https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/do-rezervace-velkych-kopytniku-v-milovicich-prijelo-pet-zubrich-samic-z-polske-belovezee
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Do rezervace velkých kopytníků v Milovicích přijelo pět zubřích samic z polské Bělověže

14.11.2017 16:34 | PRAHA (Ekolist.cz)
Zvířata byla z beden vypuštěna do aklimatizační ohrady, kde budou zhruba měsíc.
Zvířata byla z beden vypuštěna do aklimatizační ohrady, kde budou zhruba měsíc.
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Foto | Michal Köpping / Česká krajina
Pět samic zubra evropského přijelo dnes do rezervace velkých kopytníků v bývalém vojenském prostoru Milovice, na pastvinu u Benátek nad Jizerou. Zvířata přivezl transport z Národního parku Bělověž na východě Polska, kde se nachází nejslavnější chov zubrů na světě. Informoval o tom Dalibor Dostál z České krajiny.
 

„Jsme rádi, že stádo v naší rezervaci rozšířila právě zvířata z Bělověže. Bělověžský prales se totiž stal symbolem mezinárodní záchrany zubrů a prvním místem, kam se tato zvířata v padesátých letech minulého století začala vracet zpět do přírody,“ uvedl Dalibor Dostál, ředitel ochranářské organizace Česká krajina. Na počátku dvacátého století člověk zubry ve volné přírodě vyhubil a největšího suchozemského savce Evropy zachránil chov v zajetí.

Bělověžská stopa je přitom v rezervaci velkých kopytníků od samého počátku. „Chovají se zde totiž výhradně zubři, kteří patří k vzácnější, takzvané bělověžské genetické linii,“ doplnil Miloslav Jirků z Biologického centra Akademie věd v Českých Budějovících.

Zvířata jela z nejznámějšího polského národního parku čtrnáct hodin. Poté, co kamion zastavil zhruba kilometr od rezervace, převážel jednotlivé přepravní bedny se zvířaty po špatně sjízdné lesní cestě nakladač. Zvířata byla z beden vypuštěna do aklimatizační ohrady, kde budou zhruba měsíc. „Všechna zvířata zvládla cestu dobře a po vypuštění odpočívala v porostu hustější vegetace,“ popsal Dalibor Dostál.

Po vypuštění z aklimatizační ohrady se zvířata spojí s hlavním stádem. Od roku 2015 se v rezervaci nachází 8 dospělých zubrů, jeden samec a sedm samic, kterým se od té doby narodila čtyři mláďata. „Posílení stáda zvýší jeho genetickou rozmanitost a dosah pastvy, která zajišťuje ochranu vzácné stepní vegetace před zarůstáním náletovými křovinami,“ doplnil Dalibor Dostál.

Příjezd zubrů do rezervace v bývalém vojenském prostoru sledovala také Wanda Olech, hlavní koordinátorka celosvětové organizace European Bison Conservation Center (EBCC), která řídí mezinárodní záchranný program zubra evropského.

Ochranářská organizace Česká krajina na projektech spojených s návratem a ochranou velkých kopytníků spolupracuje s experty z Biologického centra Akademie věd České republiky, Jihočeské univerzity v Českých Budějovicích, Univerzity Karlovy v Praze, Ústavu biologie obratlovců Akademie věd České republiky, České zemědělské univerzity v Praze, Mendelovy univerzity v Brně, Masarykovy univerzity v Brně a dalších odborných institucí.


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (1)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

ph

pavel hašek

16.1.2018 20:35
Jsou módní snahy o vypouštění divokých, dávno vytlačených zvířat zpět do přírody. Najednou čtu: Zubr, Divoký kůň, vlk, rys..., myslím, že to není dobře a rád bych tímto otevřel diskusi.
Pominu dívoké predátory a zůstanu u divokých býložřavců, tedy u sudo a lichokopytníků.
Udržování vzácné krajiny šetrným vypásáním má smysl a je naprosto opodstatněné. V naší krajině hustě osídlené a protkané infrastrukturou však bude problém divoká zvířata udržet na místě, je zde nebezpečí útěku a střetu s dopravním prostředkem, nebo nedej Bože s člověkem. Takový býk zubra dokáže snadno člověku vypárat břicho a stačí k tomu opravdu málo, třeba to, že bude mít ve stádě říjnou samici.
Přitom je vhodné k šetrné údržbě krajiny použít nějaké domestikované plemeno skotu, které je dnes běžně dostupné a navíc by skot poskytl užitek v podobě nejčistčích potravin.
Podobné články mají vzbudit dojem, jak se to u nás dělá s přírodou dobře, jak to za peníze daňových poplatníků krásně funguje. Ale není tomu tak! Rapidně poklesly stavy krav, krávy jsou zvřeny na specializovaných farmách, jsou přešlechtěním vybičovány k produkci klidně 50 litrů, i víc nízkoobsažného "průmyslového mléka" každý den, odborníci s injekční stříkačkou je donutí znovu zabřeznout, dojnice jsou vlastně permanentně nemocné, balancující na hraně zdravotních poruch. Jogurt v krásném obalu z reklamy drží na té otočené lžičce jenom díky rozvařenému hovězímu kolagenu, z mléka tam je jenom sušená syrovátka! Kde jsou ty rodinné farmy s pasoucím se skotem jak nám slibovali první polistopadoví ministři MVDr. Kubát a Ing. Benda?? Kde jsou ty květnaté louky?
Lidi, nenechte se ohlupovat, takhle nevypadá ochrana přírody, pár zubrů a divokých koní nás nevytrhne! Lidi víte, že u nás má žít přes 30 druhů velkých střevlíků rodu Carabus? Kde jsou? Lidi víte, že je vyhubeno 2/3 hmyzu? Lidi víte, že vesnický prostor je toxický vlivem zaschlých kapiček aerosolu z postřiků a ty jsou neseny vzduchem kilometry daleko! Dnes jsou v zemědělství používány tak účinné chemické látky, že z namořeného semínka vyroste dvoumetrová skunečnice a ta má nektar toxický pro včely!!
Chraňte své životní prostředí, ale celé !!!
fous
Odpovědět
 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist