.12.2021 17:02 Reaguje na Pavel Hanzl
pane Hanzl píšete ve svých příspěvcích,že se máme zbavit zavislosti na ruském plynu.Plně s vámi souhlásím a dovolím si vás upozornit na obrovský bezpečnostní problem,který představují pro českou republiku plynovody z Ruska na našem uzemí.Muže se stát,že lstiví a zákeřní rusové potrubím proniknou na naše uzemí.Z plynovodu vyskačou ruští mužící v jedné ruce kalašnikov,druhé láhev vodky a třetí granát.Ta třetí ruka není omyl.Kamarád z BIS miduvěrně sdělil,že rusové v tajném projektu příšívají svým vojakum třetí robotickou ruku,aby byli bojeschopnější a nebezpečnější.Nikomu to neříkejte je to tajné tak jen mezi námi.
Odpovědět

Jaroslav Řezáč

27.12.2021 15:27 Reaguje na Miroslav Vinkler
to je také možný názor, vládě nevadí, že náš stát rozsekává po kouskách a berou si za to náš stát do Bruselu...krátkozraké ale politiku vlastní...je to korupčnická všivárna
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

27.12.2021 12:53
Velmi dobré je, že tahle vláda se nemíní vysilovat zcela iracionálním bojem proti EU a Green dealu a považuje ho za příležitost, ne za tragédii.
Otázka ovšem je, co na to soudruzi z Kremlu, kteří nás měli skoro na lopatě a teď tohle!!
Očekávejme tada zesílení hybridní války, daleko více mediálních špinavostí na tuhle vládu a proti EU, zvláště proti Green dealu. Opráší i připrchlíky a všechny marginální cypoviny, se kterými doteďka šermovali.
Odpovědět
EN

Emil Novák

27.12.2021 13:59 Reaguje na Pavel Hanzl
"Soudruzi z Kremlu" nás mají na lopatě víc než kdy jindy právě díky ideologii, jejíž součástí je i Green deal, a která se projevuje likvidací energetické soběstačnosti v zájmu vyššího dobra, jejímž přímým důsledkem je právě dramatické zvyšování závislosti na libovůli soudruhů z Kremlu. To vám tu řada lidí opakuje už roky a vy to stále nejste schopen pochopit.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

27.12.2021 14:14 Reaguje na Emil Novák
Likvidaci energetické soběstačnosti vytváří právě soudruzi z Kremlu a jejich špinavé demagogie.
Kdo vymyslel a mohutně rozmazal solární tunel a zablokoval tím jakýkoliv vývoj solární energetiky?
Kdo nechal zablokovat tendr na dostavbu Temelína a pak blokoval vypsání nového bez Rosatomu?
Kdo zhyenizoval veškeré OZE a tím i rozvoj naší energetiky? Cigán černý cigán?
Odpovědět
EN

Emil Novák

27.12.2021 14:19 Reaguje na Pavel Hanzl
Solární tunel ani solární energetika sama o sobě s energetickou soběstačností nemá vůbec nic společného. Problém není, nebyl a nebude pokrýt potřebu elektřiny a tepla na jaře a v létě, problém to je na podzim a v zimě, kdy k tomu solární energetika prakticky nijak nepřispívá.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

27.12.2021 14:35 Reaguje na Emil Novák
Všichni na téhle planetě ví, že se musí velmi rychle až překotně přejít na OZE. A to není záležitost na 10 let, než vybudujeme dostatečné kapacity, řešení tří měsíců v roce se najde.
A i kdyby se nenašlo, je rozdíl čadit 3 měsíce v roce a ne 12.
Odpovědět
EN

Emil Novák

27.12.2021 14:51 Reaguje na Pavel Hanzl
1) Máte to opět špatně, všichni na téhle planetě mají plná ústa řečí, jak se musí velmi rychle přejít na OZE, reálně se ale na téhle planetě děje pravý opak a spotřeba fosilních paliv dál stoupá.
2) Přesně toto naprosto iracionální chování ve stylu "řešení tří měsíců v roce se najde", nás žene k totální závislosti na ruském plynu, protože jiné řešení nemáme a ani se k němu neblížíme. Je to stejné jako skočit z okna v desátém patře s vírou, že dole někdo mezitím přistaví duchnu, do které bezpečně dopadneme. A teď pomíjím, že ve skutečnosti nejde o tři měsíce v roce.
3) Protože si domácí uhlí bez náhrady zavřeme, budeme čadit jen když to "soudruzi z Kremlu" dovolí. Právě o tom tu už dobrou čtvrthodinu hovoříme, Mlho.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

27.12.2021 15:37 Reaguje na Emil Novák
ad 1) Stoupá rozvoj civilizace rychleji, než se stačí budovat OZE.
Víte, jak to zlepšit?
ad 2) píšu, že vybudování OZE není na 10 let, ale na delší dobu a pád z 10. patraje někde rychlostně úplně jinde.
ad 3) Samozřejmě si uhlí nemusíme zavírat, pokud budeme mít dost OZE a většinu budeme schopni tím nahradit.

Miluji jedince, kteří razí nedělat nic, protože za 10 let se neví co bude. A ještě více ty, kteří ví, že o uhlí přijdeme, ale stejně radí nedělat nic, protože někdo přiběhne s tou duchnou.

Energetiky přece není systém odzdi kezdi, ale trvalá, dlouhodobá a trpělivá práce.
Odpovědět
EN

Emil Novák

27.12.2021 16:11 Reaguje na Pavel Hanzl
Ad 1) V podstatě tedy potvrzujete, že Evropa řeší neřešitelné za cenu zvyšování závislosti na "soudruzích z Kremlu".
Ad 2) Nejde o rychlost, jde o úplně stejný princip. Navíc tento přístup nic neřeší, jak v podstatě sám připouštíte v předchozím bodu.
Ad 3) Vždyť jste ještě donedávna tvrdil, že uhlí do pěti let zkrachuje, tak jak bychom to asi tak udělali? Dotacemi na uhlí?
Já zase miluji jedince, kteří ostatním podsouvají něco co nikdy netvrdili. Já jsem rozhodně nikde nerazil nedělat nic. Naopak všude říkám, že čím dřív pochopíme, že to řešení nebude rychlé ani levné, že to řešení je na desítky let a že nestačí osázet republiku panely a větrníky, tak se nikam nepohneme. To skutečné řešení docela dobře popisuje Státní energetická koncepce, jen není nenaplňována.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

27.12.2021 16:17 Reaguje na Emil Novák
ad 1) EU buduje velmi masivně OZE (Německo má postavit 11 TW jen ve VE), což je jediný postup, jka se právě ruského plynu zbavit.
ad 2) nerozumím
ad 3) To jsem netvrdil a u nás budeme asi platit jak mourovatí povolenky, antož jsme idioti.
Vy tvrdíte, že máme mohutně stavět JE, čili nic.
Realitou jste nepolíben.
Odpovědět
EN

Emil Novák

27.12.2021 16:30 Reaguje na Pavel Hanzl
Ad 1) Německo za posledních dvacet let usilovného stavění postavilo 52 GW ve větrných elektrárnách. A o tom kdo je tu realitou nepolíben píše někdo, kdo tvrdí, že má postavit dalších 11 tisíc GW "jen ve VE".
Výroba elektřiny z těchto větrníků kolísá z týdne na týden klidně pětinásobně. Z toho je evidentní, že to žádné řešení jak se ruského plynu zbavit není, protože spotřeba je plus mínus stejná každý týden, takže výpadky výroby je nutné nahradit buď odstavovaným uhlím, nebo právě ruským plynem.
Ad 2) Nejsem překvapen.
Ad 3) Já jsem netvrdil, "že máme mohutně stavět JE", psal jsem že máme naplňovat státní energetickou koncepci, což je dost zásadní rozdíl, který vám ovšem vůbec nemá smysl vysvětlovat. Dopadlo by to stejně jako s bodem 2)
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

28.12.2021 08:54 Reaguje na Emil Novák
ad 1) Nové zdroje mají dát ročně 11 TWh elektřiny, sorry jako. Taky mi to připadá moc.
ad 2) Výroba kolísá, proto jsou potřeba obrovské elektrolyzéry, které by tvořily tu stabilitu. Proč třeba my, jako technologická velmoc, do toho nejdeme? Odbyt zaručen.
ad 3) Máme naplňovat en. koncepci, což znamá, že máme snížit výrobu elektřiny tak, aby JE dělaly polovinu. Fakt dobrej nápad, kde ale vezmeme zbytek??
Odpovědět
SP

Svatá Prostoto

28.12.2021 11:12 Reaguje na Pavel Hanzl
"Proč třeba my, jako technologická velmoc, do toho nejdeme? Odbyt zaručen."

Tak za prvé, my, jako technologická velmoc ... jste našel kalendář po pradědovi a zasnil se, ne? V čem my jsme jako technologická velmoc???

A druhá věc ... my nejdeme ... jako vy, Hanzlova famílie? Nebo kdo to "my" má bejt?

Jasně, je to skvělej vejvar, záruka desetinásobku a úplně easy a sicher a ... jediný kdo na to přišel je Hanzl a všichno ostatní jsou blbí a slepí. Bo jinak to už dávno dělali, ne?

Když tyhle vaše bláboly čtu, tak si vždy říkám jak je možné, že nejste druhý Musk a takový Křetínský vám nenosí tašku.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

28.12.2021 18:43 Reaguje na Svatá Prostoto
Jsem Musk a Křetínský mi nosí tašku, toho jste si fakt nevšiml??
Ale i za komára jsme vyráběli a dodávali celé technologické celky, cukrovary, pivovary, ropné technologie, celé potravinářské komplexy atd. atd. atd.
To fakt nevíte? Bohužel jsme jen dodávali (neprodávali) od Vietnamu a Koreje přes Irák i Libyi až na Kubu a Venezuelu.
Vodíkové technologie by byly s mladými ve vedení brnkačka.
Odpovědět
EN

Emil Novák

28.12.2021 21:45 Reaguje na Pavel Hanzl
Ad 1) Ročně 11 TWh elektřiny je z pohledu Německa nic, vždyť v následujících 12 měsících odstaví jaderné elektrárny s roční výrobou 70 TWh, a k tomu ještě další uhelné elektrárny.
Ad 2) Ty obrovské elektrolyzéry potřebují také obrovské dotací, bez kterých absolutně neekonomické. Kde na to vezmeme? A kdybyste se trochu namáhal si o těch elektrolyzérech něco zjistit, tak byste nemohl přehlédnout, že pro ekonomiku elektrolyzérů je rozhodující levná zelená elektřina. Díky přírodním podmínkám je přitom prakticky všude na světě levnější než v ČR. Nemáme tu ani dost slunce ani dost větru. Viz např. zde, zejména doporučuji odstavec "Location, location, location":
https://www.pv-magazine-australia.com/2021/12/12/sunday-read-making-cheaper-h2/?utm_source=dlvr.it&utm_medium=twitter
Ad 3) Naplňovat energetickou koncepci neznamená snížit výrobu elektřiny, opět doporučuji si místo plácání nesmyslů zjistit, co se píše ve Státní energetické koncepci.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

28.12.2021 09:08 Reaguje na Emil Novák
"V období zimních měsíců bývá standardní koeficient využití instalovaného výkonu (capacity factor) offshore větrných elektráren 45 – 60 %. Plovoucí větrný park norského energetického koncernu Statoil však dosáhl za první tři měsíce svého provozu (listopad 2017 – leden 2018) využití instalovaného výkonu 65 %.
https://oenergetice.cz/vetrne-elektrarny/prvni-ctvrtleti-provozu-plovouci-vetrne-farmy-hywind-predcilo-ocekavani
Odpovědět
SP

Svatá Prostoto

28.12.2021 11:16 Reaguje na Pavel Hanzl
Hmmm ... takže Norsko, jo? Tak jedem ...

https://www.seznamzpravy.cz/clanek/ekonomika-firmy-pulka-uctu-bude-na-nas-norska-vlada-prida-lidem-na-drazsi-elektrinu-183191

https://www.seznamzpravy.cz/clanek/cena-elektriny-jeste-vyskoci-norum-dochazi-voda-v-baterii-evropy-176213

Co tam máš dál, šmudlo?
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

28.12.2021 18:30 Reaguje na Svatá Prostoto
Muheheheheee vy jste skutečný komik - eskamotér!!
"... pokud cena elektřiny v té době přesáhne 70 norských ore (1,75 koruny) za kilowatthodinu." Tak budou přispívat až 20 miliard!!
Fakt dobrý!!! Chudáci Norové, s daleko vyššími příjmy než Němčouři se zřítí za kačku sedmdesát!!!
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

28.12.2021 18:35 Reaguje na Svatá Prostoto
Dobrý zvonky, nebojte. Jen z vašich odkazů:
"Ceny energií tak na severu ještě chvíli porostou a s nimi zřejmě i inflace. Ta by mohla v příštích měsících ve Švédsku překonat tříprocentní hranici...", ci wogo, ti nešťastníci končí bankrotem a národ páchá hromadně harakiri.....
Odpovědět
EN

Emil Novák

28.12.2021 21:47 Reaguje na Pavel Hanzl
A souvislost s tím o čem je řeč? Žádná...
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

30.12.2021 08:31 Reaguje na Emil Novák
Jak chtějí Němčouři nahradit vypnuté jaderky taky nevím, připadá mi to taky celé mišuge.
Velké elektrolyzéry jsou samozřejmě drahé jako každá technologie, ale ještě loni chodily ceny el. na nulu. A to je nachystané právě pro ně. Ale ideální stav je, když se to zařízení živí z větrného i solárního parku přímo, takže nejde přes přenosovou síť. A vyrábí se z toho syntetika. Potom ta ekonomika celého může vyjít velmi příznivě. Ovšem vstupní investice musí být obrovská.
U nás svítí a fučí asi jak v Rakousku, toho bych se nebál.
Odpovědět
EN

Emil Novák

30.12.2021 11:16 Reaguje na Pavel Hanzl
Ještě loni chodily ceny na nulu, byly to sice jednotky procent času, a letos je to v podstatě nula procent času, takže letos by si ani neškrtly, ale to nevadí. Proč za to nevyhodit peníze, že?
Dá se sice souhlasit s tím, že pokud někde bude mít taková výroba význam, tak u dedikovaných zařízení a nikoliv z přebytků ze sítě, ale právě to bude dávat smysl jedině v lokalitách s ideálními podmínkami, kde se ze stejného instalovaného výkonu dá vyrobit násobně víc vodíku, což rozhodně není v ČR.
Rakousko má podmínky podobné jako má ČR, s výjimkou východu země, kde jsou příznivější, a kde také mají většinu větrných elektráren koncentrovanou, ale oproti přímořským státům jsou stejně nesrovnatelně horší.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

1.1.2022 23:01 Reaguje na Emil Novák
U nás by byly řešením velké fve parky, nejlépe ve vytěžených povrchových dolech a elektrolyzéry v bývalých elektrárnách. A větráky samozřejmě tam, kde je větrno.
Dělat z toho syntetiku finančně vyjde, ale kde vezmeme elektřinu, to fakt nevím.
Odpovědět
EN

Emil Novák

1.1.2022 23:08 Reaguje na Pavel Hanzl
Elektrolyzéry jsou u nás naprostý ekonomický nesmysl.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

3.1.2022 18:38 Reaguje na Emil Novák
A pročpak? Cena zeleného vodíku je dána cenou elektřiny. A ta je z fve bez nutností akumulace asi nejnižší. Navíc se neplatí přenosová síť.
Odpovědět
EN

Emil Novák

3.1.2022 19:18 Reaguje na Pavel Hanzl
Protože elektřina z fve bez akumulace má u nás mizerný roční koeficient využití lehce přes 10 %, z toho plyne i mizerné využití elektrolyzéru, dále z toho plyne vysoká cena elektřiny, která je v nejlepším případě někde kolem 50 €/MWh, spíš to ale bude více, takže při známých ztrátách v celém vodíkovém cyklu by takto uskladněná elektřina vyšla přes 200 €/MWh už jen kvůli ceně té elektřiny. Nepočítaje celou tu vodíkovou infrastrukturu, která taky nebude zadarmo.
Odpovědět
VH

Vladimír Hošek

27.12.2021 14:25 Reaguje na Pavel Hanzl
Vaše zaslepenost vám neumožňuje komplexní a střízlivé zhodnocení situace. A vy se vůbec nesnažíte tuto situaci změnit, jen a jen k vaší škodě.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

28.12.2021 10:56 Reaguje na Vladimír Hošek
Pro komplexní a střízlivé hodnocení je potřeba vyloučit cílené demagogie, které se snaží očerňovat EU a využívají k tomu všech dostupných prostředků. Hovoří o tom zpráva BIS.
Já tu prezentuji dost krajní názor, vím že není vše až tak úžasné, ale zde jede POUZE kritika, nic jiného.
Odpovědět
ss

smějící se bestie

27.12.2021 14:16 Reaguje na Emil Novák
A Green deal je náboženství Bruseli !
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

27.12.2021 14:37 Reaguje na smějící se bestie
Bylo by to dobré, protože pouze víra dokáže lidi dokopat, aby něco udělali, bezvěrec je labilní a většinou kolabuje při prvních potížích. To vidíme zrovna na téhle diskusi.
Odpovědět
ss

smějící se bestie

27.12.2021 16:17 Reaguje na Pavel Hanzl
No právě - D O K O P A T !
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

27.12.2021 16:19 Reaguje na smějící se bestie
Bez toho to nejde. Nebýt náboženství, lidé se doposud jen mlátí klacky po hlavách.
Odpovědět
ss

smějící se bestie

27.12.2021 17:13 Reaguje na Pavel Hanzl
na tebe však zabudli
Odpovědět
pp

pavel peregrin

27.12.2021 18:05 Reaguje na Pavel Hanzl
Vyložte mi, jak podle vás náboženství přinutilo lidi, aby se nemlátili klacky po hlavách. Pár příkladů z praxe.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

27.12.2021 18:39 Reaguje na pavel peregrin
Tím, že vytvořilo VŠECHNY civilizace, které na Zemi kdy existovaly. Bez vyjímky.
Pouze přesvědčení, že člověka něco přesahuje ho nutí vytvořit morálku i ty nejdůležitější věci, které ho odliší od zvířat. A taky to byl bič na hlupačiska, která by se mlátila klackama pořád.
Odpovědět
pp

pavel peregrin

27.12.2021 20:40 Reaguje na Pavel Hanzl
Velmi a zásadně se mýlíte. Náboženství NIKDY NIC nevytvořilo, ale VŽDY velmi dobře sloužilo vládnoucí třídě k ovládání mas. Je to prosté, ale dnes nepopulární.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

28.12.2021 08:57 Reaguje na pavel peregrin
Bez ovládání mas nikdy nic nevytvoříte, ani tu vládní třídu, ani ty masy, tj. ani tu civilizaci.
Odpovědět
pp

pavel peregrin

28.12.2021 09:19 Reaguje na Pavel Hanzl
Samozřejmě, v tom máte pravdu.Ale nemění to nic na faktu, že náboženství slouží pouze jako nástroj k OVLÁDÁNÍ, nikoliv k VYTVÁŘENÍ hodnot. To je zásadní rozdíl. Ponechme stranou to, co určitě chcete namítnout, umělecká díla, katedrály- to jsou marginální příklady určitého vlivu náboženství a zdaleka neplatí pro všechna období. protože jako protiklad můžeme postavit vynálezy elektřiny, Newtonovy a Keplerovy zákony, atomovou energii, kosmonautiku etc. a u tohoto rozhodně náboženství nesehrálo ani nejmenší úlohu, ale přesně naopak.
Když už jsme u toho, víte, co v dějinách mělo největší vliv na rozvoj společnosti?
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

28.12.2021 11:02 Reaguje na pavel peregrin
Náboženství je základním kamenem pro vytvoření civilizace a tím všech jejích hodnot. Základem je morálka, tj. pro naši civilizaci desatero doplněné židovským humanismem.
Vědci minulosti byli věřící a i dnes je to častý jev (včetně pana Grygara).
Ateismus vytvořil jen nejkrutější režimy, komunismus a nacismus.
Odpovědět
SP

Svatá Prostoto

28.12.2021 11:20 Reaguje na Pavel Hanzl
Myslíte ten židovský humanismus, díky kterému Ježíše přitloukli na kříž, jo:-)?

A když člověk te Starý zákon čte, tak tedy ... no, moc se s tím nepárali:-))).

Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

28.12.2021 15:20 Reaguje na Svatá Prostoto
Ježíše přitloukli Římané, pokud vím.
Odpovědět
pp

pavel peregrin

28.12.2021 12:26 Reaguje na Pavel Hanzl
To je velmi častá mýlka o věřících vědcích, právě rozhodná část z nich věřícími nejsou. Výjimky jako p. Grygar se najdou a správně by si měl sám sobě udělit Zlatý bludný balvan.
Náboženství je slepou vývojovou větví, proč tomu tak je, na to existuje vícero verzí.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

28.12.2021 18:19 Reaguje na pavel peregrin
Náboženství nemůže být žádná slepá větev, v tomhle století je zase hlavním hybatelem dějin, podívejte se na muslimské země atd. atd.
Navíc to nemá nic společného s politikou, tím pádem ani s demokracií.
Odpovědět
pp

pavel peregrin

29.12.2021 09:08 Reaguje na Pavel Hanzl
To je vaše domněnka, jenže hybatelem je ekonomika, nic jiného.
Odpovědět
SP

Svatá Prostoto

28.12.2021 11:22 Reaguje na Pavel Hanzl
Ovládání mas ... teda, že by mi to znělo nějak demokraticky ... no, u Hanzlů možná:-).

A vládnoucí třídou je moderní demokratické společnosti jako která:-):

Vy tu bolševickou nalejvárnu z mládí prostě nezapřete:-).
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

28.12.2021 18:21 Reaguje na Svatá Prostoto
Nikdo netvrdí, že by mělo jakékoliv náboženství něco společného s demokracií. To jsou zcela mimoběžné systémy.
Ale v normálních zemích (třeba USA) je ateista poměrně podezřelý.
Odpovědět
pp

pavel peregrin

29.12.2021 09:07 Reaguje na Pavel Hanzl
USA již dávno nejsou normální země.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

30.12.2021 08:35 Reaguje na pavel peregrin
A kdo je teda normální? USA je stále nejsilnější demokratická země světa a silně přispívají k jeho bezpečnosti.
Odpovědět
RV

Richard Vacek

27.12.2021 15:44
Eu sama tu záchranu planety nemyslí vážně. V opačném případě by už dávno podpořila jádro a nové jaderné elektrárny/ teplárny by se budovaly v každém kraji.
Odpovědět
ss

smějící se bestie

27.12.2021 16:17 Reaguje na Richard Vacek
1***
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

27.12.2021 16:20 Reaguje na Richard Vacek

Příspěvek byl kvůli porušení pravidel diskuze smazán.

Odpovědět
RV

Richard Vacek

27.12.2021 17:19 Reaguje na Pavel Hanzl
Máte jiné vysvětlení, proč specialisté v Bruselu spolu s politiky, kteří mají ty nejlepší podklady o tom, jak je situace s klimatem vážná a jak je pro celý svět důležité emise CO2 co nejrychleji omezit, nic nedělali? Copak jim nebylo už před 10 lety jasné, že OZE to nezachrání? Vždyť se podívejte například na Německo, jaké primární zdroje spotřebovává. Teď odstraňte nepreferované uhlí, naftu/benzín, plyn, jádro a podívejte se, co vám zůstane. Copak to v Bruselu nevěděli?
https://www.iea.org/countries/germany
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

27.12.2021 18:53 Reaguje na Richard Vacek
Před 10. lety ještě možná plovina politiků vůbec nevěřila, že máme na krku tak gigantický průšvih.
Jádro mělo po různých haváriích velmi špatnou pověst a setrvačnost je ve společnosti velmi zakořeněná.
Němci jsou přesvědčeni, že to bez jádra zvládnou a mají zatím výsledky dobré. Pro nás je jádro asi nutnost.
Problém vidím v tom, že Němci budují OZE na plný plyn a u nás se převážně jen žvaní.
Odpovědět
JS

Jaroslav Studnička

27.12.2021 19:48 Reaguje na Pavel Hanzl
Že mají Němci výsledky dobré je pouze vaše dojmologie...
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

27.12.2021 20:08 Reaguje na Jaroslav Studnička
Pokud začali před řádově 15. lety na nule a dnes mají z OZE necelou polovinu spotřeby celé země, to rozhodně špatně nevidím.
Odpovědět
RV

Richard Vacek

27.12.2021 21:06 Reaguje na Pavel Hanzl
Že vy jste se nepodíval do toho odkazu? Jaká polovina spotřeby z OZE?
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

28.12.2021 08:59 Reaguje na Richard Vacek
https://oenergetice.cz/obnovitelne-zdroje/nemecko-letos-vyrobilo-vice-nez-50-elektriny-oze-solarni-elektrarny-dosahly-noveho-rekordu/
Odpovědět
SP

Svatá Prostoto

28.12.2021 11:26 Reaguje na Pavel Hanzl
Ehm ... koukněte na rok. Letos už to taková sláva není.

Odpovědět
JS

Jaroslav Studnička

28.12.2021 12:50 Reaguje na Pavel Hanzl
Ano, covidový rok 2020 je pro porovnání to pravé :-))).
Zkuste si i místo nadpisu přečíst i celý článek, tam to máte rozepsané.

Jinak nezapomínejme, že do OZE se započítává i voda a biomasa.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

28.12.2021 14:00 Reaguje na Jaroslav Studnička
Kovidová krize není standard, taky pokovidová konjunktura taky ne. Ale rychlost výstavby OZE je v Evropě stále dobrá, takže příští krize se bude už týkat třeba jen nás.
Odpovědět
JS

Jaroslav Studnička

28.12.2021 19:00 Reaguje na Pavel Hanzl
Tak proč se tím oháníte, když v dalším příspěvku to zpochybníte :-)))?
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

28.12.2021 20:33 Reaguje na Jaroslav Studnička
Protože jinou možnost nemám. Jaký by byl poměr v roce 2020, kdyby nebyl covid, skutečně nevím.
Odpovědět
JS

Jaroslav Studnička

28.12.2021 20:57 Reaguje na Pavel Hanzl
V objektivním příspěvku byste na tuto skutečnost sám upozornil, takto jste se akorát sám usvědčil z demagogie.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

28.12.2021 21:05 Reaguje na Jaroslav Studnička
V článku je přece datum uvedeno. To vám mám ještě i zadek utírat?
Odpovědět
JS

Jaroslav Studnička

29.12.2021 08:40 Reaguje na Pavel Hanzl
Starejte se o svůj zadek.
Zatím tu neustále předvádíte svou neznalost dané problematiky a jste tu za největšího hlupáka.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

29.12.2021 15:09 Reaguje na Jaroslav Studnička
Já myslel, že to jste vy.
Odpovědět
JS

Jaroslav Studnička

29.12.2021 15:44 Reaguje na Pavel Hanzl
Ve vašem případě "myslet znamená h.... vědět"
Odpovědět
Miroslav Vinkler

Miroslav Vinkler

27.12.2021 18:03
Německý Franuhoferův institut přišel se studií, v níž simuloval 9 500 cest do 543 supermarketů, které podniklo 224 e-kamionů o hmotnosti přesahující 12 tun. Výsledky zastánce elektrifikace nákladní dopravy asi nepotěší, neboť bylo zjištěno, že hned 80 procent oněch zavážek, na nichž se podílelo 60 procent zmíněných vozidel, nelze s elektrickým pohonem rozumně podniknout.

To jim to trvalo, ale zaplať pánbůh i za to.
Odpovědět
pp

pavel peregrin

27.12.2021 18:06 Reaguje na Miroslav Vinkler
Myslím, že p. Hanzla to stejně nepřesvědčí.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

27.12.2021 18:45 Reaguje na Miroslav Vinkler
Jednak je to supermarketové šílenství dost nenormální už z principu, za druhak nikdo nechce, aby kamiony jezdily na baterie, (testují se spíš na vodík) a za třehak existuje něco jako technický vývoj.
Odpovědět
Miroslav Vinkler

Miroslav Vinkler

27.12.2021 19:45
"Náš energetický mix je nyní, a bude to stále naléhavější, uvnitř EU závislý na rozhodnutích Bruselu a Berlína než na čemkoli jiném.

V České republice neexistuje politik, který by vystoupil a řekl o jaderné energetice pravdu – že vyrobit elektřinu z nově postavené jaderné elektrárny za 50 nebo 70 euro za megawatthodinu, je nesmysl. Že ten poslední temelínský jaderný blok, který se dokončil v roce 2003, stál 50 miliard korun a že teď se současnou evropskou legislativou a bezpečnostními standardy by to bylo sedmkrát tolik. ..Já říkám, že bez jádra se do budoucna pravděpodobně neobejdeme, ale je otázka jakého jádra a kdy přijde správný čas na rozhodnutí....Rusové se z toho ponaučili, ten tendr byl pro ně problematický z hlediska lokálních i evropských zákonů, a proto v šli v roce 2014 v Maďarsku směrem bilaterální dohody a měly se stavět dva reaktory v elektrárně Paks. Dodnes se tam nic neděje. "

Šnobr, Seznam.cz

Hlupák to není , ale míchá dohromady pravdu, polopravdu i očividné lži.
Každý ať si vybere.

https://www.seznamzpravy.cz/clanek/zahranicni-jadro-ma-zasadni-problem-v-cesku-se-o-nem-nemluvi-rika-snobr-183080#dop_ab_variant=0&dop_source_zone_name=zpravy.sznhp.box&dop_req_id=Zfjjid7QJJV-202112271820&dop_id=183080&source=hp&seq_no=3&utm_campaign=&utm_medium=z-boxiku&utm_source=www.seznam.cz
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

27.12.2021 20:11 Reaguje na Miroslav Vinkler
Velmi hluboký omyl, jakd dycky. Náš mix bude záležet POUZE na tom, jaký si uděláme.
Odpovědět
ms

28.12.2021 03:23 Reaguje na Miroslav Vinkler
Pane Vinklere, proti jádru vede Šnobr svůj boj v žoldu svých chlebodárců, EPH a JaT, které nepotřebují a nechtějí silnou státní jadernou energetiku, ale OZE, jež by doplnily zdroji na plyn. Že to s náklady na zakoupení plynu, nové technologie, nová vysokotlaká vedení a záruky za ochranu investic nakonec zaplatí v šílených cenách energie jen a jen spotřebitel, to žraloky nezajímá.
Odpovědět
Miroslav Vinkler

Miroslav Vinkler

28.12.2021 08:43
Evropská unie téměř žádným plynem nedisponuje a je tak absolutně závislá na jeho dovozu, většinově z Ruska.
Think-tank Realistická energetika a ekologie ve svém usnesení uvádí, že jak ukázala krize z října 2021, plynu není a nebude dostatek na všechny evropské plány s dominancí Německa.
„Po dobudování plynovodu před Pákistán do Indie v roce 2026 bude Rusko spolu se svým plynovodem Síla Sibiře do Číny schopno prodat veškerou svou produkci plynu do Asie a ještě za vyšší ceny. Americké dodávky LNG také směřují na cenově atraktivnější trhy Středního východu a Asie."

Kde soudruzi z NDR udělali chybu ?
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

28.12.2021 09:06 Reaguje na Miroslav Vinkler
Dokud nepochopíte, že období levných energií definitivně skončilo, nepochopíte nic.
Než Rusi prodají veškerou produkci plynu do Asie, tak Evropa pojede dávno na OZE a jádro, případně na norský plyn, americký nebo Libyjský, o to bych se vůbec nebál.
Pokud jsou energie v Asii výratně dražší, tak vůbec nechápu, proč bedákáte, že ceny energií u nás zničí průmysl.
Odpovědět
BM

Břetislav Machaček

28.12.2021 10:23 Reaguje na Pavel Hanzl
Zkuste se zamyslet a nepsat pouze bez rozmyslu, co píšete.
Pokud by Evropa s Ruskem obchodovala na základě vzájemně
výhodných dohod, tak nebude budovat nákladné plynovody do
Číny a Indie. Vždyť i Nord Streamy mají opodstatnění kvůli
tranzitním problémovým zemím účtujícím si nehorázné tranzitní poplatky a některé jsou navíc nespolehlivými
partnery. Dobrý obchodník jde buď cestou dlouhodobých
kontraktů, ale pokud si jedna strana přeje trh bez přívlastků, tak to oplácí stejnou mincí. Chceš v létě
nízké ceny k výhodnému plnění zásobníků, tak tedy čekej
zimní ceny, které budou o mnoho vyšší, než ceny stabilní
bez těchto výkyvů. EU tak chytračila, až dochytračila a
nyní ještě dělá problémy při zprovoznění plynovodů. To,
že má Asie vysoké ceny je nedostupností plynu a je to
pouze dočasné do dokončení plynovodů ze Sibiře. Oni totiž
nejsou EU a nasmlouvají si ceny trvalé i s trvalými odběry.
Oni si ho klidně doma budou akumulovat a mít ho podle spotřeby. Plyn z Norska nepokryje zvyšující se potřebu po
odstavení JE a TE a následné plynofikaci teplárenství.
Cena plynu bude po přesměrování ruského plynu do Asie
bez jeho konkurence a tak se splní i sen amerikanofilů
o dodávkách drahého břidlicového plynu. Nedostatek +
monopolizace dodávek = zdražení na úroveň nerentability
a tím i konkurenceschopnosti průmyslu. EU si zadělala
na drahou energii, drahou produkci a na další závislost
na levných dovozech od jehly po lokomotivy. Sami si tak
díky zištným našeptávačům řežeme pod sebou poslední
větev a už nás čeká pouze ten strmý pád. EU varovali
energetici i ekonomové, ale ideologové zvítězili a tak
si kalich hořkosti vypijeme až do dna. Vaše úvahy jsou
na úrovni ideologa, který nepřemýšlí v souvislostech
a který zamrznul v dobách studené války. Svět je dnes
jinde a EU a USA už nejsou pupky světa a brzy budou v
otvoru na zadní straně těla.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

28.12.2021 11:12 Reaguje na Břetislav Machaček
"Pokud by Evropa s Ruskem obchodovala na základě vzájemně výhodných dohod....." tady je ten problém.
Rusko plní dohody jen když se mu to hodí, tj. když potřebuje groše. Ale kšeft tam není dominantní, tou je ideologie a mocenské postavení. Sám Putin říká, že energetika je dnes i zbraní.

A vaše prognózy jsou z Kremlu, nějak vám uniká, že Evropa staví gigantické kapacity v OZE a pro Rusko je nejlépe solventní zákazník, infrastrukturu má vybudovanou, na rozdíl od Indie i Číny. Navíc Evropa počítá s rozvojem JE, nejlépe v systémem SMR. Žádné strmé pády se konat nebudou, to si vybásnili soudruzi v Kremlu.
A plynovod přes tvrdě muslimský Pákistán taky není úplně nejlepší nápad.......
Odpovědět
SP

Svatá Prostoto

28.12.2021 11:29 Reaguje na Pavel Hanzl
"Dokud nepochopíte, že období levných energií definitivně skončilo, nepochopíte nic."

A dokud vy nepochopíte, že ten nárůst musí být pozvolný a plynulý, jinak se vám/nám ta celá EU rozsype, tak nepochopíte nic taky.

A ne ten bordel co je v Evropě v posledních měsících. A jasně, Kreml, Putin a tak ... až na to, že Gazprom dodává přesně to, co si kdo objednal, takže si to rovnou nechte.
Odpovědět
JS

Jaroslav Studnička

28.12.2021 12:52 Reaguje na Svatá Prostoto
Netvrdil tu ještě nedávno p. Hanzl, že bude elektřina levná díky OZE :-)))?
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

28.12.2021 13:44 Reaguje na Jaroslav Studnička
Vsjo búdět, něbojtě sa čorta nič.
Odpovědět
JS

Jaroslav Studnička

28.12.2021 19:01 Reaguje na Pavel Hanzl
Prášek jste si vzal?
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

28.12.2021 18:15 Reaguje na Svatá Prostoto
Tento svět není dělaný pro hlupáky, mužik vytvoří krizi, na kterém vydělá emeričan:
https://www.idnes.cz/ekonomika/domaci/drahy-zemni-plyn-ceny-evropa-zelena-nema-plyn-ani-elektrinu.A211228_101850_ekonomika_map1
Odpovědět
sv

28.12.2021 16:43 Reaguje na Miroslav Vinkler
Což je samozřejmě blábol. Většina rusácké produkce plynu pochází s polostrova Jamal, z něhož vedou trubky pouze směrem na západ.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

28.12.2021 18:12 Reaguje na
Jistě, ruští demagogové žijí v iluzorních sférách a největší šachista všech dob, Vladimir Vladimirovič zatím všechny partie s přehledem prohrál.
Dnes šermuje ukrajinskou kartou, ale nikdo mu na to nehópne, všem je jasný, že ti šuldové rozumí jen síle.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

28.12.2021 13:54
Paní Drábová i jiní odborníci říkají všichni asi to samé:
Letošní nárůst cen energií má asi čtyři příčiny, které každá o sobě by nic neudělala, ale spolu už s tím zamávaly.
1) Emisní povolenky šly nahoru, dělá to u nás možná i 20%.
2) Na severu méně foukalo, to je dalších pár procent.
3) Hlavně se rozjela pokoronáčová konjunktura a výrazně vzrostla poptávka, hlavně po plynu.
4) Soudruzi v Kremlu toho okamžitě využili a nechali dodávky na snížené úrovni, jak loni a odmítli dát víc. To uděalo ten největší masakr. Norsko dává dvakrát tolik, ale je to pořád málo. Tahle krize vznikla taky v Asii, kde jsou vyšší ceny a tak USA exportuje hlavně tam.
Ale už jezdí taky do Evropy a ceny jdou dolů.

Doufám, že to naši ropáčci ráčí vzít na vědomí (věřit tomu nebudou) a už to nebudu muset sepisovat pořád dokola.
Odpovědět
Miroslav Vinkler

Miroslav Vinkler

28.12.2021 14:12 Reaguje na Pavel Hanzl
Dejte si studený obklad na čelo a nechte ho tam do večera.

Zástupci EU i Německa opakovaně sdělili, že Gazprom plní své závazky bez výhrad. To ,co bylo nasmlouváno dostávají podle harmonogramu.

Všichni, až na pana Hanzla, vědí, že současné problémy má na triku EU se svým hurá plánem boje proti sodovkáči.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

28.12.2021 15:17 Reaguje na Miroslav Vinkler
To není možný SAMOZŘEJMĚ plní co je nasmlouváno, ale je to málo.
To je fakt tak složitý? Každý rok se smlouvají další navýšení, převalit nákup se nedá, kdo by to zaplatil a zásobníky nejsou nafukovací.
Takže je to normální Norové se chovají normálně soudruzi nikoliv. Ví velmi dobře, že je EU v problému a je to nepřítel.
Odpovědět
JS

Jaroslav Studnička

28.12.2021 16:00 Reaguje na Pavel Hanzl
Vy v tom máte pěkný guláš...
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

28.12.2021 17:56 Reaguje na Jaroslav Studnička
Ó nikoliv:
https://www.idnes.cz/ekonomika/domaci/drahy-zemni-plyn-ceny-evropa-zelena-nema-plyn-ani-elektrinu.A211228_101850_ekonomika_map1

Odpovědět
JS

Jaroslav Studnička

28.12.2021 19:07 Reaguje na Pavel Hanzl
Ropáčku, guláš v tom máte pořádný :-).

V jednom příspěvku píšete o tom, že Rusko nechalo dodávky na snížené úrovni.
V druhém příspěvku potvrzujete, že Rusko plní, co je nasmlouváno a že vlastně to je v pořádku.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

28.12.2021 20:30 Reaguje na Jaroslav Studnička
Plní to, co má nasmlouvané na té nízké úrovni.
Nekecejte, že je to moc složitý.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

28.12.2021 20:31 Reaguje na Pavel Hanzl
Podívejte se do toho odkazu.
Odpovědět
JS

Jaroslav Studnička

28.12.2021 21:03 Reaguje na Pavel Hanzl
"němečtí i polští odběratelé tvrdí, že do Evropy proudí nasmlouvané objemy."

Pokud není poptávka, není nabídka.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

29.12.2021 08:37 Reaguje na Jaroslav Studnička
Tak proč je cena trojnásobná?
Odpovědět
 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist