http://ekolist.cz/cz/zelena-domacnost/rady-a-navody/zachran-jidlo-chysta-akci-jam-session-tisic-sklenicek-dzemu-z-ovoce-ktere-by-prislo-vnivec
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii

Zachraň jídlo chystá akci Jam session. Tisíc skleniček džemu z ovoce, které by přišlo vniveč

11.7.2017 01:58 | PRAHA (Ekolist.cz)
Zadžemovat ovoce, aby se nevyhodilo.
Zadžemovat ovoce, aby se nevyhodilo.
Iniciativa Zachraň jídlo uspořádá v neděli 16. července Jam session. Podobně jako na happeningu Křivá polévka využije tři velké hrnce a uvaří 1000 skleniček džemu z ovoce, které by jinak přišlo vniveč. Džem bude pro příchozí zdarma. Akce začne od 14.00 hodin v Tiskárně na vzduchu v pražské Stromovce.
 

Jam session se zaměří na to, co můžeme sami dělat proti plýtvání jako spotřebitelé, jak správně skladovat a uchovávat potraviny. “Během odpoledních workshopů vás naučíme, jak ušetřit peníze v domácnosti za zbytečně vyhozené jídlo a to například díky správnému způsobu skladování v lednici a ve spíži,” říká Anna Strejcová ze Zachraň jídlo. Spotřebitelé v Evropské unii jsou totiž zodpovědní za 50 % vyhozeného jídla.

“Ovoce před akcí napaběrkujeme v sadu, sesbíráme na poli nebo ho získáme vyřazené z velkoskladu. Zatím ještě nevíme přesný recept džemů - vše bude záležet na tom, jaké druhy ovoce seženeme. Pravděpodobně se bude jednat o třešně, rybíz, jahody nebo meruňky. Vaření se ujmou profesionální kuchaři se svými speciálními recepty,” říká koordinátorka dobrovolníků Bára Kousalová z iniciativy Zachraň jídlo, která má na starosti sběr plodin během letošní sezóny paběrkování.

Paběrkování je jedním ze způsobů, jak snížit množství vyhozeného jídla a iniciativa Zachraň jídlo se mu věnuje už třetí sezónu. Jde o sbírání plodin, které by zůstaly po sklizni na poli či v sadu. Tyto plodiny většinou nevyhovují z estetického hlediska – jsou příliš malé, příliš veliké, příliš křivé, špatně uříznuté nebo mají nevyhovující barvu. Proto je zemědělci nemohou udat. Letos poprvé vyráží Zachraň jídlo paběrkovat i ovoce a oslovuje ovocnáře s prosbou o přebytky.



Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.
tisknout poslat
 twitter

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení


Zapomněli jste heslo? Změňte si jej.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

reklama


Blíž přírodě

Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Econnectu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist