https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/zoologove-zjistili-v-tatrach-mene-kamziku-nez-loni
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Zoologové zjistili v Tatrách méně kamzíků než loni

4.7.2019 10:05 | BRATISLAVA (ČTK)
Zoologové napočítali na slovenské a polské straně Tater méně kamzíků než loni, skutečný počet těchto zvířat v Tatranském národním parku (TANAP) je ale proti sčítání vyšší. / Ilustrační foto
Zoologové napočítali na slovenské a polské straně Tater méně kamzíků než loni, skutečný počet těchto zvířat v Tatranském národním parku (TANAP) je ale proti sčítání vyšší. / Ilustrační foto
Foto | Boskar / Wikimedia Commons
Zoologové napočítali na slovenské a polské straně Tater méně kamzíků než loni, skutečný počet těchto zvířat v Tatranském národním parku (TANAP) je ale proti sčítání vyšší. Informoval o tom včera slovenský podnik Státní lesy TANAP, který je hlavním organizátorem sčítání.
 

Během sčítání kamzíků minulý týden zoologové zaznamenali dohromady 950 těchto zvířat, což proti loňskému jaru znamená pokles o 39 jedinců. Loni na podzim bylo v Tatrách zjištěno rekordních 1431 kamzíků.

Zoolog Státních lesů TANAP Jozef Hybler uvedl, že skutečný počet kamzíků je proti sčítání zhruba o 30 procent vyšší.

"Výsledky ovlivnilo zejména mimořádně teplé počasí, které kamzíky přinutilo hledat stín. Mnoho z nich ho našlo zřejmě na severní straně Tater, protože u nás jsme jich zaznamenali méně, a naopak u sousedů v Polsku čísla atakovala rekordy," řekl Hybler. Dodal, že během uplynulé zimy nebyly zjištěny výraznější úhyny kamzíků.

Na slovenské straně Tater zoologové zjistili 591 kamzíků, v Polsku spočítali dalších 359 kamzíků. Zhruba desetinu z celkového počtu tvořila mláďata.

Nejnižší stavy zákonem chráněných kamzíků, jen kolem 200 jedinců, v dosavadní historii sčítání zaznamenali zoologové v Tatranském národním parku zhruba před dvaceti roky.


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.
Adrian Bobok
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist