https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/zoo-praha-oslavila-prvni-narozeniny-samice-luskouna-kratkoocaseho-sisky
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Zoo Praha oslavila první narozeniny samice luskouna krátkoocasého Šišky

4.2.2024 00:48 | PRAHA (ČTK)
Pro mláďata luskounů je typické, že se vozí svým matkám na ocasu. Výjimkou nebyla ani Šiška, která se o to snažila ještě v době, kdy měla hmotnost hodně přes 2 kg.
Pro mláďata luskounů je typické, že se vozí svým matkám na ocasu. Výjimkou nebyla ani Šiška, která se o to snažila ještě v době, kdy měla hmotnost hodně přes 2 kg.
Foto | Miroslav Bobek / Zoo Praha
První narozeniny samičky luskouna krátkoocasého Šišky oslavila včera pražská zoologická zahrada. Samice se narodila 2. února 2023 a je prvním mládětem tohoto druhu odchovaným v Evropě. Zoo připravila pro návštěvníky program u expozice Indonéská džungle, kterou luskouni obývají. Včera i dnes se mohou zúčastnit komentovaného krmení, odpovídat na kvízové otázky a děti mohou dostat drobné dárky. V sobotu 17. února pak mohou zájemci přijít do Zoo Praha na mezinárodní den luskounů, kde bude přichystán celodenní program, například semináře s chovateli nebo hry.
 

"Na tento víkend jsme připravili speciální komentovaná krmení Šišky i jejích rodičů v noční části pavilonu Indonéské džungle, a to v 09:30 a v 15:30," řekl mluvčí zahrady Filip Mašek. Během komentovaného krmení průvodce pokládá kvízové otázky a návštěvníci mohou dostat drobné odměny, například samolepky.

Samici luskouna Šišce se podle chovatele Davida Valy daří a je samostatná. Protože jsou luskouni samotářská zvířata, obývá nyní i svou vlastní expozici. "Prospívá a váží skoro tři a půl kila. Sama si zkušeně připravuje hnízdo v boudičce a ráda šplhá po stromech. Nejlépe ji návštěvníci spatří v první hodině po otevření zoo, kdy je navíc v expozici ještě denní světlo," řekl Vala.

Zároveň se podle něj rodiče Šišky, samice Run Hou Tang a samec Guo Bao, už v posledních měsících znovu úspěšně pářili. Případná březost samice se potvrdí až na ultrazvukovém vyšetření v příštích týdnech. "Pářili se v listopadu, ale březost se pozná až ve čtvrtém měsíci na ultrazvukovém vyšetření. Byl by to obrovský úspěch, protože luskounů není v lidské péči tolik," uvedl Vala.

V sobotu 17. února se pak připomíná mezinárodní den luskounů, pražská zoo připravila celodenní program. "Bude opět komentované krmení, ale zúčastnit se mohou lidé také třeba semináře s chovateli. Tam si mohou například prohlédnout pomůcky k veterinárnímu tréninku," řekl Mašek. Připraveny budou podle něj i různá herní stanoviště a kvízy.

Luskounů existuje osm druhů. Část z nich žije v Asii, další v Africe. Šupinám, které chrání jejich tělo, se v tradiční čínské medicíně připisuje léčivý účinek, proto luskouni patří mezi nejvíce pašované savce. Keratinové šupiny těmto nočním tvorům poskytují ochranu před predátory.

Pražská zoologická zahrada je teprve druhou zoo v Evropě, která luskouny chová. Pár těchto savců získala v roce 2022 v dubnu z tchajpejské zoologické zahrady díky partnerské smlouvě mezi Prahou a tchajwanskou metropolí. Chov luskounů je náročný hlavně kvůli zajištění dostatečného množství vhodné potravy. V přírodě luskouni používají při získávání potravy silné drápy, kterými rozhrabávají mraveniště a termitiště. Kořist pak vybírají lepkavým jazykem. V zoo denní krmná dávka pro jednoho luskouna obsahuje mimo jiné 100 gramů včelích larev, moučné červy, směs pro hmyzožravce, jablko, žloutek, zeminu a další přísady.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist