https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/zoo-dvur-koronavirus-komplikuje-zachranne-chovy-zvirat-v-zoo
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Koronavirus komplikuje záchranné chovy zvířat ve královédvorské zoo

5.6.2020 10:53 | DVŮR KRÁLOVÉ N.L. (ČTK)
"Plánovali jsme příjezd dalšího samce do skupiny nosorožců tuponosých jižních, dva nové medojedy a po dlouhém jednání měli dorazit i dva vzácní krokodýli štítnatí pro expozici v nově zrekonstruovaných Vodních světech," uvedl vedoucí oddělení výměny zvířat Zdeněk Bárta.
"Plánovali jsme příjezd dalšího samce do skupiny nosorožců tuponosých jižních, dva nové medojedy a po dlouhém jednání měli dorazit i dva vzácní krokodýli štítnatí pro expozici v nově zrekonstruovaných Vodních světech," uvedl vedoucí oddělení výměny zvířat Zdeněk Bárta.
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Foto | Simona Jiřičková / Zoo Dvůr Králové
Uzavření hranic a další omezení kvůli pandemii koronaviru ohrožují záchranné chovy zvířat v zoologických zahradách. Již několik měsíců nemohou dělat výměny zvířat, které jsou důležité pro zachování genetické rozmanitosti populace. Opětovné otevření hranic je proto pro záchranné programy zoo zásadní. ZOO Dvůr Králové nad Labem kvůli pandemii nemohla uskutečnit několik desítek transportů zvířat.
 

Dvorský safari park je podle jeho ředitele Přemysla Rabase mimořádně důležitou genetickou bankou afrických zvířat. "Bez našich odchovů by mohla být ohrožena budoucnost některých druhů v lidské péči v Česku i ve světě," uvedl. Dvorskou zoo měli v minulých týdnech například opustit zebry, antilopy, pelikáni nebo dikobrazi, kteří se měli stát zakladateli chovů v Itálii, Polsku, Francii, na Slovensku, v Belgii či Nizozemsku.

Také pro chovy v safari parku je výměna zvířat s ostatními zoologickými zahradami nezbytná. "Plánovali jsme příjezd dalšího samce do skupiny nosorožců tuponosých jižních, dva nové medojedy a po dlouhém jednání měli dorazit i dva vzácní krokodýli štítnatí pro expozici v nově zrekonstruovaných Vodních světech," uvedl vedoucí oddělení výměny zvířat Zdeněk Bárta.

Kvůli uzavření hranic dvorská zoo nemůže ani s transporty pomáhat řadě jiných zoo, které si na transport samy netroufají, protože na to nemají lidi či technické vybavení. "V uplynulých týdnech jsme měli pro partnerské zoologické zahrady zajišťovat stěhování dvou nosorožců indických nebo zubra, bohužel ani k tomu nemohlo dojít," uvedl Bárta.

Safari park si v minulých dnech vyměnil žirafy se zoologickou zahradou v Liberci. Stádo ohrožených žiraf Rothschildových ve Dvoře Králové doplnila samice Imara z Liberce. Do Liberce zamířila samice Rashida. Výměnu doporučil evropský koordinátor chovu žiraf. Zoo Liberec počítá s tím, že si syna Imary ponechá jako nového chovného samce. Jeho matka musela být proto přemístěna jinam, aby nedošlo k příbuzenské plemenitbě.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (1)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

JM

Josef Mozek

5.6.2020 19:30
"Jeho matka musela být proto přemístěna jinam, aby nedošlo k příbuzenské plemenitbě." Přemístěna ( kam ? ) nebo utracena ?
Odpovědět
 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist