https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/zoo-jihlava-krtila-tygri-mladata-20-let-se-tygri-nesmeli-mnozit
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Zoo Jihlava křtila tygří mláďata, 20 let se tygři nesměli množit

26.6.2018 00:38 | JIHLAVA (ČTK)
Tygr sumaterský (na obrázku) je nejmenším poddruhem tygra, jeho původní domovinou je ostrov Sumatra v Indonésii. Hrozí mu vyhubení. Počty tygrů se v jejich přirozeném prostředí tropických pralesů dají těžko odhadnout, jde asi o 400 zvířat.
Tygr sumaterský (na obrázku) je nejmenším poddruhem tygra, jeho původní domovinou je ostrov Sumatra v Indonésii. Hrozí mu vyhubení. Počty tygrů se v jejich přirozeném prostředí tropických pralesů dají těžko odhadnout, jde asi o 400 zvířat.
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Zoo Jihlava v neděli pokřtila dvě mláďata tygrů sumaterských, která se narodila 28. března. Tygry chová jihlavská zoo od roku 1992, dvacet let se ale tygři nesměli množit. Jde o čtvrté a páté mládě tygra sumaterského, jež se v Jihlavě narodila. Mláďata, která byla první měsíc v porodním boxu, jsou zdravá a silná. Časem obě skončí v některé z evropských zoo. V neděli to řekl mluvčí Zoo Jihlava Martin Maláč.
 

Ve stejný den jako mláďata se před pěti lety v Jihlavě narodila i jejich matka Cinta. Byla teprve třetím mládětem sumaterského tygra v tamní zoo, a to po 20 letech od jejich prvního odchovu.

Chov tygrů začal v Jihlavě roku 1992, kdy zoo dovezla samce a dvě samice. O rok později se narodila dvě mláďata. "Pak se 20 let nedělo nic, protože koordinátor, který řídí chov v celé Evropě, nedoporučil chov. My jsme se jeho zákaz snažili dodržet. Zvířata zestárla a už se nemnožila. Když jsme dostali povolení, povedlo se v roce 2013, že se narodila Cinta," řekl Maláč.

Tygřata v neděli pokřtil písničkář Pokáč. Dal jim jména Surya a Mau. Křest byl před pavilonem šelem, přišlo asi 200 lidí. Jméno Cinta, což v indonéštině znamená láska, vybral jejich matce tygřici zpěvák Tomáš Klus. Otec malých tygrů, samec Dandys, se narodil v roce 2012 ve varšavské zoo.

První měsíc života strávila mláďata v porodním boxu, dřevěné boudě, kde může samice porodit. "Ve volné přírodě využívá vývrat pod kořenem nebo noru, kde má klid. Měli jsme obavy, Cinta byla prvorodička, a byť má instinkty, je tam riziko, že se to poprvé nepovede," řekl Maláč.

Chovatelé se zoologem otevřeli box až pět dní po porodu, na půl minuty, kdy zjistili, že mláďata jsou dvě, obě samice. Po dvou měsících se dostala poprvé ven, kdy je pracovníci naočkovali. Nyní jsou již mláďata silná, aktivní a hravá. Zatím je zoo nechává ve vnitřní expozici.

"Nechodí do venkovního výběhu. Tygřata pronásledují maminku, chtějí si s ní hrát, a tygří hrátky spočívají v kousání, škrábání, trhání, skákání," řekl mluvčí zoo, která je nejvyhledávanějším turistickým cílem Vysočiny. Její návštěvnost loni podruhé přesáhla 300.000 lidí, přilákala 316.650 návštěvníků.

Tygr sumaterský je nejmenším poddruhem tygra, jeho původní domovinou je ostrov Sumatra v Indonésii. Hrozí mu vyhubení. Počty tygrů se v jejich přirozeném prostředí tropických pralesů dají těžko odhadnout, jde asi o 400 zvířat. Na jejich úbytku se podílejí pytláci. Tygří kosti i jiné části těla této velké šelmy jsou ceněným lékem v tradiční čínské medicíně, na černém trhu jsou žádané také tygří kůže a kosti.



reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist