https://ekolist.cz/cz/kultura/clanky/nove-prostory-novy-zivot
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Nové prostory, nový život

1.6.2002
Brněnské nakladatelství ERA Group, které se specializuje na souvislosti moderní architektury a životního prostředí přikročilo k zásadnímu vydavatelskému počinu - k publikaci českého překladu knihy dánských architektů Jana Gehla a Larse Gemzoa "Nové městské prostory". Na trhu je tak již druhá kniha Jana Gehla, dostupná českému čtenáři - po "Životě mezi budovami", který vydala Nadace Partnerství (jež se ostatně podílela i na vydání "Nových městských prostor").
 

Nové městské prostory

Gehl a Gemzoe popisují ve své knize devět modelových strategií jak se z města postiženého "invazí" automobilové dopravy může stát město "znovudobyté" lidmi - pěšáky a cyklisty. Všechny příklady se shodují v jednom základním - pro obnovu veřejného života a veřejných prostor je třeba právě radikálním způsobem omezit automobilovou dopravu a zatraktivnit získané území pro pěší, cyklistickou a veřejnou dopravu a volnočasové aktivity.

Konkrétní cesty, jak toho dosáhnout, se liší. Prvním krokem je většinou svedení automobilové dopravy mimo město nebo alespoň mimo jeho centrum. Poté obvykle následuje posílení veřejné dopravy (tramvaje, autobusy), vyhlášení pěších zón a odstranění aut z ulic (podzemní parkoviště).

Autoři se neomezují zdaleka jenom na Evropu (Kodasň, Štrasburk, Freiburg či Lyon), ale vydávají se i do Austrálie (Melbourne) či Ameriky (Cordoba, Curitiba, Portland).

Gehlovy knihy obecně vyzařují jasné přesvědčení, že cesta ke znovuoživení moderních měst a jejich center existuje. Že "všechno jde, jen když se chce". Měly by být povinnou četbou pro všechny komunální politiky a urbanisty. Za zmínku stojí bohatá fotografická dokumentace knihy (téměř 500 fotografií). "Novým městským prostorám" lze vytknout jediné - poněkud kostrbatý a hůře čitelný překlad.


reklama

Jakub Kašpar
Redaktor EkoListu

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist