https://ekolist.cz/cz/kultura/zpravy-kultura/snazime-se-presvedcit-pastevce-ze-se-selmami-mohou-vychazet
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Snažíme se přesvědčit pastevce, že se šelmami mohou vycházet

14.11.2001 13:15 | PRAHA/ZARNESTI (Rumunsko) (EkoList)
Součástí mezinárodní Iniciativy pro karpatský ekoregion, která se snaží o ochranu celého pásu pohoří Karpaty, je i Karpatský program na ochranu velkých šelem (CLCP). Probíhá v rumunském pohoří Piatra Craiului. EkoList o něm hovořil se Simonou Bureteovou, která má v programu na starost práci s médii.
 

Simona Bureteová. Foto: CLCPEkoList: Co je cílem CLCP? Můžete to vysvětlit v několika málo slovech pro českého čtenáře, který o Programu ještě nikdy neslyšel?

Simona Bureteová: Cílem CLCP je vybudovat systém ochrany velkých šelem a jejich přirozeného prostředí, založený na spolupráci v rámci místní společnosti.

EkoList: Jak program vznikl a jak se až dosud vyvíjel?

Ilustrační foto: Anette Mertens/CLCPS nápadem na tento projekt přišli v roce 1993 Christoph Promberger z organizace Munich Wildlife Society a Ovidiu Ionescu z Rumunského lesnického úřadu. Na začátku se projekt zabýval jen výzkumem vlků, ale velmi rychle se rozšířil také na výzkum rysa a medvěda. V současnosti se projekt skládá ze čtyř součástí:
1. Výzkum vlků, medvědů a rysů a jejich vzájemné interakce s lidmi.
2. Management a ochrana. Spolupracujeme s předními odborníky na rozvoji moderních způsobů managementu chráněných území , snažíme se hledat a nabízet řešení konfliktů, které vznikají mezi velkými šelmami a lidmi - jako například zřizování elektrifikovaných oplocení kolem salaší, pastvin a košárů.
3. Rozvoj venkova a ekologický turizmus. Snažíme se zvýšit v očích místní populace hodnotu velkých šelem. Vypracovali jsme kvůli tomu program ekologicky šetrného turizmu. Jeho základní filozofií je rozvoj místní turistiky za použití místní a infrastruktury.
4. Veřejné povědomí. Připravili jsme program pro žáky druhých až osmých tříd základních škol a pro univerzitní studenty. Součástí tohoto bodu je samozřejmě práce s médii. Komunikujeme také s množstvím partnerů, kterými jsou místní úřady, lesnický úřad či 25 škol v oblasti.

EkoList: Jak jste se mi zmínila, snažíte se přesvědčit místní lidi, aby nebrali velké šelmy jako své nepřátele. Jakými argumenty je o něčem takovém dokážete přesvědčit?

Za prvé se snažíme jim nabízet možnosti, jak předcházet konfliktům mezi lidmi a šelmami. jak by se měli lidé zachovat, aby objektivně velké šelmy jejich nepřáteli nebyly. A máme zmíněný ekoturistický program, jehož úspěch mluví za vše. Začal v roce 1997 a dodnes k nám v rámci něj přijelo asi 1200 turistů z EU a USA. Do aktivit, souvisejících s naším ekoturistickým programem, je přímo zapojeno zhruba 120 obyvatel Zarnesti, které je takovým centrem oblasti. Mají obživu jako ubytovatelé, půjčují jízdní kola, pořádají jednotlivé výpravy, jízdy na koních, nabízejí suvenýry, atd.

EkoList: Kdo jsou zahraniční partneři vašeho ekoturistického programu? Jak si vybíráte cestovní kanceláře, s nimiž spolupracujete? Jsou mezi nim také nějaké české firmy?

Ekoturistický program jsme rozjeli v roce 1997 a od té doby se neustále rozrůstá. Nyní jsme v kontaktu s turistickými agenturami ve více než 10 západních zemích, včetně USA. Se žádnou českou cestovní kanceláří však bohužel dosud nepracujeme. To ale samozřejmě nevylučuje spolupráci do budoucna. Pro nás jsou nejdůležitějším kritériem při výběru partnerů jejich dobré jméno a jejich zájem o původní přírodu a její ochranu. Ostatně, naši partneři jsou všichni vyjmenovaní na našich internetových stránkách na adrese www.clcp.ro.

EkoList: Říkala jste, že se snažíte lidem poradit, jak předcházet konfliktům s šelmami. Jak časté vůbec takové konflikty jsou?

Útoky velkých šelem tu nejsou až tak časté, pouze asi dvě procenta ztrát, které majitelé stád ročně hlásí, jsou způsobeny šelmami. Ale je samozřejmě přirozené, že jakákoli ztráta je pro pastevce důležitá a vyvolává negativní postoj k šelmám. My se jednoduše snažíme předcházet těmto postojům už tím, že se snažíme snižovat ztráty - například budujeme elektrické ohradníky kolem košárů.

EkoList: Jak se "běžní" vesničané dívají na Projekt a vaše záměry a snahy?

Na začátku byli velmi nedůvěřiví, nechápali proč to vůbec děláme. Byla to jejich reakce na obavu, že jim zabráníme pokračovat v jejich způsobu života, který se za generace naučili. Ale okamžitě, jak zjistili, že nic takového nemáme v úmyslu, se začal jejich přístup k nám měnit a dnes už se zapojují do stále většího počtu nejrůznějších aktivit.

EkoList: Jsou závěry, ke kterým dochází vaše výzkumy a rady, které dáváte pastevcům v Piatra Craiului, přenosné i do jiných horských oblastí - tedy například i pro pastevce v ČR?

Náš program je modelovým projektem. To, mimo jiné, znamená, že naše závěry jsou přenosné i do jiných zemí. Samozřejmě v případě, že vezmete v úvahu místní podmínky.

Tento rozhovor vyšel v tištěném EkoListu č. 11/2001.


reklama

 
Jakub Kašpar

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist