https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/znecisteni-ovzdusi-u-krizovatek-v-usti-nad-labem-prekracuje-limit
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Znečištění ovzduší u křižovatek v Ústí nad Labem překračuje limit

24.7.2019 00:09 | ÚSTÍ N.L. (ČTK)
Hlavním zdrojem oxidů dusíku jsou vysokoteplotní procesy ve spalovacích motorech automobilů a ve stacionárních zdrojích, jako jsou elektrárny, teplárny, plynové kotle či spalovny odpadů. / Ilustrační foto
Hlavním zdrojem oxidů dusíku jsou vysokoteplotní procesy ve spalovacích motorech automobilů a ve stacionárních zdrojích, jako jsou elektrárny, teplárny, plynové kotle či spalovny odpadů. / Ilustrační foto
Znečištění ovzduší u tří křižovatek v Ústí nad Labem překračuje limity 40 mikrogramů na metr krychlový povolené pro koncentraci oxidu dusičitého (NO2). Může tak představovat zdravotní riziko. Ukázalo to měření, které v březnu a dubnu po dobu čtyř týdnů provádělo Centrum pro životní prostředí a zdraví v devíti krajských městech. Aktuální výzkumy ukazují, že znečištění ovzduší oxidy dusíku představuje riziko i při hodnotách, které limity splňují. V tiskové zprávě o tom včera informoval koordinátor projektu Miroslav Šuta.
 

Zdravotní účinky znečištění oxidem dusičitým v posledních letech studují zejména ve Španělsku. "Je prokazován význam ovlivnění vývoje psychických funkcí a chování při expozici nad 30 mikrogramů v průběhu těhotenství. Bylo pozorováno ovlivnění chování dětí v 15 měsících, při vyšetřování dětí ve čtyřech až pěti letech jsou zjišťovány změny pozornosti," uvedl předseda Komise pro životní prostředí Akademie věd ČR Radim Šrám. U dětí ve vyšším věku podle něj oxid dusičitý snižuje rychlost neuropsychického vývoje. "Studie z Londýna prokazuje při koncentracích nad 40 mikrogramů zvýšení výskytu Alzheimerovy choroby," dodal Šrám.

Hlavním zdrojem oxidů dusíku jsou vysokoteplotní procesy ve spalovacích motorech automobilů a ve stacionárních zdrojích, jako jsou elektrárny, teplárny, plynové kotle či spalovny odpadů. Ústí nad Labem v minulosti patřilo spolu s Prahou, Brnem a Ostravou k městům s největším znečištěním. V posledních letech ale monitorovací stanice Ústí-Všebořická naměřila podlimitní hodnoty 31,3 až 37,4 mikrogramu na metr krychlový. Centrum ale zajímalo, jaké je zatížení hlavně dopravou i na dalších místech a rozhodlo se zmapovat znečištění na 14 místech ve městě pomocí takzvaných pasivních vzorkovačů. Vyhodnocovala je akreditovaná švýcarská laboratoř.

"Na třech lokalitách v Ústí nad Labem jsme naměřili hodnoty vyšší než 40 mikrogramů a na šesti dalších místech jsme naměřili znečištění vyšší než 30 mikrogramů na metr krychlový. Nevyšší hodnoty jsme zaznamenali u křížení ulic Holečkova a Všebořická, kde průměrná koncentrace činila 43,3 mikrogramu, na pomezí ulic Hrnčířská a Předmostí 42,5 mikrogramu a na ulici Sociální péče u sanatoria Bukov 41,4 mikrogramu. Naopak nejnižší koncentraci jsme naměřili na Božtěšické ulici, 20,7 mikrogramu na metr krychlový," uvedl Šuta.


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist