https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/cinska-provincie-zakazala-pestovani-gm-plodin
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Čínská provincie zakázala pěstování GM plodin

23.12.2016 06:55 | PEKING (ČTK)
Zákaz v severovýchodní provincii Chej-lung-ťiang vstoupí v platnost v květnu a vztahuje se na rýži, kukuřici a sóju
Zákaz v severovýchodní provincii Chej-lung-ťiang vstoupí v platnost v květnu a vztahuje se na rýži, kukuřici a sóju
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Čínská provincie Chej-lung-ťiang, která je největším producentem obilí v zemi, schválila pětiletý zákaz pěstování, zpracování a prodeje geneticky modifikovaných (GM) plodin. Zákaz je velkou ranou pro čínskou vládu, která se snaží učinit ze země přední světovou mocnost v oboru GM plodin.
 

Peking utrácí miliardy dolarů za výzkum biotechnologických potravin. V současnosti však povoluje pěstování pouze GM bavlny a papáji a dovoz GM sóji pro zvířecí krmivo. Spotřebitelé také zůstávají stále obezřetní před GM plodinami kvůli obavám ze zdravotních rizik.

V srpnu čínská vláda zveřejnila poprvé plány na rozvoj pěstování určitých GM plodin, včetně sóji a kukuřice. Prezident Si Ťin-pching předtím vyzval, aby se země snažila o dominantní postavení v této oblasti. Také nabídka firmy Chemchina na převzetí švýcarské firmy Syngenta je považována za snahu posílit zdatnost Číny v tomto odvětví, napsal list Financial Times.

Zákaz v severovýchodní provincii Chej-lung-ťiang vstoupí v platnost v květnu a vztahuje se na rýži, kukuřici a sóju. "Černozem v Chej-lung-ťiangu a její biodiverzita potřebují speciální ochranu," citovala státní zpravodajská služba představitele provincie. Zákazu předcházel průzkum, který ukázal, že více než 90 procent dotazovaných v provincii mělo námitky vůči GM plodinám. Letošní průzkum organizace Greenpeace také ukázal, že zemědělci v sousední provincii Liao-ning ve velkém rozsahu nezákonně pěstují GM plodiny.

Čínští odborníci upozorňují, že krok provincie je v rozporu se snahami vlády naopak postupně zvýšit pěstování GM plodin. "Místní vláda postrádá předvídavost, protože odmítla jakoukoliv možnost rozvoje GM technologie v Číně," řekl biolog šanghajské univerzity Fu-tan Lu Pao-žung.


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist