https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/zoo-plzen-prisla-o-nejstarsiho-medveda-v-cr-bylo-mu-39-5-roku
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Zoo Plzeň přišla o nejstaršího medvěda v ČR, bylo mu 39,5 roku

27.10.2020 14:52 | PLZEŇ (ČTK)
Medvěd Pišta v plzeňské zoo
Medvěd Pišta v plzeňské zoo
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Plzeňská zoo přišla v pondělí nejspíš o nejstaršího medvěda v zemi a zároveň o svého nejdéle chovaného savce, medvěda Pištu. V lednu příštího roku by mu bylo 40 let. Kvůli vážným zdravotním komplikacím ho museli veterináři a chovatelé utratit, řekl ČTK mluvčí zoo Martin Vobruba. V zoo tak nyní zůstali tři medvědi hnědí.
 

"Pištovy vleklé zdravotní problémy spojené s extrémně vysokým věkem se v posledních dvou dnech zhoršily natolik, že nebyl schopen chůze. Další pohyb mu činil také značné potíže a i přes intenzivní snahu veterinářů se jeho stav trvale zhoršoval," uvedl.

Medvěd hnědý Pišta byl s věkem přes 39,5 roku podle dostupných informací nejstarším medvědem v ČR. Narodil se počátkem roku 1981 v zoo Hluboká nad Vltavou, jako první generace po rodičích z rumunských Karpat. V létě téhož roku přesídlil s partnerkou Mištou do Plzně, kde žil do léta 1998 v kleci v přední části zahrady. Poté se přestěhoval do nového lesního hektarového výběhu. Pišta byl v letech 1985 až 1990 pětkrát otcem dvojčat. "Ve velkém výběhu se postupně setkal s dalšími osmi medvědy, dokonce na čas se svými rodiči, sourozenci i synovci a neteřemi. Poslední dobou byl od mladších medvědů oddělen, protože měl kvůli pokročilému věku již pohybové problémy," uvedl Vobruba. V zahradě tak nyní zbývá sedmadvacetiletý medvěd Miky a sedmnáctiletí večerníčkoví hrdinové Eliška a Honza.

Déle než Pišta žijí v plzeňské zoo jen želva matamata třásnitá, a to od roku 1973, krokodýl čelnatý od roku 1974 a od roku 1975 plameňáci chilští. Šanci dosáhnout podobného nebo vyššího věku mají ze savců zejména šimpanzi a nosorožci. Ze třídy savců byl medvěd Pišta posledním pamětníkem klecí a vzhledu zoo před proměnou do současného stavu.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist