https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/enn-jedovate-rasy-zabijeji-morske-vydry
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

ENN: Jedovaté řasy zabíjejí mořské vydry

21.9.2010 13:55 | HODONÍN/MONTEREY BAY (Ecomonitor)
Vydra mořská (Enhydra lutris).
Vydra mořská (Enhydra lutris).
Licence | Volné dílo (public domain)
Nález dvou desítek mrtvých mořských vyder inspiroval terénní výzkum kalifornské univerzity. Za mrtvými mořskými vydrami však tentokrát nestojí únik chemikálií nebo znečištění, ale drobná vodní sinice rodu Microcystis z jezera ve vnitrozemí, píše se na serveru Environmental News Network.
 

Melissa Millerová, vedoucí autorka studie, se začala v roce 2007 zabývat tím, jak se toxin ze sladkovodní řasy Microcystis dostal ve smrtícím množství do těl vyder. Pátrání ji přivedlo k vnitrozemskému jezeru Pinto, kde se řasy vyskytovaly. Jak se ukázalo, kanalizací se přes Corralitos Creek dostaly do řeky Pajaro, která ústí do mořské zátoky Monterey. V jejím ústí žije řada druhů mušlí, krabů a ústřic, které toxin snadno absorbují do svých těl. A těmito bezobratlými živočichy se pak vydry nejčastěji živí. Malé vnitrozemské jezero plné sinic je tak zodpovědné za pokles populace vyder na celém kalifornském pobřeží.

Nemalý problém pro ekosystém představují i řasy samy o sobě. Řasy rodu Microcystis vytvářejí zelenavé, slizké povrchy – jakýsi koberec pokrývající vodní hladinu. Vrstva sinic blokuje sluneční světlo, které se nedostane do větších hloubek. Sinice zároveň spotřebovávají ve vodě rozpuštěný kyslík. Voda pod sinicemi je proto téměř bez života a vzniká tak jakási „mrtvá zóna“.

Samotný toxin, přítomný v tělech sinic, se do vodního ekosystému neuvolňuje přímo, ale většinou biologickým rozkladem. Nebezpečný je zejména při pozření. Microcystis může v akutních případech způsobit selhání jater a poškození tělesné tkáně, dokonce i nízká úroveň expozice může způsobovat rakovinu jater.

Podle zprávy „Toxic Algae Killing Sea Otters“ uveřejněné na serveru ENN dne 13. 9. 2010.


reklama

 
Radomír Dohnal

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist