https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/zvitezil-zdravy-rozum-paskvilni-kvoty-jsou-historii-reaguje-svaz-obchodu
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Zvítězil zdravý rozum, paskvilní kvóty jsou historií, reaguje svaz obchodu

14.4.2021 02:24 | PRAHA (ČTK)
Povinný podíl českých potravin na pultech obchodů nakonec platit nebude. Sněmovna ho na návrh Senátu vyřadila z novely zákona o potravinách.
Povinný podíl českých potravin na pultech obchodů nakonec platit nebude. Sněmovna ho na návrh Senátu vyřadila z novely zákona o potravinách.
Prezident Svazu obchodu a cestovního ruchu ČR Tomáš Prouza poděkoval poslancům za poslání paskvilu zvaného potravinové kvóty do historie. Předseda Asociace soukromého zemědělství ČR Jaroslav Šebek pak ČTK řekl, že zvítězil zdravý rozum. Kvótami se strukturální problém českého zemědělství nevyřeší, je podle něj třeba více podporovat rodinné farmy. Návrhem na povinné kvóty českých potravin v obchodech se alespoň upozornilo na problém nízké domácí produkce na pultech, uvedl prezident Agrární komory ČR Jan Doležal. Zároveň uvítal schválení zákazu dvojí kvality potravin.
 

"Přijetí potravinových kvót by mělo za následek zvýšení ceny, snížení výběru a pokles motivace tuzemských zemědělců zlepšovat svou kvalitu a konkurenceschopnost. Ve výsledku by se to obrátilo proti nim, protože lidé by si odmítli nechat vnutit předražené potraviny pochybné kvality. Místo nesplnitelných kvót se konečně můžeme soustředit na to, jak zvyšovat nabídku takových českých potravin, o které zákazníci stojí," uvedl Prouza.

Podle něj by se měla přenastavit dotační politika v zemědělství tak, aby směřovala do zvyšování efektivity a podporovala především produkci potravin. Nemělo by být finančně výhodnější pěstovat řepku než produkovat potraviny, dodal.

"Je škoda, že jsme ztratili více než rok možných reforem zemědělství ve prospěch zákazníků jen kvůli nenasytnosti některých českých agrobaronů, kteří se chtěli uměle zbavit konkurence, s níž si neumí poradit," doplnil Prouza.

Také podle Šebka se české zemědělství bez strukturálních změn neobejde. "Kvótami ještě nikdo nikdy nic nevyřešil," řekl dnes ČTK. Předseda asociace dodává, že je potřeba změna ve vnímání českého zemědělství. Dokud nebude vyšší podpora rodinných farem, tak se podle něj soběstačnost ČR v některých komoditách nezvětší. "Velké podniky na to evidentně nemají, přestože na to z národních dotací jdou miliardy a miliardy korun," uzavřel. Asociace dále apeluje na snížení byrokratické zátěže, aby mohly podniky s výrobou potravin nebo zpracováním zemědělských produktů jednodušeji fungovat a nabízet své produkty zákazníkům.

"Pozměňovací návrh o povinném podílu českých potravin na pultech velkých obchodů jasně pojmenoval dlouhodobý problém, který je potřeba řešit. Tím je nízké zastoupení domácí produkce v regálech. S tím přímo souvisí nízká soběstačnost ČR u některých potravin jako u ovoce nebo zeleniny a nutnost nastavení férovějších podmínek pro odbyt produkce českých zemědělských prvovýrobců. To znamená, že objektivní důvody pro podobný zákon na podporu domácí produkce stále existují," uvedl prezident Agrární komory ČR Jan Doležal.

Podle něj komora v principu bude podporovat všechny podobné snahy, chce v debatě pokračovat. "Uvítáme nápady zejména odpůrců zamítnutého návrhu, jak zvýšit potravinovou soběstačnost Česka a motivovat zemědělce k pěstování plodin, u nichž není na rozdíl od základních rostlinných komodit zaručen odbyt," dodal šéf komory.

Kritiky se návrh na povinné potraviny dočkal mimo jiné od Svazu obchodu a cestovního ruchu ČR, který v posledních dnech spustil proti kvótám i kampaň. V ní se snažil upozornit na to, že některé potraviny, například mořská sůl nebo rajčata, by nemusela být na regálech po schválení kvót k dispozici.

"V zákoně možná byla nějaká položka navíc, ale jeho myšlenkou bylo podpořit lokální výrobu potravin s malou uhlíkovou stopou. Pokud se mluví o volném trhu v EU, tak to v zemědělství bude platit, až se zruší všechny dotace a podpory. Jinak se sem budou vždycky dovážet potraviny za zahraničí, které se díky dumpingovým cenám prodávají i pod výrobní náklady," uvedl místopředseda Iniciativy zemědělských a potravinářských podniků a bývalý ministr zemědělství Jiří Milek.

Povinný podíl českých potravin na pultech obchodů tak nakonec platit nebude. Sněmovna ho na návrh Senátu vyřadila z novely zákona o potravinách. Ministr zemědělství Miroslav Toman (ČSSD) senátní návrh podpořil. Do novely se kvóty na potraviny dostaly ve Sněmovně na základě pozměňovacího návrhu poslanců SPD. Měly se už od příštího roku vztahovat na obchody s plochou nad 400 metrů čtverečních a na zákonem stanovené potraviny.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (31)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

PH

Pavel Hanzl

14.4.2021 07:03
"Je škoda, že jsme ztratili více než rok možných reforem zemědělství ve prospěch zákazníků jen kvůli nenasytnosti některých českých agrobaronů, kteří se chtěli uměle zbavit konkurence, s níž si neumí poradit," doplnil Prouza.
Tam je zakopaný pes, špatné výsledky jsou dány zkorumpovanou dotační politikou, kdy největší agrobaroni si sami rozdělují dotace a staví si za ně nejen luxusní sídla. Tohle se zgruntu snad změní až po volbách, ovšem doufejme.
Odpovědět
JS

Jiří S

14.4.2021 07:26 Reaguje na Pavel Hanzl
Tak toto je snad ten nejhloupější žblept, který pan Prouza jako zástupce velkých řetězců z celé škály hloupostí vypustil do světa a vidím, že jste se s ním svezl i vy.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

14.4.2021 07:49 Reaguje na Jiří S
"Hovno" řekl Švejk, aby se nějak vmísil do diskuze.
Odpovědět
JD

Jiří Daneš

14.4.2021 10:29 Reaguje na Pavel Hanzl
Týká se P.H. a toho, co bude po volbách.
Odpovědět

Zbyněk Šeděnka

14.4.2021 09:38 Reaguje na Jiří S
Lidé si dneska už začínají všímat kvality potravin a leckde jsou preferováni regionální výrobci. Je to ale běh na dlouhou trať, nicméně ubývá těch, kteří se při nákupu potravin řídí pouze cenou. To je do budoucna špatná zpráva pro megavýrobny, které produkují šmakulády.
Odpovědět
JD

Jiří Daneš

14.4.2021 10:32 Reaguje na Zbyněk Šeděnka
Všichni výrobci šmakulád mají zahraniční vlastníky a převážná většina je vyráběna v zahraničí, třeba v Polsku.
Odpovědět

Zbyněk Šeděnka

14.4.2021 10:48 Reaguje na Jiří Daneš
Agrofert má jediného vlastníka a ten není zahranční. Jo a před časem dělal časopis D-Test testy salámů. Z nevyhovujících vzorků byla rovná polovina z Kosteleckých uzenin. To Vám nestačí?
Odpovědět
JD

Jiří Daneš

14.4.2021 16:08 Reaguje na Zbyněk Šeděnka
Stačí, ale kostelcké párky nejsou jedinné na trhu a neprodávají je v malých obchodech, ale v těch hypermarketech zahraničních řetězců. Znám a kupuji jen párky vyrobené v jinde než v Kostelci.
Odpovědět
JS

Jiří S

14.4.2021 12:00 Reaguje na Zbyněk Šeděnka
Jenže o tom to celé je. Nevím kde takový pan Prouza přišel na to, že by kvóty způsobily jejich zdražení. Základní komodity, které byly v seznamu, ať už jde o zeleninu, ovoce, či masné výrobky by rozhodně neprodražily nákup. Jde pořád a jen o vyčůranost řetězců (rozhodně nejde o nějakého marginálního Babiše, jak tu tvrdí pan Hanzl).
Odpovědět

Zbyněk Šeděnka

14.4.2021 12:18 Reaguje na Jiří S
Pokud je nějakého zboží nedostatek, logicky se zdraží. A dneska jsme na tom tak, že ani tu blbou cibuli nejsme schopni zajistit na sto procent z domácích zdrojů. Stejně jsou na tom brambory, cukr a bůhvícoještě. Proto s panem Prouzou souhlasím.
Odpovědět
JO

Jarka O.

14.4.2021 13:06 Reaguje na Zbyněk Šeděnka
Zrovna s cukrem jsme pry na tom dobre pres likvidaci cukrovaru v 90.letech, jsem jen zaslechla. Ale slo o to, ze by cesti zemedelci opet zacli neco pestovat, ziskali praci a odbyt, pro cibuli, salotku, atd. Vypestovat cibuli trva max 5 mesicu, tak za 5 mesicu by byla ceska v supermarketech. Dovazet by se mohla ta sladka velka bila cibule jako doplnek trhu, je myslim francouzska nebo italska. Je vyborna!
Odpovědět

Zbyněk Šeděnka

14.4.2021 14:58 Reaguje na Jarka O.
Zrovna ten cukr dovážíme a přitom jsme kdysi byli jedním z největších světových producentů. A co se týče té cibule a ostatních zemědělských plodin, ono je to hlavně o dotacích. POkud dostane zemědělec ve Francii dvakrát větší dotaci, ten český mu prostě nemůže konkurovat. Leda kvalitou, protože ty plodiny vyprodukované na velkých plochách jsou obvykle ošetřované chemicky a ne každý je ochoten do sebe cpát chemicky ošetřované plodiny.
Odpovědět
JD

Jiří Daneš

14.4.2021 16:12 Reaguje na Zbyněk Šeděnka
A víte, kdo může za to, že cukr dovážíme? No přece všichni, co jsme šaškovali a zvonili s klíči po náměstích před 32 léty. Nikdy to nepřestanu vyčítat těm, co nás tak sprostě obelhali.
Odpovědět

Zbyněk Šeděnka

14.4.2021 16:24 Reaguje na Jiří Daneš
Za ten cukr mohou kvóty nastavené z Bruselu. Dali nám je tak nízké, že nepokrývaly ani naši osobní spotřebu, takže jsme v posledních letech dováželi cukr ze Slovenska.
Odpovědět
PE

Petr Eliáš

14.4.2021 16:57 Reaguje na Jiří Daneš
Jen taková malá poznámka. Stále tu panuje mylná představa a vlhké sny o tom, jaká obrovská byla produkce dukru za socíku oproti dnešku. Tehdejší technologie byla zastaralá a efektivita práce zdegenerovaná socialistickým myšlením byla nízká. Snad vás nerozčaruje trocha čísel ... https://www.svobodny-svet.cz/8672/cukr-za-komunismu-a-dnes.html
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

14.4.2021 21:26 Reaguje na Petr Eliáš
Tohle je na pana Daneše moc, to už tutově nedá.
Odpovědět
JS

Jiří S

14.4.2021 14:27 Reaguje na Zbyněk Šeděnka
Jde o to, že tyto plodiny umíme dopěstovat snadno (jen lživá rétorika, že bychom nebyli schopni zajistit). Pokud by došlo ke zdražení bylo by to jen a jen o nenažranosti marketů zastupovaných panem Prouzou. Což jak vidno platí již dnes, protože výkup cibule z ciziny a od nás je stejný, avšak přitom česká cibule je v obchodech dražší. Je to z důvodu jejich zisku, protože ví, že českou cibuli si občané koupí i za dráž, tudíž mají větší zisk.
¨
Kdyby se někdo zde z diskutujících či politiků zajímal reálně o zemědělství, tak ví, že každý cibulář na jižní Moravě má problém s odbytem, to samé platí pro mrkev, papriky a jiné zeleniny a dá se to stáhnout i na ovocnáře. My zemědělci jsme schopni zajistit tyto komodit velice snadno, jen čekáme na impuls, že budeme mít stabilitu odběru, o ničem jiném to není. Například podnik ve kterém pracuji pěstoval 100 ha brambor, po letošku to bude již jen 60 ha. A důvod? Nikdo nechtěl koupit naše brambory ani za 1,5 Kč/kg a to si vemte, že jsme je přetřídili a uskladnili. Stačí si je odvést kdy budou chtít. Tak jsme bohužel museli 300 tun brambor odvést do bioplynky sousedního podniku ještě s díky, že se toho zbavíme. To samé platí pro zelináře a znám jich spoustu, co musí zaorávat vysoce kvalitní zeleninu se kterou se zahraniční pěstitelé nemůžou rovnat.

U živočišných produktů je to samozřejmě složitější. Jde hlavně asi o vepřové. O produkci vepřového bych neměl strach, zde však jde o jeho zpracování a tam už bychom asi samozřejmě narazili. Pokud jde o samotnou produkci, tak bychom byli schopni vyzásobit kde jakou zpracovnu. Tolik vepřínů, které omezili turnusy a zejí z části prázdnotou je nepočítaně a ti co stále prasata chovají, tak jen čekají na slušnou cenu, což je aspon 32 Kč/kg živá hmotnost, což jsou mimochodem stejné náklady jako mají například Němci, jenže ti jsou více v živočišné dotovaní, tak to k nám vozí za dumpingové ceny, což je mimochodem nekalá obchodní praktika, která očividně nikoho nezajímá. Jinak pokud by cena stoupla alespon na tuto sumu, tak by spousta chovů zvýšila počet ročních turnusů a tak podobně. Pokud tedy momentálně máme soběstačnost 50 % zhruba, tak by to během jednoho roku mohlo stoupnout klidně i na 70 % bez problému.


Odpovědět
JO

Jarka O.

14.4.2021 14:52 Reaguje na Jiří S
Tak to je od odbornika cerne na bilem, dekuji. Skoda je zemedelske pudy, co se proda na solary. Zatizeni NO3 v ceske zelenine je pry nizsi nez treba v holandske nebo nemecke. Takze je kvalitnejsi. Dumping je problem a mlci se dal. Majitele cizich supermarketu maji znamosti se svymi politiky, takze je vsechno jako v poradku, zisk zustane u nich. Z jejich hlediska se daji pochopit. Politicke a ekonomicke propletence je i jeden z duvodu, proc by EK ten zakon napadla a hrozila soudem. Cesti politici vypadaji bezmocni, staci 1 telefonat z ciziny a navrh zakona je pod stolem.
Odpovědět

Zbyněk Šeděnka

14.4.2021 15:04 Reaguje na Jarka O.
Zahraniční majitelé obchodních řetězců pochopitelně podporují své dodavatele, někdy i za cenu vyšší nákupní ceny. Jeden příklad za všechny. V Ostravě rekonstruovali Hornbach. Sekci akvaristiky si nechali dovézt z Německa, i když místní dodavatelé byli schopni dodat požadovaná akvária a stojany za poloviční cenu a ve stejné kvalitě.
Odpovědět
JD

Jiří Daneš

14.4.2021 16:20 Reaguje na Zbyněk Šeděnka
Co si volíme to máme v obou komorách parlamentu. Snad by pomohl totální bojkot voleb, ale proti tomu je to pojištěno tím, že stačí k jejich platnosti, aby šel k volbám jediný člověk v celé republice, podle Ústavy budou platné.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

14.4.2021 16:52 Reaguje na Zbyněk Šeděnka
Kdybyste mluvil s manažery, kteří to objednávali, tak vám řeknou třeba toto:"čeští dodavatelé jsou fakt dobří, naslibují hory doly a výsledek je děsivý".
Odpovědět
JO

Jarka O.

14.4.2021 18:34 Reaguje na Pavel Hanzl
Nezlobte se, ale tomu nevěřím, že by špatně pracovali. Proč by to delali a neplnili sliby, to neznám. Je to jen kec.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

14.4.2021 21:27 Reaguje na Jarka O.
České šlompáctví, zaprděnost a nespolehlivost.
Odpovědět
JO

Jarka O.

14.4.2021 18:43 Reaguje na Zbyněk Šeděnka
A cr si to musí nechat líbit, protože volný trh a harmonizace předpisů. Majitele ty předpisy spoluvytvareji a diktují do eu a eu je přeposle do vych. Evropy a hrozí sankcemi za normální zákon na ochranu zdravých potravin. Pritom kdyby zapadni zeme tolik nehnojily, mely by mensi zemědělské prebytky v rostlinné vyrobe, nevyvazely je na vychod a ještě by zekologictily svou zemědělskou produkci, prospěla by i sobě. Ale to asi není zdravý rozum podle svazu obchodu. To je pan drive svazak komunista dlouhý, jestli se nemýlím.
Odpovědět
JO

Jarka O.

14.4.2021 18:43 Reaguje na Zbyněk Šeděnka
A cr si to musí nechat líbit, protože volný trh a harmonizace předpisů. Majitele ty předpisy spoluvytvareji a diktují do eu a eu je přeposle do vych. Evropy a hrozí sankcemi za normální zákon na ochranu zdravých potravin. Pritom kdyby zapadni zeme tolik nehnojily, mely by mensi zemědělské prebytky v rostlinné vyrobe, nevyvazely je na vychod a ještě by zekologictily svou zemědělskou produkci, prospěla by i sobě. Ale to asi není zdravý rozum podle svazu obchodu. To je pan drive svazak komunista dlouhý, jestli se nemýlím.
Odpovědět
JD

Jiří Daneš

14.4.2021 16:18 Reaguje na Jarka O.
Co si volíme to máme v obou komorách parlamentu. Snad voleb, snad by pomohl totální bojkot voleb, ale proti tomu je to pojištěno tím, že stačí k jejich platnosti, aby šel k volbám jediný člověk v celé republice, podle Ústavy budou platné.
Odpovědět
JD

Jiří Daneš

14.4.2021 16:19 Reaguje na Jiří Daneš
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

14.4.2021 16:50 Reaguje na Jiří Daneš
Tak totálně bojkotujte volby. Brání vám někdo?
Odpovědět
JO

Jarka O.

14.4.2021 18:31 Reaguje na Jiří Daneš
No jo, ale on by šel k volbám minimálně 1 politik z každé strany anebo povinne vsichni stranici, zvolili by sebe a byli bychom tam kde vždycky. Volím jen do 1 komory, aby ta druha zmizela, ale je mi to houby platné, i ta druhá se obsadí nějakými zhrzenymi pany. Např drahos, ktery prý řadí ve školském výboru jak černá ruka.
Odpovědět
JD

Jiří Daneš

14.4.2021 10:28 Reaguje na Pavel Hanzl
Jak jste napsal níže : "Hovno ..."
Odpovědět
JD

Jiří Daneš

14.4.2021 10:33 Reaguje na Jiří Daneš
Trochu se to popletlo při odesílání.
Odpovědět
reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist