https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/zoo-dvur-ceka-kvuli-koronaviru-vypadek-20-milionu-kc-zacala-setrit
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

ZOO Dvůr čeká kvůli koronaviru výpadek 20 milionů Kč, začala šetřit

20.4.2020 00:11 | DVŮR KRÁLOVÉ N.L. (ČTK)
Zatím ZOO Dvůr Králové nad Labem předběžně odhaduje, že výpadek výnosů za březen a duben bude asi deset milionů korun. / Ilustrační foto
Zatím ZOO Dvůr Králové nad Labem předběžně odhaduje, že výpadek výnosů za březen a duben bude asi deset milionů korun. / Ilustrační foto
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Foto | Simona Jiřičková / Zoo Dvůr Králové
ZOO Dvůr Králové nad Labem čeká kvůli uzavření v době koronavirové epidemie výpadek v tržbách kolem 20 milionů korun. Zahrada kvůli tomu začala šetřit. "Odložili jsme veškeré neurgentní opravy nebo plánované navýšení platů zaměstnanců," řekl ředitel zoo Přemysl Rabas. Zoo patří Královéhradeckému kraji a s více než půl milionem návštěvníků ročně je nejnavštěvovanějším turistickým cílem na východě Čech.
 

Zatím zoo předběžně odhaduje, že výpadek výnosů za březen a duben bude asi deset milionů korun. "Výpadek za květen by mohl přesáhnout dalších deset milionů korun," řekla mluvčí safari parku Markéta Grúňová.

"Udržení standardů péče o zvířata je finančně náročné a pomáhá nám každý návštěvník, který safari park navštíví. Proto silně pociťujeme výpadky ve financování z chybějící návštěvnosti," uvedl Rabas. V rámci úspor zoo například odložila výměnu průhledné střechy v pavilonu Madagaskar a tropický les v ceně milionů korun.

Loni v březnu do zoo přišlo téměř 18.000 lidí, v dubnu 43.000 a v květnu téměř 60.000 návštěvníků. Vedle vstupného tvoří významnou část příjmů safari parku také výnosy z hotelu, prodeje zážitkových programů a z prodeje suvenýrů. Loni zoo zvýšila návštěvnost o 6,5 procenta na 541.902 lidí. Představovalo to nejvyšší návštěvu za posledních deset let.

Epidemie si vyžádala i jiný přístup ke zvířatům, především k lidoopům, kterým také hrozí nákaza novým koronavirem. "Šimpanzi, gorila a orangutani si museli zvyknout, že ošetřovatelé nosí roušky a udržují minimálně dvoumetrový odstup," řekla zooložka Gabriela Linhart. Lidoopové navíc dostávají polysacharid beta glukan na posílení imunity.

Na chod safariparku má vliv i to, že nyní nelze přesunovat zvířata mezi jednotlivými zahradami. Dvorská zoo například zatím nemohla odvézt antilopy vrané do Itálie, takže pro všechna zvířata nebude mít dostatek místa ve výbězích.

Venkovní prohlídky v zoo by podle vládou přijatého uvolnění omezení měly opět začít 25. května. Celá zoo by měla být přístupná od 8. června.

Pokud rádi navštěvujete dvorský safari park a chtěli byste podpořit jeho provoz i v době krizových opatření, můžete si vybrat některou z variant pomoci.


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.
Zdeněk Rychtera
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist