https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/zkusebni-provoz-vodni-linky-cisticky-bude-delsi-nez-se-cekalo
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Zkušební provoz vodní linky čističky bude delší, než se čekalo

4.6.2019 00:27 | PRAHA (ČTK)
Zkušební provoz nové vodní linky Ústřední čistírny odpadních vod (ÚČOV) na pražském Císařském ostrově, který započal loni a měl trvat do konce letošního roku, se bude muset prodloužit. / Ilustrační foto
Zkušební provoz nové vodní linky Ústřední čistírny odpadních vod (ÚČOV) na pražském Císařském ostrově, který započal loni a měl trvat do konce letošního roku, se bude muset prodloužit. / Ilustrační foto
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Zdroj | www.praha.eu
Zkušební provoz nové vodní linky Ústřední čistírny odpadních vod (ÚČOV) na pražském Císařském ostrově, který započal loni a měl trvat do konce letošního roku, se bude muset prodloužit. Jelikož smlouva se zhotovitelem stavby, který jej zajišťuje nyní, vyprší v původním termínu, město musí zajistit převod zkušebního provozu na svoji Pražskou vodohospodářskou společnost (PVS). Návrh smlouvy o smlouvě budoucí včera schválili pražští radní.
 

Nová linka začala zkušebně fungovat loni v září, její provoz zatím zajišťuje sdružení dodavatelských firem SMP CZ, Hochtief CZ, Degremont, WTE Wassertechnik. Podle včera schváleného dokumentu je už teď jasné, že původně plánovaných 99 dnů nebude stačit a zkušební provoz bude nutné prodloužit. Stavba trvala téměř tři roky a magistrát vyšla na na 6,1 miliardy korun, evropskou dotaci se městu získat nepodařilo.

V současnosti pražskou čističku provozují Pražské vodovody a kanalizace (PVK), které mají od města pronajaty vodohospodářskou infrastrukturu do roku 2028. Novou linku má nicméně podle staršího rozhodnutí radních provozovat PVS, ovšem původně až po skončení zkušební fáze. Nyní radní schválili, že linka přejde pod PVS ještě před jejím skončením. Společnost si do 26. prosince, kdy končí smlouva s dodavatelským sdružením, musí zajistit povolení k provozování linky, které je v současnosti vydáno pro PVK.

Stávající vodní linka, která od roku 1966 čistí pražské odpadní vody, nesplňovala ekologické požadavky české ani evropské legislativy, zejména pokud jde o obsah dusíku ve vypouštěné vodě. Funguje tak na základě výjimky, bez které by městu hrozily vysoké finanční sankce od EU.

Po finálním zprovoznění nové linky, která limity splňuje, budou oba provozy fungovat paralelně. Stará linka by se měla začít modernizovat v roce 2021, po roce 2024 město plánuje také modernizaci technologie nakládání s kaly, které při čištění vznikají. Celkem má přestavba a rozšíření ÚČOV vyjít na více než deset miliard korun.

Vodovodní síť je v Praze dlouhá zhruba 3500 kilometrů. PVS je stoprocentně vlastněná Prahou a stará se o vodohospodářskou infrastrukturu, distribuci vody mají na starosti PVK, které vlastí firma Veolia. Město od francouzské společnosti loni odkoupilo 49 procent akcií PVK za 1,75 miliardy korun. Součástí dohody je opce na odkup zbylých 51 procent akcií v roce 2028, kdy firmě skončí smlouva na pronájem vodovodní infrastruktury.


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist