https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/znecistenemu-ovzdusi-je-podle-mzp-vystavena-az-polovina-obyvatel
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Znečištěnému ovzduší je podle MŽP vystavena až polovina obyvatel

14.12.2015 07:49 | PRAHA (ČTK)
Benzo(a)pyren je v uhelném dehtu, automobilových výfukových plynech nebo tabákovém kouři. Kromě toho, že je karcinogenní, dráždí oči, nos, krk a průdušky
Benzo(a)pyren je v uhelném dehtu, automobilových výfukových plynech nebo tabákovém kouři. Kromě toho, že je karcinogenní, dráždí oči, nos, krk a průdušky
Foto | Martin Mach Ondřej / Ekolist.cz
Ovzduší v České republice nadále nejvíce znečišťuje polétavý prach PM10, případně PM2,5 a rakovinotvorný benzo(a)pyren. V místech, která zatěžuje doprava, zejména v Praze, Brně a Ostravě, se k nim přidává oxid dusičitý. O kvalitě ovzduší za rok 2014 a zdravotních rizicích bude vládu informovat ministerstvo životního prostředí. Úřad zároveň předkládá novelu zákona o ovzduší, která mimo jiné navrhuje kontroly domácích kotlů i změnu ve vyhlašování smogových situací.
 

Dokument uvádí, že nadlimitnímu působení znečištěného ovzduší bylo vystaveno 54,2 procenta obyvatel. Vloni se ale oproti roku 2013 zmenšilo území, na kterém byly překročeny imisní limity pro roční průměrné koncentrace prachových částic.

Imisní limity pro benzo(a)pyren byly loni opakovaně překračovány na 10,7 procenta plochy ČR, kde žije více než polovina obyvatel republiky. Oproti předloňskému roku se množství této nebezpečné látky snížilo ve Zlínském a Olomouckém kraji, v Brně a v zóně Moravskoslezsko. Nejvíce zatíženou oblastí však nadále zůstává Ostravsko a Karvinsko.

Benzo(a)pyren je v uhelném dehtu, automobilových výfukových plynech nebo tabákovém kouři. Kromě toho, že je karcinogenní, dráždí oči, nos, krk a průdušky. Negativně ovlivňuje těhotenství, chromozomy i kvalitu spermií a rodí se kvůli němu více dětí s nízkou porodní váhou a nedostatečností.

Z hodnocení provozu smogových regulačních systémů v ČR vyplývá, že v předchozí zimní sezoně bylo vyhlášeno šest smogových situací, které trvaly 16,5 dne, a jedna regulace. V zimě 2013 až 2014 bylo vyhlášeno pět smogových situací o celkové délce 7,5 dne a žádná regulace.

Novela zákona o ovzduší, kterou MŽP zároveň předkládá, upravuje i pravidla pro vyhlašování a ukončování smogových situací a regulací. Úřad tvrdí, že je zefektivní tak, aby již nevznikala prodleva mezi překročením imisních koncentrací a vyhlášením. Ekologové ale požadují návrat k pravidlům vyhlašování platných do roku 2012, protože limity pro polétavý prach (PM10) uložené evropskou směrnicí jsou podle nich neustále překračovány.


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (1)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

MM

Milan Milan

14.12.2015 19:10
Kdyby jsme ještě trošičku limity zpřísnili, tak je zřejmě v pytli každý den celá republika. A tak jsem dnes koukal z okna v 6.patře na stotísícovou metropoli a hledal ty škodící a dýmající domácí topeniště. Světe div se, vidím na půlku komínů města a kouř nikde. Ani jeden dýmající komín. Tak jak to vlastně je?? Kdo to ovzduší znečišťuje? A proč teda nějaké kontroly domácností. Jen tak pro zastrašení občanů, lobink, diktatura moci??
Odpovědět
reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist