https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/botulotoxin-zabiji-ve-vedrech-vodni-ptaky
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Botulotoxin zabíjí ve vedrech vodní ptáky

28.7.2015 10:18 | PRAHA (Ekolist.cz)
Botulotoxinem otrávený pták začne stáčet hlavu, pohybuje se na jednom místě a začne být apatický. Při vážné otravě se podle odborníků už nepohybuje, jen leží na hladině a hlavu má stočenou směrem dozadu nebo na křídle
Botulotoxinem otrávený pták začne stáčet hlavu, pohybuje se na jednom místě a začne být apatický. Při vážné otravě se podle odborníků už nepohybuje, jen leží na hladině a hlavu má stočenou směrem dozadu nebo na křídle
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Pracovníci záchranných stanic pro volně žijící živočichy vyjíždí v těchto dnech po celé republice k nehybným či apatickým labutím nebo kachnám. Na vině je botulotoxin - prudký neurotoxický jed, který může zvířata i zabít. Situace bývá podle odborníků v některých případech opravdu kritická.
 

Botulotoxin produkuje bakterie Clostridium botulinum ukrývající se v bahně. Při teplotách okolo 30 °C vzniká jedu zejména ve stojatých vodách výrazně více než jindy. Uvolňuje se do vody a potravou se dostává do těl vodních ptáků.

Botulotoxinem otrávený pták začne stáčet hlavu, pohybuje se na jednom místě a začne být apatický. Při vážné otravě se podle odborníků už nepohybuje, jen leží na hladině a hlavu má stočenou směrem dozadu nebo na křídle.

V případě podezření na otravu botulotoxinem je nutná podle šéfa záchranné stanice v Pátku u Poděbrad, Luboše Vaňka rychlá pomoc, aby bylo možné zabránit nejhoršímu. "Jedinec musí být rehydratován a pročištěn, důležité jsou také preparáty na podporu nervového systému. Zvíře je v intenzivní péči zhruba týden a jen náklady na léčiva činí až 200 Kč,“ popisuje péči o otrávené zvíře.

Uhynulá těla zvířat navíc mohou způsobit otravu dalších živočichů. Proto je třeba podezření na větší koncentraci botulotoxinu nahlásit vlastníkovi vodní plochy, na krajskou veterinární správu či na příslušný odbor životního prostředí.

Najdete-li vyčerpaného či jinak handicapovaného vodního ptáka, kontaktujte blízkou záchrannou stanici, případně centrální dispečink záchranných stanic na telefonu 774 155 155. Otravy člověka botulotoxinem se nemusíte obávat, tzv. „klobásový jed“ na lidi útočí z jiných zdrojů, nejčastěji masové a zeleninové konzervy, dodávají zachránci zvířat.


reklama

 
Další informace |

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist