https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/zoo-praha-vyzyva-europoslance-k-jednani-proti-masakrum-taznych-ptaku
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Zoo Praha vyzývá europoslance k jednání proti masakrům tažných ptáků

6.5.2018 01:10 | PRAHA (Ekolist.cz)
Středomoří zůstává pro tažné ptáky smrtící zónou, včetně zemí EU, jako jsou Itálie nebo Řecko. Podle šetření, jehož výsledky zveřejnila v roce 2015 organizace Birdlife International, je ve Středomoří každoročně zabito 25 000 000 volně žijících ptáků (na obrázku), z velké části nelegálně.
Středomoří zůstává pro tažné ptáky smrtící zónou, včetně zemí EU, jako jsou Itálie nebo Řecko. Podle šetření, jehož výsledky zveřejnila v roce 2015 organizace Birdlife International, je ve Středomoří každoročně zabito 25 000 000 volně žijících ptáků (na obrázku), z velké části nelegálně.
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Zdroj | IMPEL -ESIX
V Zoo Praha se uskutečnil seminář k problematice ilegálního lovu tažných ptáků ve Středomoří, a to zejména v některých zemích EU. Středomoří zůstává pro tažné ptáky smrtící zónou, včetně zemí EU, jako jsou Itálie nebo Řecko. Podle šetření z roku 2015 je ve Středomoří každoročně zabito 25 000 000 volně žijících ptáků, z velké části nelegálně. Z těchto 25 000 000 ptáků, z nichž většina by hnízdila na evropském kontinentu a tedy i u nás, je 20 200 000 pěvců, dále přibližně 1 800 000 vodních ptáků, 700 000 holubů a hrdliček a 100 000 dravců. Informovala o tom organizace Birdlife International.
 

Seminář navázal na iniciativu Zoo Praha, jejíž ředitel Miroslav Bobek vyzval české europoslance, aby ve věci nelegálního lovu ptáků začali jednat. Na tuto výzvu zareagovalo několik europoslanců, zejména Pavel Poc, který v této věci interpeloval Evropskou komisi a po neuspokojivé odpovědi následně na jednání Výboru pro ochranu přírody EP i komisaře pro životní prostředí Karmenu Vellu. Zoo Praha rovněž vyzvala Evropskou asociaci zoologických zahrad a akvárií (EAZA), aby se k této aktivitě iniciativně připojila.

“Jedním z důležitých úkolů zoologických zahrad je ochrana biodiverzity,“ uvedl ředitel Zoo Praha Miroslav Bobek. “Ve jménu ochrany ohrožených druhů vyzýváme obyvatele vzdálených zemí, aby nekáceli lesy a nelovili zvířata, a tím spíš nemůžeme přehlížet, že přímo uvnitř Evropské unie dochází k bezprecedentním masakrům tažných ptáků. Zcela bychom ztratili důvěryhodnost.“


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.
Blanka Štiková

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist