https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/zoo-ostrava-ma-noveho-lva-vytvori-zaklad-pro-budouci-chovny-par
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Zoo Ostrava má nového lva, vytvoří základ pro budoucí chovný pár

25.5.2021 00:13 | OSTRAVA (ČTK)
Ilustrační foto
Ilustrační foto
Ostravská zoologická zahrada má nového tříletého samce lva indického. Pochází z německé Zoo Frankfurt a do budoucna chce zahrada s jeho pomocí vytvořit nový chovný pár, řekla mluvčí zahrady Šárka Nováková. Zoo tak podle ní usiluje i o získání nové samice. Podle mluvčí ale půjde spíše o dlouhodobější záležitost, protože těchto zvířat obecně není k dispozici příliš a navíc musí být geneticky vhodná.
 

Nový samec zpočátku pobýval ve vnitřních prostorech, po nějaké době mu chovatelé zpřístupnili i venkovní výběh. "Aby měl dostatek klidu na seznámení s novým domovem, zůstane Pavilon indických zvířat zatím uzavřen návštěvníkům," uvedla mluvčí. Zahrada musela zhruba před rokem utratit tehdy šestnáctiletého samce lva indického Sohana. Důvodem byl vysoký věk a zhoršující se zdravotní stav zvířete. Navzdory několikaletým snahám se v zoo dosud lvy, kteří jsou ve volné přírodě na pokraji vyhubení, nepodařilo rozmnožit. V zahradě je ještě lvice Kibu, která je v Ostravě od roku 2011. Podle Novákové jde o starší lvici a je nepravděpodobné, že by s novým samcem vytvořila chovný pár.

"Po vypuštění z transportní bedny zůstal samec nějakou dobu ve vnitřních prostorech, nyní má k dispozici i venkovní výběh přímo u pavilonu, kam může dle libosti vycházet a postupně se tak seznamovat s novým prostředím. Od lvice bude určitou dobu ještě oddělen, nicméně zvířata na sebe vidí a slyší se," doplnila Nováková.

Návštěvníci Zoologické zahrady a botanického parku Ostrava mohou od včerejška opět zavítat mezi papuánské plazy a ryby nebo do prostředí deštného lesa západní Afriky. Některé prostory ale zůstanou uzavřeny.

Kromě pavilonu, kde pobývá lev, zůstane uzavřen i pavilon Malá Amazonie, který má velmi malou kapacitu a podle aktuálních nařízení by do něj směli vstoupit pouze dva lidé. "Při poměrně vysoké návštěvnosti, které se v tomto období zoo těší, by se tak dovnitř nemuseli dostat všichni zájemci. Je také možné, že při víkendové návštěvnosti budou pracovníci zoo nuceni uzavřít i další pavilony, protože nebudou schopni zajistit dodržování aktuálních podmínek. Návštěvníci se ale nemusejí obávat, většina zvířat bude k vidění ve venkovních expozicích," řekla mluvčí.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist