https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/zoo-dvur-kralove-bude-koordinovat-evropsky-chov-dvou-druhu-volavek
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Zoo Dvůr Králové bude koordinovat evropský chov dvou druhů volavek

13.5.2023 01:19 | DVŮR KRÁLOVÉ NAD LABEM (ČTK)
Volavky červené chová pět evropských zoo v celkovém počtu 13 jedinců, z toho dva páry má dvorská zoo. Tento pták se vyskytuje v takřka celé subsaharské Africe, v jihovýchodní Asii a obývá i přímořské oblasti v Evropě.
Volavky červené chová pět evropských zoo v celkovém počtu 13 jedinců, z toho dva páry má dvorská zoo. Tento pták se vyskytuje v takřka celé subsaharské Africe, v jihovýchodní Asii a obývá i přímořské oblasti v Evropě.
Foto | Lukáš Pavlačík / Safari park Dvůr Králové
Safari Park Dvůr Králové nad Labem bude koordinovat evropský záchovný chov afrických volavek obrovských a červených. Snahy o jejich chov v zoologických zahradách zatím nebyly moc úspěšné, uvedl mluvčí dvorské zoo Michal Šťastný. Vedením záchovných programů volavek povařila dvorskou zoo Evropská asociace zoologických zahrad a akvárií. Safari Park Dvůr Králové se specializuje na Afriku, velmi úspěšný je například v chovu nosorožců či žiraf.
 

Volavek obrovských, které jsou největšími volavkami na světě, nyní žije v evropských zoo 21, z toho čtyři chová Dvůr Králové. Jejich rozmnožení jsou spíše náhodná a populace má sestupnou tendenci. "Podobně jako pro ostatní mokřadní druhy je i pro tento druh stále větším problémem úbytek přirozeného prostředí. Počty v přírodě zatím nejsou dramaticky nízké, ale situace druhu vyžaduje pozornost. Pro bezpečí druhu je klíčové zvládnout chov a populaci v lidské péči stabilizovat," uvedl zoolog Michal Podhrázský.

Dvorská zoo bude nyní řídit přesuny zvířat a určovat správnou metodiku chovu. "Vše má vést k tomu, aby se situace volavek obrovských v evropských zoo zlepšovala," uvedl Podhrázský. Dva páry volavek obrovských ve dvorské zoo jsou největší skupinou v evropských zahradách. Jsou umístěné v zázemí zoo, kde mají klid pro rozmnožování, a rodičovskému chování se učí díky pěstounství mláďat marabua afrického. V budoucnu by měly volavky osídlit i expozici v novém areálu Jihozápadní Afrika.

Volavky červené chová pět evropských zoo v celkovém počtu 13 jedinců, z toho dva páry má dvorská zoo. Tento pták se vyskytuje v takřka celé subsaharské Africe, v jihovýchodní Asii a obývá i přímořské oblasti v Evropě. "V nedobré situaci je zejména populace na Kapverdách. Právě k její ochraně se budou upínat naše snahy. Zvládnutí metodiky chovu je i tady klíčové a může kapverdské populaci významně pomoci," uvedl Podhrázský.

Safari park patří Královéhradeckému kraji a jeho aktuálně nejzásadnějším záchranářským projektem je účast v mezinárodním týmu BioRescue, který se pomocí umělých technik reprodukce snaží zachránit druh nosorožce bílého severního. V rezervaci v Keni žijí nosorožčí samice Fatu a Nájin, které patří dvorské zoo a jsou posledními zvířaty svého druhu na světě.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (2)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

PM

Petr Miňovský

13.5.2023 12:41
Nyní jsem se dočetl že MŽP uvolnilo 30 mil. CZK na obnovu tůní, mokřadů, atd. Od roku 2014 kdy OŽP Kladno, vodoprávní úřad vydal povolení k obnově původního rybníka v Hostouni u Kladna tzv. Korytnovský rybník bojujeme za povolení k užívání, kdy po rekonstrukci bez jediného haléře od obce, nebo státu byl obnoven původní rybník kde již vznikl významný biotop a to i přesto, že VÚ Kladno vydal rozhodnutí o zákazu užívání a zahájil řízení o přestupku. PROČ ????, co udělali ti živočichové, vodní ptactvo, lesní zvěř dokonce i rak kamenáč špatného že VÚ Kladno nařídil vypustit vodní plochu a zahubit všechny tvory. Kdo můžete pomozte, informujte pana Hladíka rádi v Hostouni každého přivítáme. Jen pro Vaší informaci jednal jsem i s Arcibuskupem Pražským Mons. Graubnerem, nyní budu jednat i s papežem, co jsme to za lidi jedna parta hájí přírodu Greendeal a druhá zase se ohání §§§§. DOST. JUDr. Petr Miňovský +420603145873
Odpovědět
SV

Slavomil Vinkler

14.5.2023 09:09 Reaguje na Petr Miňovský
Budovat něco bez dotací je velmi závažná politická chyba, nikoli výhoda. Jak si myslíte, že nahradíte uniklé úplatky?
Odpovědět
reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist