https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/zlinska-zoo-ceka-narozeni-prvniho-mladete-nosorozce-tuponoseho-ve-sve-historii
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Zlínská zoo čeká narození prvního mláděte nosorožce tuponosého ve své historii

19.10.2024 19:31 | ZLÍN (ČTK)
Nosorožci tuponosí, kterým se také říká bílí, se ve zlínské zoo poprvé objevili v roce 1979.
Nosorožci tuponosí, kterým se také říká bílí, se ve zlínské zoo poprvé objevili v roce 1979.
Zlínská zoologická zahrada očekává narození prvního mláděte nosorožce tuponosého jižního ve své historii. Pokud půjde vše podle předpokladů, v listopadu samice Zanta porodí své první mládě, sdělila ČTK mluvčí zahrady Romana Mikešová. Pro zahradu to znamená splnění jednoho velkého chovatelského snu, jde totiž o první březí samici nosorožce tuponosého ve více než čtyřicetileté zlínské historii chovu tohoto druhu, uvedla mluvčí. V Česku se mládě tohoto druhu nosorožce narodilo podle zoo naposledy v roce 1993.
 
Nosorožci tuponosí, kterým se také říká bílí, se ve zlínské zoo poprvé objevili v roce 1979. "Joe a Zuzana byli naprosto ikonická zvířata. Prožili u nás dlouhý život, bohužel však bez potomků," uvedl ředitel zahrady Roman Horský. V roce 2006 zahrada získala samice Zantu a Nayu ze soukromé chovné rezervace v Jihoafrické republice, v roce 2012 samce Kashku z anglické Zoo Whipsnade.

"Samice jsou geneticky nesmírně cenné, jejich linie není v chovu nosorožců vůbec zastoupena. Do Kashky jsme proto vkládali velké naděje. První skutečné páření jsme však zaznamenali až po několika letech," uvedl Horský. I když samec projevoval o samice zájem a následovala další páření, samice nezabřezly. "S týmem německých odborníků, se kterým jsme spolupracovali při chovu slonů afrických, jsme začali uvažovat o možnosti umělé inseminace i u nosorožců. Padlo rozhodnutí medikamenty podpořit reprodukční cykly samic, abychom zvýšili šanci na úspěch. I nadále jsme však samce spojovali se samicemi," uvedl ředitel.

Po loňském červnovém páření zahrada začala posílat do vídeňské laboratoře vzorky trusu samice Zanty. "Když pak skutečně přišlo potvrzení, že je samice březí, byl to pro nás mimořádný okamžik," uvedl Horský.

Zahrada upravila ubikace nosorožců. "Rozšířili jsme jejich vnitřní ustájení, původní ubikace antilop upravili pro nosorožčí samice tak, aby vyhovovaly i po narození mláděte. Uzpůsobili jsme podlahy, nově připravili měkkou část ubikace, instalovali monitorovací systém, abychom nosorožce měli pod neustálým dohledem. Březost u nosorožců trvá 16 měsíců, mládě by se tak mělo narodit v polovině listopadu. Věříme v úspěch," uvedl Horský.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist