https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/zemedelsky-svaz-cesko-bude-letos-zavisle-na-dovozu-potravin
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Zemědělský svaz: Česko bude letos závislé na dovozu potravin

10.1.2023 16:17 | PRAHA (ČTK)
Záporné saldo ze dvou třetin vytváří dovoz masa.
Záporné saldo ze dvou třetin vytváří dovoz masa.
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Česko bude letos, stejně jako loni, závislé na dovozu potravin. Loňské záporné saldo agrárního zahraničního obchodu se podle odhadu bude blížit 45 miliardám Kč. Novinářům to řekl předseda Zemědělského svazu ČR Martin Pýcha. Kvůli vyšším cenám produkce z dovozu mohou podle něj růst ceny potravin, protože čeští zemědělci mají u některých komodit i o více než deset procent nižší výkupní ceny než například v Německu nebo dalších zemích EU.
 

Pýcha uvedl, že loňské záporné saldo agrárního obchodu bude největší v historii ČR. "Situace je taková, že budeme mít historicky rekordní dovozy potravin," řekl s tím, že tento trend bude nadále pokračovat. Doplnil, že záporné saldo ze dvou třetin vytváří dovoz masa.

Svaz upozorňuje na to, že z ČR se vyváží suroviny a dováží se komodity s vyšší přidanou hodnotou a zároveň vyšší cenou. "Čeští zemědělci stále prodávají svojí produkci pod evropskými cenami," řekl Pýcha. Například mléko podle něj prodávají na zhruba 89 procent průměrné ceny v EU. Ceny pšenice v ČR byly loni zhruba na 87 procentech ceny obchodované na pařížské burze.

Pýcha uvedl, že čeští chovatelé nosnic v průměru prodávají vejce za 2,30 Kč za kus, zatímco evropská průměrná cena je 3,50 Kč, v Rakousku je to 3,80 Kč. Řekl, že kdyby zemědělci svou produkci vyvezli do zahraničí, vydělal by celý sektor za rok o 10 až 20 miliard Kč více. Poznamenal také, že otázkou bude, jak obchodní řetězce dražší dovozy promítnou do spotřebitelských cen.

Podle Pýchy budou čeští zemědělci letos ve velké nejistotě vůli těžko odhadnutelnému vývoji války na Ukrajině, která dopadá na světové trhy s obilím. Šéf Zemědělského svazu ČR uvedl, že podle spíše optimistických odhadů Ukrajina vyprodukuje maximálně 60 procent běžné produkce, která běžně směřuje do zemí severní Afriky nebo Blízkého východu.

Do cen zemědělských komodit se podle Pýchy také budou promítat loňské vyšší náklady, které měly podniky například na výrobu krmiv, která využívají letos. To se pak projeví v tlaku na vyšší ceny masa nebo mléka, doplnil.

Pýcha uvedl, že nejistotu také prohlubuje nové nastavení zemědělské politiky EU na období mezi lety 2023 až 2027. Svaz spolu s Agrární komorou ČR loni uspořádal několik protestních akcí. Upozorňoval na to, že nastavení dotační politiky bude směřovat k nižší produkci potravin kvůli ekologickým opatřením jako je například vymezení části půdy mimo produkci. Pýcha podotkl, že pro některé zemědělce to znamená až sedm nebo osm procent půdy. Svaz spolu s komorou kritizovaly také přesun větší části dotací směrem k menším farmářům.

Dnes uvedl, že ČR bude mít nejnižší přímou platbu na hektar z celé EU. Svaz upozorňuje na to, že to bude mít dopady na velké i střední podniky a podle Pýchy se nastavení nové dotační politiky již začalo projevovat na trhu. "Střední podniky se poměrně hodně prodávají," řekl.

Upozornil rovněž na to, že dochází k tomu, že rostlinná produkce převládá nad živočišnou. Za loňský rok lze proto očekávat, že především rodinné farmy, které jsou orientované na rostlinné komodity budou mít vyšší ziskovost než zemědělci, kteří jsou orientovaní na citlivé komodity a živočišnou výrobu, tvrdí.

Pýcha uvedl, že zemědělská politika EU nyní jde spíše proti produkci potravin, což je v současné době špatně. "Pokud se Evropa i Česká republika nezamyslí nad dlouhodobou vizí zemědělství, tak jsem přesvědčen o tom, že v řádu několika let budeme čelit potravinové krizi," dodal.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (10)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

Katka Pazderů

Katka Pazderů

10.1.2023 17:27
To jsme už dlouho, ne? Copak jsme někdy měli kladnou bilanci? Možná, když se více kouřili cigarety, tak to šlo do plusu.
Vyvážíme surovinu, dovážíme finální produkt. Kde chcete na pšenici najít přidanou hodnotu? Ale jsme dobří ve vývozu přípravků na krmení domácích mazlíčků, za 17 miliard. A za 14 cigarety.
Odpovědět
PJ

Pavel Jeřábek

10.1.2023 22:54 Reaguje na Katka Pazderů
Kladnou bilanci v mnoha potravinách, či zemědělských produktech jsme měli za socialismu. Prakticky ve všem, co se dalo v našich klimatických a půdních podmínkách pěstovat, jsme byli soběstační, i když lecos se dotovalo, stejně jako dnes.
Pokud jsme před rokem 1990 vyváželi třeba vepřové maso, ale dnes většinu dovážíme, tak je někde chyba.
U nás kdysi bylo okolo 500 ks především mléčného skotu, dnes ve stejné ploše je necelá stovka masného skotu a asi stovka jezdeckých koní.
Odpovědět

Jaroslav Řezáč

11.1.2023 10:40 Reaguje na Pavel Jeřábek
Pořad stejná písnička přerušenych dodavatelsko odběratelských vztahů a zničeni prvovýroby v kontextu střelnice nadnárodních řetězců a firem, kteří to tu skoupili a zničili konkurenci a stupidnosti našich vyjednavačů, kteří si myslí, že se nakonec součástek do aut. Tedy Špidli
Odpovědět
ss

smějící se bestie

10.1.2023 17:49
Až letos !
Takže do konce loňského roku, byla ČR soběstačná minimálně v základních potravinách ?
Odpovědět
VS

Vilda Smakal

10.1.2023 21:43
To je těžké, když tady 33 let řídí republiku lidi, kteří nic neřeší, jen rozprodávají co mohou aby měli ze všeho peníze. To je samá EU, samé dotace a zemědělci neuživí tuhle republiku ? Jakpak je to možné ? Když vidím jak řada luk leží ladem, nic se na nich nepěstuje, zemědělec poseká louku a má vyděláno, tak se není čemu divit. Pokud to ještě zařízne vláda tím jak vládne a nenechá nikoho padnout, tak naprosto na férovku musím říci, zlatí komunisti !!!
Odpovědět
ZK

Zan K.

10.1.2023 22:10 Reaguje na Vilda Smakal
Souhlas. Postačí hledat v historických záznamech. A to, kolik onou dopravou přispějeme k devastaci ekologie jaksi nikdo neřeší....
Odpovědět
PJ

Pavel Jeřábek

10.1.2023 22:55 Reaguje na Vilda Smakal
Zemědělci by v základu uživili, ale kvóty to nedovolí.
Odpovědět
ss

smějící se bestie

11.1.2023 00:09 Reaguje na Pavel Jeřábek
1*
Odpovědět
LB

Lukas B.

12.1.2023 13:36 Reaguje na smějící se bestie
dotace do zemědělství jsou dílo ďáblovo. sázka na to, být dílnou evropy (ehm, spíš montovnou) při jednání o vstupu do eu a rezignace na zemědělství měla jistou ekonomickou racionalitu, ale zpětně se ukazuje jako poměrně krátkozraká.

udržet si schopnost uživit (zemědělstvím, čím jiným) obyvatelstvo je úkol státu srovnatelný s úkolem živit si obranyschopnou armádu, robustní energetickou soustavu nebo hmotné rezervy (např. pohonných hmot).
Odpovědět
ZK

Zan K.

12.1.2023 15:47 Reaguje na Lukas B.
Z tohohlr vašeho pohledu je jakákoli dotace dílo ďáblovo (což je nakonec možná i pravda). Ovšem na roudíl ode všech těch obranyschopností a rezervami je ta výživa národa na prvním místě. A na to, že nás může živit někdo cizí spoléhat nemůžeme.
Odpovědět
 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist