https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/zidlochovice-temer-dokoncily-obnovu-uzemi-podel-svratky-vzniklo-slepe-rameno
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Židlochovice téměř dokončily obnovu území podél Svratky, vzniklo slepé rameno

5.11.2023 00:18 | ŽIDLOCHOVICE (ČTK)
Ilustrační foto
Ilustrační foto
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Židlochovice téměř dokončily revitalizaci území mezi silnicí od Brna a Svratkou. Místo pole zde na deseti hektarech vzniklo slepé rameno a velká tůň, vysázených je tam 300 stromů a 2500 keřů a ještě se chystá osev trávy. Cílem bylo území vrátit více přírodě, zachytit vodu v krajině a zároveň vytvořit z části odpočinkovou zónu pro místní obyvatele, řekl ČTK starosta Jan Vitula (Vaše Židlochovice). Slavnostní otevření se chystá na jaře, až budou veškeré práce hotové a území se zazelená.
 

Svratka je na jih od Brna z minulosti napřímená, pole dosahují často až k břehům a koryto řeky sloužilo především k rychlému odvedení vody z krajiny. Až po desetiletích postupně vznikají projekty, které vracejí vodu do krajiny a stejně tak zeleň, čímž se zvyšuje stabilita krajiny, schopnost zadržovat vodu a díky vhodnému prostředí pro rostliny a živočichy i biodiverzita. Židlochovice za projekt zaplatily zhruba 90 milionů korun.

Od brněnské silnice odděluje nový přírodní areál zemní val, který bylo možné navršit z vytěžené zeminy, která uvolnila místo slepému ramenu a tůni. "Vykáceli jsme také topolovou alej podél silnice, byla už ve špatném stavu. Nyní jsou k silnici nasázené keře, z druhé strany valu jsou stromy i keře. Podél řeky jsme nechali topolovou alej ošetřit. Byla v lepším stavu než u silnice, i když byla starší," popsal Vitula.

Podél řeky byly také vysazené keře jako šípy a trnky, aby tam lidé nechodili a tato část zůstala živočichům. Lidé budou mít možnost projít se kolem slepého ramena a tůně, kde je i molo a posezení a do budoucna sem má vést cesta od Lidlu, jenž se má začít stavět na jaře za silnicí. A díky lávce přes řeku bude možné dojít od Lidlu kolem tůně přes řeku až do Brněnské ulice.

Součástí povodňového parku, jak se přetvořené území nazývá, bude i propojení Židlochovic a Vojkovic pro pěší a pro cyklisty.

V samotné Svratce vznikly také dvě menší hráze, které umožnily zvýšení hladiny, v případě první z nich o 30 centimetrů. "Změnil se tím trochu charakter řeky a díky tomu se nám zase daří zadržet více vody v krajině," řekl Vitula.

Podobné projekty jako tento na Svratce vznikají v posledních letech na více tocích v celé republice, ale většinou jde o potoky či menší říčky. Místo rovného toku se vracejí do meandrujících koryt, která zpomalují odtok, dokážou zachytit větší objem vody a také zpomalují případnou povodňovou vlnu.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist