https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/celnici-na-letisti-zabavili-morske-koniky-i-spicak-z-tygra
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Celníci na letišti v Praze zabavili mořské koníky i špičák z tygra

10.3.2016 08:15 | PRAHA (ČTK)
Podle ředitele ČIŽP Erika Geusse je nelegální obchod s vysoce ceněnými komoditami typu slonovina, nosorožčí rohy a tygří kosti v ČR vysoce rozvinutý a organizovaný. Cílovou destinací pro toto zboží je především Vietnam a další asijské státy
Podle ředitele ČIŽP Erika Geusse je nelegální obchod s vysoce ceněnými komoditami typu slonovina, nosorožčí rohy a tygří kosti v ČR vysoce rozvinutý a organizovaný. Cílovou destinací pro toto zboží je především Vietnam a další asijské státy
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Zdroj | ČIŽP
Celníci na pražském Letišti Václava Havla objevili v minulých dnech v zavazadlech cestujících na čtyři desítky zboží, které bylo vyrobeno z výtažků chráněných druhů volně žijících živočichů a planě rostoucích rostlin. Turisté si ze zahraničí bez příslušných povolení přivezli produkty tradiční čínské medicíny, jako jsou například přípravky obsahující pižmo z jelínka kabara, krajtí tuk nebo výtažky z chráněného chrpovníku lopuchového. Nalezeni byli i sušení mořští koníci a špičák z tygra. ČTK o tom informovala mluvčí ruzyňských celníků Šárka Miškovská a České inspekce životního prostředí Radka Burketová.
 

I přes mnohá upozornění tím lidé porušují Mezinárodní úmluvu na ochranu volně žijících živočichů a planě rostoucích rostlin CITES. Celníci během akce "Tygří oko" odhalili 44 záchytů porušení CITES, zkontrolovali téměř 7400 zavazadel. V 15 případech byly části chráněných rostlin a živočichů součástí tekutin ve skleněných lahvích, v plastových dózách nebo ve formě kostek.

"Všechny záchyty byly předány k odborné expertíze České inspekci životního prostředí, která následně potvrdí, zda došlo k porušení úmluvy CITES," uvedla Miškovská. Dodala, že v jednom případě byla věc předána Policii ČR s návrhem na sdělení obvinění pro podezření ze spáchání trestných činů nedovolená výroba a jiné nakládání s omamnými a psychotropními látkami a s jedy a neoprávněné zacházení s chráněnými volně žijícími živočichy a planě rostoucími rostlinami.

Podle ředitele ČIŽP Erika Geusse je nelegální obchod s vysoce ceněnými komoditami typu slonovina, nosorožčí rohy a tygří kosti v ČR vysoce rozvinutý a organizovaný. Cílovou destinací pro toto zboží je především Vietnam a další asijské státy. Kontrolní akce byla proto cílena na období, kdy do domovské země cestuje zvýšený počet osob vietnamské národnosti, uvedl Guess.

V České republice se podle statistik ČIŽP zapojení občanů vietnamské národnosti a členů vietnamské komunity do obchodu s ohroženými druhy živočichů v posledních letech výrazně zvyšuje. "Podle našich statistik tvořily v roce 2015 tyto osoby 50 procent z celkového počtu lidí, kteří byli chyceni při nelegálním dovozu, vývozu či obchodu s druhy chráněnými úmluvou CITES (v roce 2014 to bylo 36 procent)," upozornila ČIŽP.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist