https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/znalci-tvrdi-ze-v-laboratori-firmy-energoaqua-obvinene-z-otravy-becvy-byly-chyby
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Znalci tvrdí,že v laboratoři firmy Energoaqua obviněné z otravy Bečvy byly chyby

23.8.2023 21:01 | VSETÍN (ČTK)
Pochybení v postupech laboratoře společnosti Energoaqua zjistili znalci chemické fakulty brněnského Vysokého učení technického (VUT) Tomáš Opravil a Renata Komendová. Uvedli to dnes u vsetínského okresního soudu, který se od ledna zabývá případem otravy řeky Bečvy z 20. září 2020. Energoaqua je společně s jejím ředitelem Oldřichem Havelkou obžalovaná v kauze otravy řeky, Havelka i zmocněnec podniku Vladimír Kurka vinu opakovaně odmítli. Podle obžaloby řeku otrávily kyanidy a šestimocný chrom.
 

V laboratoři společnosti Energoaqua nastala podle znalců pochybení. Uvedené postupy nevedly údajně ke správnému měření kyanidů. Například nebyly přidávány přesné objemy činidel, ale dávaly se jen "od oka". "Může to ovlivnit výsledek, poměry látek by měly být přesné," uvedla dnes u soudu Komendová.

Laboratoř podle ní například nedodržela časový limit potřebný pro vybarvení reakce. V laboratoři se také nedodržoval pracovní postup například při uchovávání vzorků, vyhodnocení vzorků se dělalo subjektivně jen pozorováním, nebyl dodržen postup při čištění odběrové nádoby, řekla znalkyně. Špinavá nádoba mohla být kontaminovaná. Znalci měli podle Komendové k dispozici policejní materiály, výslechy laborantek a technologa a videozáznamy s ukázkami laboratorní práce.

Advokát Jiří Obluk, který zastupuje firmu Energoaqua i Havelku, dnes novinářům řekl, že bez ohledu na nedostatky či problémy v laboratoři, které dnes zmínili svědci, to neznamená, že by z firmy mohly odejít odpadní vody s nadměrným obsahem kyanidu, které by mohly způsobit havárii. "Trváme na tom, že neodešly. Energoaqua ani úplně hypoteticky neměla v tom období v reaktorech takové množství kyanidu, které by vůbec mohlo otrávit řeku," uvedl Obluk.

Podle něj by se navíc v laboratoři zjistilo, kdyby byla koncentrace kyanidu vysoká. "Znalci z Jihočeské univerzity řekli, že koncentrace kyanidu musela být kolem 39 až 44 miligramů na litr, aby ve vodě uhynulo tolik ryb. A jestliže svědkyně dnes řekla, že i při těch chybách by toto bezesporu laboratoř zjistila, tak je to pro mě jasný důkaz, že to tam prostě být nemohlo," uvedl Obluk.

Za poškození a ohrožení životního prostředí a neoprávněné nakládání s chráněnými volně žijícími živočichy a planě rostoucími rostlinami hrozí Havelkovi až pětileté vězení, společnosti Energoaqua zákaz činnosti a peněžitý trest. Firma podle státního zástupce Jiřího Sachra způsobila znečištění Bečvy jedovatými kyanidy a šestimocným chromem nejméně na 37 kilometrech řeky. Obžaloba uvádí, že to mělo za důsledek masivní úhyn více než 39 tun ryb. Otrava zasáhla řeku v úseku pod Valašským Meziříčím na Vsetínsku až po Přerov.

Energoaqua spravuje tovární areál bývalé Tesly v Rožnově pod Radhoštěm na Vsetínsku, kde zajišťuje i čištění odpadních vod. Z areálu vytékají přes 13 kilometrů dlouhým kanálem, který ve Valašském Meziříčí ústí do Bečvy. Podle obžaloby se znečištění do řeky dostalo právě tímto kanálem. Zástupci firmy to odmítají. Uvádějí, že první ryby začaly hynout zhruba 3,5 kilometru od tohoto vyústění, a je tedy podle nich vyloučeno, aby původcem ekologické havárie byla Energoaqua. Zapravdu jim dávají i někteří vědci a rybáři. Blíže místu úhynu prvních ryb má výpust například valašskomeziříčská chemička Deza.

Hlavní líčení ve sledovaném případu by mělo pokračovat 31. srpna, kdy by měl vypovídat další znalec, budou se také provádět důkazy ze spisu.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (18)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

hi

23.8.2023 23:52
V době havárie byl průtok v Bečvě cca 2500 l/s. Aby v Bečvě byla koncentrace kyanidů 40 mg/l musela by Energoaqua vypouštět cca 2500 l x 40 mg CN/l = 100 g CN/s. Energoaqua zpracovávala ročně 140 ks IBC kontejnerů o objemu 1 000 l a koncentraci kyanidů 200 -1 000 mg kyanidů/l. (0,2 - 1 kg kyanidů v jednom kontejneru IBC o objemu 1 m3.
Aby Energoaqua teoreticky způsobila havárii musela by během 10 vteřin (100//s) vypustit 1 IBC kontejner nečištěné vody o znečištění 1 000mg kyanidů/l. Což je prakticky nemožné.
Ke vzniku havárie by muselo docházet po delší dobu s ohledem na podélné mísení v Bečvě a skuteční odborníci by potvrdili, že tak velkou havárii by nemohlo způsobit ani vypuštění ročního množství 140 IBC kontejnerů kyanidových vod, které zpracovávala Energoaqua.
Ryby by navíc nezačaly hynout až 3 km pod kanalizační vyústí Energoaquy. Vinit Energoaqu z havárie je absurdní, protože ji způsobit nemohla, ani kdyby chtěla.
DEZA má povoleno vypouštět 3 600 m3/den o koncentraci 0,4 mg kyanidů/l tedy 1,44 kg kyanidů/den. Tady riziko havárie tak velkého rozsahu již existuje a může k ní dojít velmi snadno zejména při nízkých průtocích v Bečvě v období sucha.
Vyšetřování probíhala zcela špatným směrem a absurdní probíhající soudní řízení by mělo být ukončeno.
Odpovědět
BM

Břetislav Machaček

24.8.2023 07:33 Reaguje na
Po tomto výplodu se už nedivím, že vystupujete anonymně.
Taky bych se styděl pod něco takové podepsat hihihi....!
Odpovědět
AI

Animoid II

24.8.2023 15:27 Reaguje na Břetislav Machaček
Hledat zdroj otravy kyanidy několik kilometrů proti proudu, je jako hledat sebevraha, který skočil z Nuseláku, někde v parku u Průhonic.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

25.8.2023 12:41 Reaguje na Animoid II
Přesně tak, prostě Macháček....
Navíc v 13 km dlouhém kanálu se žádné stopy kyanidu nenašly. Vůbec nechápu, proč se tím soud vůbec zabývá, proč je nevyhodí všechny.
Odpovědět
RK

Roman Kolář

24.8.2023 21:29 Reaguje na Břetislav Machaček
Tato reakce neříká nic o diskutujícím hi, zato říká hodně o vás, macháčku. Ty počty totiž sedí.
Odpovědět
BM

Břetislav Machaček

25.8.2023 07:33 Reaguje na Roman Kolář
Všichni znalci vystupující u soudu, jsou zaujatí hlupáci a pravdu má pouze pan hi bojící se podepsat?
Co tak počkat na rozsudek a nedělat ukvapené závěry?
Pro vás platí totéž! Ty počty nesedí, pokud počítali
podle znaleckého posudku špatně. Vy uznáváte jejich
výpočty, které ale znalci zpochybňují. Vy jste taky
znalec a nebo pouze ideolog ?
Odpovědět
RK

Roman Kolář

25.8.2023 08:35 Reaguje na Břetislav Machaček
Vy jste si ještě nevśiml, že "znalci" obžaloby nepřinesli soudu ani jedinou informaci, která by vysvětlovala otravu, zato vynikají úpornou snahou o diskreditaci obviněné firmy? Výsledek soudu se dá docela dobře předvídat a vědí to i lidé, kteří tomuto svinstvu v pozadí velí. A oni se pak odvolají. Oligarchové to takto dělají, soudní výlohy je netrápí a morálku neznají.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

25.8.2023 12:47 Reaguje na Roman Kolář
Proč to není dávno vyšetřené a soud není hotový? I v normální době za normální vlády?
Všichni zainteresovaní musí kličkovat a mlžit a vydržet do voleb, kdy se může vrátit zase hlavní korupčník a viník celé té ostudy a dá se plný průchod nespravdlnosti.
Odpovědět
JK

Jiří Kvítek

3.9.2023 19:02 Reaguje na Roman Kolář
Pane Koláři, naprosto přesně!
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

25.8.2023 12:43 Reaguje na Břetislav Machaček
Pokud myslíte totálně zkorumpovaného Klicperu, který pokus s fluorescentem vyhodnotil přesně naopak, než vyšel, tak to máte blbý.
Odpovědět
hi

24.8.2023 12:46 Reaguje na
Pochybení laboratoře měla řešit ČÍŽP a vodohospodářské orgány města a kraje. Svědčí to o jejich špatné a nekvalitní práci, což by ale neměl řešit soud, protože havárii způsobit nemohly.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

25.8.2023 12:39 Reaguje na
Přesně tak, celé to neštěstí je dnes o mermo mocí dostat EA, bo máslo na hlavě má už mnoho potentátů a pokd by se vyšetřování vedlo dle výsledků parlamentní komise, tak stojí před soudem desíty lidí, které to celé způsobili a vyšetřování blokují dodnes.
Odpovědět
AI

Animoid II

24.8.2023 15:19
Otrava kyanidy je otázkou několika minut.
Pokud ryby začaly hynout, až po 3,5 km musely by se po expozici kyanidy vydat plnou rychlostí cca 30 km/h - 50 km/ h správným směrem od výpustě fy Energoaqua dolů po řece, až na místo svého úhynu a celou cestu zůstat při plné síle a vědomí :-) Není to divné?
Odpovědět
BM

Břetislav Machaček

25.8.2023 07:42 Reaguje na Animoid II
Ryby hynou na kyanidy až při určité koncentraci. Pokud by to bylo
už při stopovém množství, tak ve většině našich řek není ani šupina.
Norma na vypouštění přestává být normou, když neumím spočítat tu
koncentraci a to okamžitou, hodinovou a trvalou, u které k normě
moc nechybí. Stačí nízký stav vody, propláchnutí sedimentů deštěm
a nebo reakce s jinými látkami a norma je skokově překročena. Já
osobně čekám na další znalecké posudky a závěry soudu, ale jsou
tu lidé, kteří "viníka" znají od prvé hodiny havárie, soudního
rozhodnutí se bojí a předem ho odsuzují.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

25.8.2023 12:52 Reaguje na Břetislav Machaček
Lžete jak Lavrov, žádné "sedimenty propláchnuté deštěm" se tam nekonaly, byl nízký stav vody a ten se zdvihl uměle až po otravě. Ta otrava v tak obrovském rozsahu byla způsobena rázovou vlnou velmi silného jedu, ničím jiným.
A ta vlna nechala obrovské stopy a před soudem mají stát ti, kteří ty stopy záměrně zahladili.
Odpovědět
BM

Břetislav Machaček

26.8.2023 17:05 Reaguje na Pavel Hanzl
Přesně takovým zaujatým člověkem jste vy a vůbec se
tou nenávistí k Babišovi netajíte. Viníka jste znal
ihned a nikoho jiného, byť soudem odsouzeného,
neuznáte. Prostě je to Babišova DEZA a zkorumpovaná je podle vás PČR, státní zastupitelství, znalci i
soudci. Jedině soudce LYNČ Hanzl má pravdu ! Je mi
vás líto , že ve své zaujatosti předjímáte výsledek
soudu. Já si na to vyčkám a nepředjímám výsledek,
protože je možná i nevina Energoaqy. Nejsem znalec,
nejsem soudce a nejsem jako vy zaujatý fanatik. To,
že nechápete mnou psaný text neznamená, že máte
právo mne nazvat lhářem. Já nic netvrdím, ale pouze
vyslovuji možné zkoumané příčiny, které musí být
potvrzeny a nebo vyvráceny, ale to vy nepotřebujete,
protože je vinen Babiš už pouze tím, že existuje.
Odpovědět
BM

Břetislav Machaček

26.8.2023 17:15 Reaguje na Pavel Hanzl
Mimochodem u nás v Odře nedávno uhynuly ryby a VŠE
bylo mimo kyslíku v NORMĚ, ale co ten kyslík spotřebovalo bylo v NORMĚ taky? A bylo to co? Proč to tam bylo? Bohužel ale v okolí nemá Babiš továrnu ani pole a tak mlčíte. Vám ten úhyn nevadí, když
nelze obvinit Babiše? Nevadí ani vládě, senátorům
a nikdo nezřizuje parlamentní vyšetřovací komisi.
Jak je možné, že když nelze obvinit Babiše, tak se
NIC neděje?
Odpovědět
JO

Jarka O.

28.8.2023 14:50 Reaguje na Animoid II
Ano,volné ionty kyanidů a těžkých kovů zabijí za několik minut nebo za delší dobu, podle koncentrace. Nejdřív se však musí uvolnit z komplexů, disociace ve vodě trvá i hodiny, aby se dostaly do"plné síly a vědomí". Úroveň PL u firmy, která se měla zabývat likvidací kyanidů a kovů, vypadá divně, není-liž pravda. Představte si, vstupní koncentrace kyanidů odhadovali, protože "byly vždy stejné", chyběly dokonce laguny. Naproti tomu mají obvinění od soudkyně povoleno! 3 dny 10 h vyslýchat soudního znalce chemika, který nic neotrávil, a vyhrožovat mu udáním, a zlehčují se trestné nedbalosti ve firmě. Metody jak z dřívějších dob, nezdá se vám
Odpovědět
 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist