https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/zoo-dvur-kralove-bude-koordinovat-chov-ohrozenych-psu-hyenovych
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Chov jednoho z nejohroženějších savců, psa hyenového, bude koordinovat dvorská zoo

28.4.2021 01:08 | DVŮR KRÁLOVÉ NAD LABEM (ČTK)
Chov psů hyenových není jednoduchý. Štěňata bývají v raném věku náchylná na parazity, zejména škrkavky, jejichž přemnožení vede často k úhynu mláďat. Další komplikací při odchovu je také nezkušenost matky.
Chov psů hyenových není jednoduchý. Štěňata bývají v raném věku náchylná na parazity, zejména škrkavky, jejichž přemnožení vede často k úhynu mláďat. Další komplikací při odchovu je také nezkušenost matky.
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Foto | Lukáš Pavlačík / Zoo Dvůr Králové
Zooložka Gabriela Linhart ze ZOO Dvůr Králové nad Labem bude v Evropě koordinovat chov kriticky ohroženého psa hyenového. Dvorský Safari park patří k nejúspěšnějším chovatelům psů hyenových na světě. První štěňata se ve Dvoře Králové narodila v roce 1970 a dosud se podařilo odchovat přes 150 mláďat. Nyní smečka psů hyenových ve Dvoře Králové čítá 15 jedinců, z nichž tři jsou štěňata narozená v březnu.
 

"Ráda bych se zaměřila na stabilizaci populace psů hyenových v lidské péči. Mimo jiné je potřeba zpracovat podrobné chovatelské standardy a aktuální plemennou knihu. V neposlední řadě chci podporovat prostřednictvím chovu psů hyenových v lidské péči stále ohroženější populace v divočině," uvedla Linhart ke svým plánům v roli koordinátorky chovu.

Potomci dvorských zvířat tvoří základ chovu psů hyenových v mnoha zemích po celém světě. Například v roce 2019 dvorští chovatelé poslali do Sydney čtyři samce. Safari park také finančně a materiálně podporuje divoké populace či zvířata v záchranných centrech v Africe. V rezervaci Mkomazi v Tanzanii pomohl zajistit vakcinaci tamější populace proti psince či vzteklině.

Psi hyenoví patří mezi africké šelmy ohrožené vyhubením. Jsou považováni za jedny z nejohroženějších savců planety. Počet volně žijících jedinců je odhadován na 6600 kusů. Největší hrozbou pro ně je nákaza psinkou, kterou roznášejí toulaví domácí psi, dále nelegální lov a také zmenšování jejich loveckých teritorií.

Chov psů hyenových není jednoduchý. Štěňata bývají v raném věku náchylná na parazity, zejména škrkavky, jejichž přemnožení vede často k úhynu mláďat. Další komplikací při odchovu je také nezkušenost matky, která je schopna mláďata při zvýšeném stresu sama zahubit.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist