https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/zemedelsky-vybor-zada-mzp-aby-podporilo-navrh-bruselu-na-mensi-ochranu-vlku
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Zemědělský výbor žádá MŽP, aby podpořilo návrh Bruselu na menší ochranu vlků

13.2.2024 17:50 | PRAHA (ČTK)
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Ministerstvo životního prostředí by mělo pro českou vládu vypracovat kladný postoj k návrhu Evropské komise na snížení ochrany vlků. Dnes se na tom jednomyslně usnesl sněmovní zemědělský výbor. Komise přišla s návrhem omezit ochranu vlků, a tím usnadnit jejich odlov, loni v prosinci. Vlčí populace se v zemích EU rozšiřují, a jak dnes před poslanci řekl ministr zemědělství Marek Výborný (KDU-ČSL), jde o problém od Finska po Chorvatsko. Útoky vlků na hospodářská zvířata se vyskytují i Česku a zásah proti nim je podle ministra značně obtížný.
 

Vrchní ředitel sekce ochrany přírody a krajiny ministerstva životního prostředí Michal Servus uvedl, že úřad vládě doporučuje zaujmout neutrální stanovisko. Důvodem podle něj je, že Česko si v době přistoupení k Bernské úmluvě vyjednalo výhradu k zařazení vlka mezi přísně chráněné živočichy.

Návrh komise musí schválit kvalifikovaná většina unijních zemí, aby jej EU mohla předložit mezinárodnímu výboru, který rozhoduje o ochraně přírody stanovené takzvanou Bernskou úmluvou. Tento dokument Rady Evropy, která není součástí Evropské unie, je závazný pro více než pět desítek států. Jednou z jeho smluvních stran je EU.

Současná pravidla, která zaručují vlkům status přísně chráněného zvířete, vychází podle komise z dat z konce 70. let minulého století, kdy byl vlk v Evropě zřídka vídaným druhem. V současnosti v některých zemích EU převyšuje velikost vlčí populace 1000 jedinců. Podle odhadů přírodovědců žije v 27 evropských zemích více než 15 000 vlků, jejichž počet za poslední desetiletí vzrostl o čtvrtinu. Komise proto navrhuje, aby šelmy přešly do kategorie chráněných zvířat, což usnadní povolování jejich lovu.

Návrh na snížení ochrany vlka by mělo Česko podpořit, uvedl před poslanci ministr Výborný. S tímto tématem přišlo dříve na unijní úrovni Finsko a i tehdy ho Výborný podpořil. Zásahy proti vlkům by po snížení ochrany měly být možné za výrazně snazších podmínek než nyní, popsal. V současnosti podle něj musí kromě jiného na místo útoku na zvířata třikrát přijet komise, a jak v nadsázce uvedl, musí na ni vlk počkat.

"V řadě státu je ten problém poměrně výrazný," podotkl ministr. V tuzemsku jde hlavně o útoky na hospodářská zvířata, například na Broumovsku neb Jablunkovsku. Například na Broumovsku jsou podle něj stavy mufloní zvěř na nule i díky přemnoženým vlkům, kteří nemají přirozeného nepřítele. Tamní zemědělci protestovali v roce 2022 a požadovali hlavně regulaci počtu vlků. Farmáři z Broumovska se v minulosti regulace vlků domáhali u soudů, ale neuspěli.

Bruselský návrh kritizují ochránci přírody. Data o vlčích populacích podle nich možnost jejich vybíjení neospravedlňují. Také skupina ministrů životního prostředí z 12 států EU vedená Slovenskem loni v únoru vyzvala Brusel, aby úroveň ochrany zachoval. Podobně to vidí i environmentální organizace.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (8)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

SV

Slavomil Vinkler

13.2.2024 18:39
Hlavně by se mělo vyžadovat, aby vlci měli občanky. To je aby byli vybaveni sledovacími obojky. To umožní identifikaci problémových jedinců, jejich výcvik a případnou nezbytnou eliminaci.
Odpovědět
Anyr

Anyr

14.2.2024 00:36 Reaguje na Slavomil Vinkler
Totéž lidem. Hm? :)

Ach jo.
Odpovědět
SV

Slavomil Vinkler

14.2.2024 07:15 Reaguje na Anyr
Všichni mají chytrý telefon. Ten bohatě stačí. Vy ho nemáte, ne?
Odpovědět
Karel Zvářal

Karel Zvářal

14.2.2024 07:19 Reaguje na Slavomil Vinkler
1*
Odpovědět
ss

smějící se bestie

14.2.2024 10:01 Reaguje na Slavomil Vinkler
Na to zelený zapomněli !
Odpovědět

vladimír šmídl

14.2.2024 04:35
Není to tak dávno, co se nasazení vlků do přírody prosazovalo. Musím si dát pozor, abych argumentoval správným směrem, ale spíše by mohl někdo vyčíslit přínos vlka do současné doby.(únor 2024)
Odpovědět
SV

Slavomil Vinkler

14.2.2024 07:19 Reaguje na vladimír šmídl
No první přínos je, že je. Nesmí ho být ale moc, tedy aby se držel jen tam, kde škodí málo. A proto ty chytré obojky.
Druhý přínos je právě v těch velkých NP, kde poněkud cvičí zvěř, aby se neshromažďovala , neb tam to zvěř vyžírá.
Odpovědět
Ra

Radek

14.2.2024 09:56
Se zavolá na vlka nááááááá , on začne vrtět oháňkou a přijde si pro obojek . Myslím že jsou dostatečně doložené prostorové nároky vlka :-)
Odpovědět
 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist