https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/zemedelsky-vybor-senatu-chce-vyssi-odskodneni-pro-chovatele-norku
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Zemědělský výbor Senátu chce vyšší odškodnění pro chovatele norků

6.11.2020 00:24 | PRAHA (ČTK)
Norma má také stanovit odškodnění majitelů zakázaných kožešinových farem, který má činit 3000 korun za norka a 3900 korun za lišku. Výbor podle Vilímce doporučil odškodnění za norka stanovit také ve výši 3900 korun.
Norma má také stanovit odškodnění majitelů zakázaných kožešinových farem, který má činit 3000 korun za norka a 3900 korun za lišku. Výbor podle Vilímce doporučil odškodnění za norka stanovit také ve výši 3900 korun.
Senátní zemědělský výbor chce zvýšit odškodnění chovatelům norků a umožnit drezúru zvířat pro natáčení filmů. Doporučil tak upravit novelu o ochraně zvířat proti týrání, která má mimo jiné zakázat klecové chovy slepic od roku 2027 nebo zvýšit pokuty za týrání zvířat. ČTK to řekl předseda výboru Vladislav Vilímec (ODS).
 

Horní komora jako celek bude předlohu projednávat příští čtvrtek. Senátní výbory zdravotnický a pro veřejnou správu doporučily stejně jako komise pro rozvoj venkova novelu schválit beze změn.

Novela má zakázat drezúru volně žijících zvířat především v cirkusech a jiných podobných zařízení, ale také pro potřeby filmařů. Podle Vilímce by tak už nebylo možné natočit filmy nebo seriály z cirkusového prostředí, jakým bylo například seriálové zpracování Cirkusu Humberto.

Norma má také stanovit odškodnění majitelů zakázaných kožešinových farem, který má činit 3000 korun za norka a 3900 korun za lišku. Výbor podle Vilímce doporučil odškodnění za norka stanovit také ve výši 3900 korun.

Zákaz klecových chovů nosnic do sedmi let výbor nezměnil.

Zastánci zákazu argumentují tím, že nosnice v klecových chovech mají nevyhovující podmínky a jsou týrané. Odpůrci namítají, že bez celoevropského zákazu budou do Česka dovážena levná vejce zejména z Polska a Pobaltí, a že zákaz tak poškodí české chovatele. Přívrženci zákazu poukazují na to, že lidé už sami dávají přednost vejcím od nosnic v halách nebo z volných chovů a že obchodní řetězce se tomu přizpůsobují.

Novela má také zdvojnásobit až na jeden milion korun pokuty za týrání zvířat v návaznosti na zpřísnění trestů vězení za tyto zločiny. Minimální pokuta za týrání zvířat v takzvaných množírnách má být stanovena na 5000 korun a 10.000 korun podle míry provinění. Podle nových pravidel má být také zakázán prodej nebo předání psa či kočky novému majiteli na veřejném prostranství, například na parkovišti.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (21)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

Jan Šimůnek

6.11.2020 07:40
Odškodnění pro majitele kožešinových farem by měli platit výlučně fašisté ze spolků na "ochranu" zvířat, kteří tuto zrůdnost lhaním a podvody vytvořili.
Drezůra zvířat je kulturní fenomén s mnohatisíciletou tradicí, který tyto odporné zrůdy chtějí zlikvidovat.
Odpovědět
JM

Josef Mozek

6.11.2020 11:31 Reaguje na Jan Šimůnek
Zrůdnost "chov zvířat na kožešinu" nevytvořily spolky na ochranu zvířat, proto zrušení nebudou platit. Neměl by jej platit nikdo ani ve výši 1 kč, majitelé si nahrabali dost, hlad jim nehrozí , možností obživy je stále dost...ovšem prací, to jim možná nevyhovuje....
Odpovědět

Zbyněk Šeděnka

6.11.2020 11:43 Reaguje na Josef Mozek
Mám tomu rozumět tak, že stavění a údržba klecí, výroba krmných směsí, krmení zvířat, čištění klecí, porážka a stahování kožišin a následná starost o odbyt kožišin není práce?
Odpovědět
JM

Josef Mozek

6.11.2020 12:08 Reaguje na Zbyněk Šeděnka
Práce to je, ať ji už dělali sami nebo jejich zaměstnanci.....Kůže potřebovali naši předci, my již umíme oděvy vyrobit jinak, proto tyto chovy nemají v 21. století již existovat....odškodnění není na místě, zbylá zvířata mohou zužitkovat a zařízení rozprodat .....jde o výsměch daňovým poplatníkům....lidi s "obyčejným" zaměstnáním žijí z ruky do huby, protože musí dotovat a "odškodňovat" velké množství lidí, pro které je to naopak velmi pohodlné....proč asi tak majitelé farem naříkají, protože je to tak strašná dřina, že se to skoro nevyplácí ?
Odpovědět

Zbyněk Šeděnka

6.11.2020 12:31 Reaguje na Josef Mozek
Chov jakéhokoliv zvířete znamená, že se mu musíte věnovat sedm dní v týdnu. Nejde si vzít dovolenou, na rozdíl od lidí, co žijí "z ruky do huby". Ti to po osmi hodinách v práci zapíchnou a až do druhého dne si nemusí na práci ani pomyslet. A co se týče toho odškodnění, tak to i si vymysleli politici hnáni ekoteroristy. Pokud by to u nás fungovalo jako v Dánsku, nikdo by nikoho nemusel odškodňovat.
Odpovědět

Jan Šimůnek

6.11.2020 13:15 Reaguje na Josef Mozek
Adekvátní náhrada za kůži a kožešiny dodnes v řadě konkrétních aplikací prostě není, a to i v případě podstatně vyšší ceny. O laciných "umělých kožešinách" ani nemá cenu se bavit. I např. alergie jsou častější na náhražky než na pravé kožešiny.
Odpovědět

Jan Šimůnek

6.11.2020 12:10 Reaguje na Josef Mozek
Využití kožešin k odívání je aktivita stará jak lidstvo samo. Likvidace této aktivity zelenými bezmozky je zcela jednoznačně na úkor celé společnosti. Jistěže je problém i s poslanci, kteří se dali pro tuto zrůdmnost zlobovat, a ti, respektive jejich strany nemohou očekávat, že je normální lidé budou volit.
Na druhé straně podlehli vysoce sofistifikované desinformační kampani "ochránců zvířat" a původci této kampaně jsou jednoznačně škodiči celé společnosti, takže nějaký ekonomický dopad by to na ně mít mělo. Je to tlupa arogantních fašistoidů, pohrdající poctivě pracujícími lidmi.
Odpovědět
radim buffalo tobias

radim buffalo tobias

6.11.2020 15:41 Reaguje na Jan Šimůnek
drezura zvířat je mnohdy veliké mučení, zvláště pak někde na balkáně u kočovných cikánů aj. kdy třeba toho chudáka medvěda zmrzačí.já jsem pro zákaz...!!!
Odpovědět

Jan Šimůnek

7.11.2020 08:04 Reaguje na radim buffalo tobias
Na Balkáně mučí medvědy (možná), tak z toho důvodu u nás zakážeme drezůru tygrů. Logika, charakterizující lidi, stojící za tímto návrhem, naprosto perfektně.
Odpovědět

Zbyněk Šeděnka

6.11.2020 09:51
Proč se musel v naší republice zlikvidovat klecový chov norků, když v jiných zemích EU normálně funguje? Jak je možné, že Dánsko teď v souvislosti s koronavirem vyzabíjí asi 17 miliónů norků na farmách, ale o zákazu těchto farem tam nepadlo ani slovo? Je to stejné jako když po nástupu Havla na Hrad jsme zrušili výrobu vojenských zbraní. Ostatní země nám zatleskaly a okamžitě obsadily uvolněné trhy.
Odpovědět
pp

pavel peregrin

6.11.2020 10:27 Reaguje na Zbyněk Šeděnka
To nejsou jenom norci, to je vícero věcí. Jsme v pozici užitečných pitomců-bohužel.
Odpovědět
MK

Majka Kletečková

6.11.2020 12:01 Reaguje na Zbyněk Šeděnka
Úplný zákaz kožešinových chovů platí už několik let v Rakousku, GB, zemích bývalé Jugoslávie, Nizozemsku ... U nás zákaz chovu lišek a norků platí od roku 2019. V Polsku byl zákaz kožešinových chovů odhlasován letos.

Důvodem zákazu u nás byl praktikovaný vysoce nehumánní způsob chovu (malé klece, nedostatek možnosti pohybu, podnětů, sebedestruktivní chování zvířat, způsob jejich usmrcování ...)
Odpovědět

Zbyněk Šeděnka

6.11.2020 13:11 Reaguje na Majka Kletečková
Zjjistěte si někdy, jak se usmrcuje drůbež v masokombinátech a chov kožešinových zvířat se Vám bude zdát vysoce humánní.
Odpovědět
radim buffalo tobias

radim buffalo tobias

6.11.2020 15:46 Reaguje na Zbyněk Šeděnka
no a jak se ta drůbež teda usmrcuje ? já vím že el. proudem.na farmách ty norky a lišky a pesce a mývaly je často tráví výfukovými plyny jako němci za války méněcené rasy.
Odpovědět

Zbyněk Šeděnka

6.11.2020 18:38 Reaguje na radim buffalo tobias
Živá slepice je pověšena za nohy na běžící linku, následně projde přes přístroj, která ji uřízne hlavu a pak je spuštěna do lázně vařícíé vody, aby se lépe oškubalo peří. Pokud je slepice menší, nebo sebou háže, hlavu jí to neuřízne a do té vařící vody jde zaživa.
Odpovědět
MK

Majka Kletečková

6.11.2020 16:00 Reaguje na Zbyněk Šeděnka
Usmrcování drůbeže v masokombinátech za humánní nepovažuji, ale v současné době by to bylo podle mého názoru asi nemožné změnit. Existují lidé v některých „ochranářských“ skupinách, kteří v tomto směru usilují o změnu k lepšímu, ale na tuhle změnu ještě nenazrály dobré podmínky. Snadno dostupné maso kuřat je masově oblíbené a jeho obliba stoupá.

Pravé kožešiny se už řadu let netěšily velké masové oblibě <– vysoká cena, existence náhražek, náročná péče, oteplování. Takže doba nazrála k tomu, že dostatečný počet lidí při seznámení se s podmínkami reálného chovu byl ochoten oželet chovy kožešinových zvířat proto, aby lišky a norci přestali být v klecích týráni. Kůže dostupné z chovů našich domácích zvířat jsou zřejmě postačující.
Odpovědět

Jan Šimůnek

6.11.2020 12:13 Reaguje na Zbyněk Šeděnka
Protože to prosazují lidé, kterým jde primárně o poškození naší ekonomiky, nikoli o jakési blaho zvířat.
Odpovědět
RP

Radim Polášek

8.11.2020 09:18 Reaguje na Zbyněk Šeděnka
Protože to prosadili doslova ekologičtí aktivističtí fašisté. To je myslím nejlepší a nejpřiléhavější termín, jak tyto škodíky lidské společnosti nazvat.
Odpovědět
BM

Břetislav Machaček

6.11.2020 20:58
Co oči nevidí to srdce nebolí. Šup s nemocným dědečkem do hospice
a hurá protestovat proti klecovému chovu zvířat. Poněkud pokřivený je
tento svět, kdy nám nevadí bombardování civilistů, ale vadí smrt norka.
Sám do klece nikoho nezavírám, ale klecí může být i podobný zákon.
Poptávka po kožešinách a absence zvířat v přírodě zplodila chov na
farmách, jako třeba chov domácích zvířata v klecích a ohradách.
Mnozí z odpůrců klecových chovů chovají doma myšky, ptáky, hady či
v akváriích rybičky, nebo je chovali v dětství. Ono to je stejné
a záleží pouze na přístupu k těm zvířatům. Doufám, že nebudou brzy
na řadě třeba včely, které chovám v úlech a beru jim med, který si
nasbíraly pro sebe. Lépe by jim bylo v lese v dutém stromě, bez
mne jako "zloděje" medu (nebylo, dnes by už bez léčení nepřežily).
Tak samo by bylo lépe slepicím v jejich původní domovině a ne v
Evropě v klecích, halách a na vesnických dvorcích. A co teprve krávy
v chlívech a koně ve stájích týráni pod sedlem či v zápřahu. Jsem
zvědav, co bude následovat dalšího, protože i rostlina chce zetlít
a neskončit na talíři. Lidská blbost mantinely prostě nemá a není
pouze výsadou choromyslných, ale i vzdělanců a politiků. Naše chovatele
odškodníme a ti v zahraničí rozšíří své chovy, pokud bude poptávka dál
existovat. Bez poptávky nebude ani chov a žádné klece se zvířaty.
Zakažte v celém světě kožešiny, milionářské paničky svlékněte z kožichů
a farmy zaniknou samy. Na to nemá nikdo odvahu, ta produkce se pouze
přesune jinam a stoupne cena, neboť co je díky likvidace konkurence nedostatkové, tak se více vyplatí chovat. Jinde si zamnou ruce, jak
jsme to tu "moudře" vyřešili v jejich prospěch.
Odpovědět
RP

Radim Polášek

8.11.2020 09:21 Reaguje na Břetislav Machaček
Případně když nebudou kožešiny ze zvířat chovaných v zajetí, stoupne poptávka a tím i cena kožešin ze zvířat žijících na svobodě a lovených. Včetn těch chráněných a vzácných.
Aktivisté tak svými akcemi přímo podporují vybíjení zvířat zijících volně v přírodě.
Odpovědět
RP

Radim Polášek

8.11.2020 09:24
Hm, 17 miliónů norků v Dánsku, to je obživa přímo tak pro odhadem 5 - 10 tisíc lidí a nepřímo, výrobou klecí, všelijakých klimatizací a dalších pomůcek a krmných směsí atd dalších pár tisícovek lidí.
U nás bylo těch norků a tudíž lidí, kterým aktivisté zničili obživu kolik?
Odpovědět
reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist