https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/zoo-ostrava-ziska-noveho-chovneho-samce-ohrozeneho-asijskeho-osla-onagera
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Zoo Ostrava získá nového chovného samce ohroženého asijského osla - onagera

15.9.2020 01:16 | OSTRAVA (ČTK)
Onager - asijský divoký osel
Onager - asijský divoký osel
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Foto | P. Vlček / Zoo Ostrava
Ostravská zoologická zahrada by v nejbližší době měla získat nového chovného samce onagera - asijského osla, který je ze všech pěti poddruhů těchto zvířat tím nejohroženějším. Ve volné přírodě žije posledních asi 800 jedinců. Zoo Ostrava má aktuálně největší evropské stádo onagerů a jediné v ČR. ČTK to sdělila mluvčí zahrady Šárka Nováková.
 

Připomněla, že o starého chovného samce zoo přišla na konci loňského roku. Nový samec bude přivezen z francouzské Zoo Sigean. "Dobře vedený chov v zoologických zahradách může přispět k tomu, aby tito kopytníci nakonec nevymizeli z planety úplně a zůstali na Zemi i pro příští generace," uvedla Nováková.

Chovné stádo onagerů v zoo nyní čítá 11 členů. Tvoří ho devět samic a dvě letošní mláďata - jeden sameček a jedna samička. Onageři v zahradě obývají jeden ze tří rozsáhlých výběhů safari - Persii. Výběh s nimi sdílí i další dva vzácné druhy kopytníků - daněk mezopotámský a gazela perská, která je největší asijskou gazelou.

"Zvířata v tomto výběhu mohou návštěvníci pozorovat z bezprostřední blízkosti, avšak pouze ze safari expresu. Safari expresem se mohou projet každý den v době od 10:00 do 16:40," uvedla Nováková. Délka jedné jízdy je asi 15 až 20 minut. Nástupiště je pod výběhem žiraf.

Safari se v Ostravě otevřelo v roce 2014 a zahrnuje tři výběhy s celkovou rozlohou šest hektarů. Ve výbězích Afrika, Persie a Indie žije přes sto zástupců africké a asijské fauny ve více než deseti druzích.

Onager dříve obýval nížiny, pouště a polopouště od Íránu až po Afgánistán a Pákistán, dnes už se vyskytuje pouze v Íránu, kde je častou obětí pytláctví. Stádo onagerů tvoří především klisny a hříbata, zatímco hřebci se spíše straní a hájí své teritorium.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist