https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/zoopark-zajezd-otevrel-v-pavilonu-latinska-amerika-novy-tropicky-sklenik
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Zoopark Zájezd otevřel v pavilonu Latinská Amerika nový tropický skleník

31.12.2022 01:34 | ZÁJEZD (ČTK)
Zoopark Zájezd na Kladensku otevřel v pavilonu Latinská Amerika tropický skleník. Jsou v něm čtyři nové druhy plazů, mimo jiné bazilišci nebo polychrus mramorovaný, který není v žádné jiné české zoo. Brzy je doplní i opeřenci z jihoamerického kontinentu, uvedl mluvčí zooparku Daniel Koleška.
 

Pavilon Latinská Amerika je návštěvníkům přístupný od letošního léta. Jsou v něm například drápkaté opice a mary slaništní. Nyní přibyl biotop tropického pralesa osazený rostlinami z Jižní a Střední Ameriky, obývají ho čtyři druhy plazů. A chystá se místo pro další živočichy. "Plánujeme v dohledné době expozici doplnit o tangarovité pěvce, kteří rovněž spadají do zoogeografické oblasti Jižní a Střední Ameriky. Díky svému menšímu vzrůstu sem perfektně zapadnou," popsal kurátor expozice Jiří Marek.

Na stěnách skleníků mohou návštěvníci zahlédnout leguánovité ještěry anolise jeskynní. Pocházejí z Kuby, kde obývají okolí vápencových jeskyní. Nepřehlédnutelní jsou bazilišci zelení. Tělo těchto ještěrů včetně ocasu měří téměř jeden metr. Pokud se cítí ohroženi, dokážou vyvinout neskutečnou rychlost, díky které doslova přeběhnou i přes vodu. Třetím ještěřím obyvatelem skleníku je polychrus mramorovaný. Jeho zbarvení sestává z mnoha odstínů různých barev, podobně jako u chameleonů. Skleníkové jezírko využívá i klapavec mexický pocházející ze Střední Ameriky. Stejně jako v případě polychruse je zájezdská zoo jediná, která ho v ČR chová.

Zoopark Zájezd je otevřený každý den. V zimním období až do začátku března je to od 10:00 do 16:00.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist