https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/zelinari-daji-potravinovym-bankam-prebytky-ktere-nenasly-uplatneni-na-trhu
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Pěstitelé dají potravinovým bankám zeleninu, která nenašla uplatnění na trhu

30.5.2023 02:14 | OLOMOUC (ČTK)
Ilustrační foto
Ilustrační foto
Foto | Tolga Ahmetler / Unsplash
Pěstitelé poskytnou zeleninu z tuzemských polí, která nenašla uplatnění na pultech obchodů, potravinovým bankám, které je rozdělí osamělým seniorům, rodičům samoživitelům, rodinám v nouzi a dalším potřebným. Zelenina z tuzemských polí, která nenašla uplatnění na pultech obchodů, tak poputuje k těm, kteří na nákup čerstvé zeleniny nemají dost peněz. Na spolupráci se dohodlo vedení Zelinářské unie Čech a Moravy (ZUČM) s potravinovými bankami, sdělila tajemnice unie Zuzana Přibylová.
 

"Náš obor je velice citlivý a stoprocentně závislý na přírodě a počasí. Naše produkty jsou živé organismy, které se ve většině případů nedají skladovat déle než pár hodin. V průběhu sezony se tak stává, že zelenina od našich pěstitelů nesplňuje 'estetické' požadavky řetězců a obchodníků, je jí méně nebo naopak více či dozraje dříve nebo naopak později, než obchodník požaduje," uvedla Přibylová.

Tuto zeleninu nelze dlouhodobě skladovat, takže se nabízí jejich uplatnění pomocí potravinových bank. "Tato zelenina je ve většině případů kvalitativně normální a plně vhodná ke konzumaci. Zde tak vzniká prostor pro potravinové banky. Ty umí jednoduše a rychle zorganizovat a zajistit rychlou cestu této zeleniny z pole či skladu přímo ke svým klientům, bez nákladů pro pěstitele," podotkla Přibylová.

Spolupráce zelinářů s potravinovými bankami bude podle Přibylové oboustranně výhodná. Někteří pěstitelé s potravinovými bankami nebo jejich klienty už dlouhodobě spolupracují. "Zelenina, která bude nabídnuta potravinovým bankám, může být díky jejich fungující distribuční síti často ještě ten samý den na stole těch, kteří jsou na pomoci potravinových bank závislí. Pěstitelé zeleniny se budou moci obracet s nabídkou neuplatněné zeleniny na centrální sklad potravinové banky nebo přímo na jednotlivé regionální banky," dodala Přibylová.

Tuzemská tržní produkce zeleniny pro obchodní síť a zpracovatelský průmysl loni podle předběžných údajů klesla o 7,6 procenta na 219.691 tun. O rok dřív činila 237.865 tun. Loňská úroda zeleniny byla podle ZUČM průměrná a počasí pěstování zeleniny zpravidla přálo. V Česku bylo v roce 2022 evidováno 354 pěstitelů tržní zeleniny.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (10)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

ss

smějící se bestie

30.5.2023 06:31
Přebytky vykupovala JEDNOTA spotřební družstvo a fungoval zpracovatelský průmysl !
Odpovědět
TZ

Tomáš Zeman

30.5.2023 08:10
Sympatická charita. Jen je mi divné, že při nedostatku pracovních sil v zemědělství, při ceně práce a při vrtkavé ekonomice zelinaření mají pěstitelé kapacitu takovou zeleninu zdarma sklízet.
Odpovědět
MJ

Marcela Jezberová

30.5.2023 09:19 Reaguje na Tomáš Zeman
Tady půjde o již sklizenou, ale neprodanou zeleninu. Pokud bude dodavatelská cena taková, že se nevyplatí ani sklidit, tak pěstitel nesklidí a produkci do potravinové banky nedodá.
Odpovědět
SV

Slavomil Vinkler

30.5.2023 10:06
Ale že všechny fruty zkrachovaly. naposledy 3x přeprodané "znojemské okurky".
Odpovědět
Pe

Petr

30.5.2023 10:47 Reaguje na Slavomil Vinkler
Vysvětlení máte hned v nadpisu článku - zelenina, která nenašla uplatnění na trhu. Prostě přebytek. Byznys zložený na zpracování a prodeji přebytků nebude fungovat.
Odpovědět
SV

Slavomil Vinkler

30.5.2023 12:29 Reaguje na Petr
Konzervárny nebyly na přebytky, ale přebytky jsou protože nejsou konzervárny.
Odpovědět
Pe

Petr

30.5.2023 12:56 Reaguje na Slavomil Vinkler
A konzervárny nezkrachovaly protože nebyl odbyt na výrobky, ale protože nebyly přebytky, viďte? :-)
Nenašla uplatnění na trhu znamená nenašel se zájemce ani pro prodej, ani pro zpracování.
Odpovědět
Pe

Petr

30.5.2023 13:01 Reaguje na Petr
Kdyby byl dobrý odbyt na výrobky, žádná konzervárna by si to nenechala ujít.
Odpovědět
ss

smějící se bestie

30.5.2023 17:07 Reaguje na Petr
A proto Rakušani koupili zpracovnu - Mrazírny Mochov, po čase zavřeli, přesunuli výrobu do Rakouska, tam přebytky zpracovávají a prodávají v ČR pod tradiční českou značkou !
Odpovědět
ss

smějící se bestie

30.5.2023 11:14 Reaguje na Slavomil Vinkler
Tak u nich, to byla přímo sabotáž !
Odpovědět
 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist