https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/zlinska-zoo-ma-penize-do-konce-dubna-zahrady-zadaji-stat-o-pomoc
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Zlínská zoo má peníze do konce dubna, zahrady žádají stát o pomoc

19.3.2021 16:58 | ZLÍN (ČTK)
"Současný provoz zoo zajišťujeme z příspěvku zřizovatele a ze svých rezerv. Kombinace obou těchto zdrojů však vystačí jen do konce dubna," uvedl ředitel zoo.
"Současný provoz zoo zajišťujeme z příspěvku zřizovatele a ze svých rezerv. Kombinace obou těchto zdrojů však vystačí jen do konce dubna," uvedl ředitel zoo.
Na zlínskou zoologickou zahradu negativně dopadají opatření spojená s pandemií koronaviru. Provoz zahrady stojí měsíčně sedm milionů korun, kvůli uzavření areálu však nemá zahrada žádné příjmy ze vstupného. Přes intenzivní podporu veřejnosti finanční ztráta denně narůstá o stovky tisíc korun, bez částečné podpory státu skutečně hrozí, že zoo bude muset přijmout krizová provozní opatření, sdělila mluvčí zlínské zahrady Romana Bujáčková.
 

"Obdobně jsou na tom i další zoologické zahrady v ČR, ve společném dopise proto požádaly premiéra Andreje Babiše (ANO) o jednání a řešení problému," uvedla mluvčí. "Ekonomická krize zasáhla všechny české zoo. Téměř půlroční jednání s několika ministerstvy i nedávný on-line rozhovor s ministrem životního prostředí Richardem Brabcem (ANO) doposud nepřinesly žádné výsledky. Zoologické zahrady jsou stále vyloučeny z možnosti žádat stát o finanční kompenzace v důsledku uzavření areálů na základě protikoronavirových opatření," uvedla mluvčí.

"Nezastáváme názor, aby veškerou tíhu provozu zoo zajišťoval stát. Každá zoo se svým zřizovatelem hledá řešení stávající krize, pomáhá i veřejnost. Nicméně bez alespoň částečné pomoci státu není v silách zoologických zahrad provoz dále zvládnout," uvedl ředitel zlínské zahrady Roman Horský. Zřizovatelem zoo je město Zlín.

Pokud zůstanou brány zoo zavřené do konce března, ztráta na příjmech ze vstupného dosáhne sedm milionů korun, na konci dubna již 15 milionů. "Současný provoz zoo zajišťujeme z příspěvku zřizovatele a ze svých rezerv. Kombinace obou těchto zdrojů však vystačí jen do konce dubna," uvedl Horský. Zahrada své výdaje snížila na minimum, provoz však nemůže úplně zastavit. "Musíme se postarat o chovaná zvířata, platit za krmivo a energie, uhradit mzdy zaměstnancům," uvedl ředitel. Pokud by zahrada nedostala pomoc, bude muset například nahradit kvalitní krmivo méně kvalitním či snížit teplotu vytápění expozic a pavilonů. "Budeme muset bohužel propouštět i zaměstnance. Pokud by bezvýchodná situace pokračovala i po těchto krizových opatřeních, reálně hrozí snižování počtu chovaných zvířat, například přesunem do jiných evropských zoo, kde mají pandemii lépe zvládnutou a zoo se dočkaly pomoci od státu," uvedl Horský.

"Ministerstvo kultury výrazně podpořilo divadla, jejichž zřizovatelé jsou v naprosté většině obce. Nabízí se tak paralela, že ministerstvo životního prostředí dokáže stejným způsobem pomoct zoologickým zahradám," uvedl Horský.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (2)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

Zbyněk Šeděnka

20.3.2021 07:23
Obávám se že si zoo budou muset pomoci samy. Od státu by neměly čekat ani pětník. Když už Babiš nechal padnout i své kamarádíčky v ČSA, tak na zoo se vys... tím tuplem. Stát totiž musí dávat potřebnějším, jako třeba úředníkům na ministerstvu financí dát mimořádné odměny, dále musí nakupovat předražené neatestované respirátory z Číny, takže na podporu nějaké instituce, kde se medvěd čachtá v škopíčku a opičky se blbě tlemí, prostě není v pokladně dost peněz.
Odpovědět

Jirka Černý

20.3.2021 20:02 Reaguje na Zbyněk Šeděnka
Také bych vzpomenul ministerstvo obrany, které chce např za njakou tu miliardu modernizovat tanky které jsou na hranici životnosti motorů do kterých už nelze sehnat díly.
Odpovědět
 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist