https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/zruseni-limitu-tezby-vitaji-odbory-kritika-zni-od-opozice-a-ekologickych-organizaci
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Zrušení limitů těžby vítá prezident a odbory. Kritika zní od opozice a ekologických organizací

19.10.2015 13:39 | PRAHA (ČTK/Ekolist)
Zástupci ekologických organizací by si přáli, aby vláda převedla uhlí do nebilančních zásob a udělala vše proto, aby se energetika zbavila fosilních paliv
Zástupci ekologických organizací by si přáli, aby vláda převedla uhlí do nebilančních zásob a udělala vše proto, aby se energetika zbavila fosilních paliv
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Zdroj | Centrum pro dopravu a energetiku
Dnešní rozhodnutí vlády prolomit těžební limity v lomu Bílina vyvolalo rozporné reakce. Kabinet jednoznačně podpořil prezident Miloš Zeman, předák odborářů Josef Středula nebo poslanec vládní ČSSD za Ústecký kraj Jaroslav Foldyna. Lidovci, kteří jsou taktéž součástí vládní koalice, schvalují prolomení limitů za určitých podmínek. Proti se vyslovil ústecký poslanec opoziční TOP 09 Michal Kučera, místopředseda TOP 09 Miroslav Kalousek nebo senátor za Stranu zelených Václav Láska. Rozporuplné pocity mají i zástupci ekologických organizací.
 

Ministři schválili variantu, kterou navrhl ministr životního prostředí Richard Brabec (ANO). Počítá s budoucím rozšířením těžby v Bílině, ale také s postupným utlumením těžby na lomu ČSA. Budoucí vlády se ale budou moci k rozhodnutí o ČSA vrátit.

"Pan prezident již během únorové návštěvy Ústeckého kraje uvedl, že nevidí problém v prolomení limitů u dolu Bílina. Je dobře, že vláda v této věci nepodlehla nátlaku ze strany aktivistů," sdělil ČTK Zemanův názor na rozhodnutí vlády jeho mluvčí Jiří Ovčáček.

I podle Foldyny jde o dobré rozhodnutí. "Jen se ptám, proč je polovičaté? A co důl ČSA?" reagoval na dotaz ČTK Foldyna, který prolomení limitů dlouhodobě podporuje. Prolomení limitů na dole ČSA by nejspíš vedlo ke zbourání obcí Horní Jiřetín a Černice.

Lidovci souhlasili s prolomením limitů za podmínky, že vytěžené uhlí budou využívat přednostně teplárny. "Dalším naším požadavkem bylo férové nakládání s prostředky na rekultivaci," uvádí v tiskové zprávě ministr zemědělství a první místopředseda KDU-ČSL Marian Jurečka.

Podle představitelů opoziční TOP 09 vláda rozhodla špatně. "My jsme dlouhodobě proti prolomení limitů. Nemyslíme si, že by si naše krajina dál zasloužila další drancování a poškozování," řekl novinářům místopředseda strany Miroslav Kalousek. Poslanec Kučera zvolený za Ústecký kraj dodal, že rozhodnutí vlády je lhostejné vůči zájmům regionu. "Pokud by ministři řešili něco jiného než jak zalátat díry v rozpočtu, nemohli by se rozhodnout byť jen pro částečné prolomení těžebních limitů," uvedl Kučera.

Proti prolomení limitů dlouhodobě vystupuje senátor za Stranu zelených (SZ) Václav Láska. "Uhlí z limitů nepotřebujeme, stát na tom prodělá, místním to ublíží," řekl ČTK Láska. Předsedkyně SZ Jana Drápalová prohlásila, že vláda se vrací ke komunistické praxi drancování krajiny s fatálními ekologickými i sociálními důsledky. Zeleným také vadí, že revizí rozhodnutí z roku 1991 vláda sebrala lidem jistotu, že kvůli těžbě v budoucnu nepřijdou o své domy.

Ústecký poslanec za hnutí Úsvit - Národní koalice David Kádner považuje za chybu, že ministři nerozhodli také o těžbě v lomu ČSA. "Mostecko i okolní regiony nutně potřebují znát rozhodnutí o limitech na lomu ČSA. To všechny u nás na severu trápí," uvedl Kádner ve zprávě pro média.

Českomoravská konfederace odborových svazů podle svého předáka Středuly rozhodnutí vlády vítá. "Je to logické rozhodnutí, které jde správným směrem. Důležité je hlavně pro budoucnost českého teplárenství," řekl ČTK. Kabinet podle něj měl ale stejně postupovat i u lomu ČSA. "Zbytečně se vyčerpal potenciál příprav. Jakákoli příští vláda bude znovu muset provést analýzy," uvedl.

Jan Rovenský, šéf energetické kampaně Greenpeace ČR, oceňuje, že se podařilo zachránit Horní Jiřetín, prolomení limitů jej však nijak netěší. "Lidé z Mariánských Radčic a Braňan dostali záruku, že velkolom Bílina se přiblíží k jejich domovům na 500 metrů, zatímco ministr Mládek navrhoval 330 a 170 metrů. Je to snad důvod k radosti? Pro místní lidi ano. Ale nám ostatním ministři poslali strašnou zprávu: když se to velkým firmám hodí, je vláda připravena porušit cokoliv, co v minulosti slíbila. Dnes jsme se rozloučili s jedním důležitým symbolem polistopadové éry. A to je špatně," podotýká.

Podobně rozhodnutí komentuje Jiří Koželouh, programový ředitel Hnutí DUHA: "Od sebevědomé vlády bych však očekával, že zadá převedení uhlí do nebilančních zásob a jasně řekne, že udělá vše proto, aby se energetika zbavila fosilních paliv.“ Prolomení limitů na velkolomu Bílina je podle jeho slov porušením dlouhodobého kompromisu, který garantuje transformaci těžbou sužovaného kraje a zlepšování kvality života. "Podle vědeckých výpočtů postihnou jen v ČR kvůli spálení nově zpřístupněného uhlí z Bíliny astmatické záchvaty zbytečně o 1000 dětí více. A to všechno kvůli uhlí, které podle státní energetické koncepce a studí samotného ministerstva průmyslu, nebude potřeba,“ dodává.

Centrum pro dopravu a energetiku vyjádřilo svůj názor na prolomení limitů už předminulý týden. A to Smuteční slavnosti za českou krajinu:



reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (1)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

mm

matka2deti matka2deti

19.10.2015 18:14
Prostě čistota našeho životního prostředí jde do kytek! Naše zdraví jde do kytek! Budou se jen vyčíslovat léčebné výlohy od pojišťoven. A zisky z prodané energie do zahraničí.
Odpovědět
 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist