https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/eu-zacala-vysetrovat-slovensko-za-opatreni-proti-zelene-energii
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

EU začala vyšetřovat Slovensko za opatření proti zelené energii

7.3.2016 10:32 | BRATISLAVA (ČTK)
Na 1200 výrobcům elektřiny ze slunce, vody a bioplynu na Slovensku podle asociací byly odebrány zákonem zaručené podpory, a to bez možnosti odvolat se
Na 1200 výrobcům elektřiny ze slunce, vody a bioplynu na Slovensku podle asociací byly odebrány zákonem zaručené podpory, a to bez možnosti odvolat se
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Evropská komise začala vyšetřovat Slovensko za jeho opatření v oblasti podpory producentů zelené energie, která poškodila výrobce elektřiny z obnovitelných zdrojů. S odvoláním na informace Evropské komise o tom informovali slovenští výrobci zelené energie, kteří loni podali komisi podnět, aby prověřila porušování unijního práva.
 

Asociace, které zastupují výrobce elektřiny v solárních elektrárnách, v malých vodních elektrárnách a producenty energie z bioplynu, si stěžovaly na odebrání finanční podpory za vyrobenou energii, dále na zavedení vysokých poplatků za připojení do distribuční sítě a za rozhodnutí distribučních společností nepřipojovat do sítě nové zdroje zelené energie.

"V energetice na Slovensku není něco v pořádku. Nikdy jsme takové existenční problémy neměli. Prodávat elektřinu za třetinové ceny jednoduše nelze," uvedl jednatel Asociace výrobců elektřiny z malých vodních elektráren Vladimír Mendel.

Na 1200 výrobcům elektřiny ze slunce, vody a bioplynu na Slovensku podle asociací byly odebrány zákonem zaručené podpory, a to bez možnosti odvolat se. Výrobci zelené energie napadli také vysoké poplatky za připojení do distribuční sítě s odůvodněním, že jsou diskriminační. Stížností se zabývá také slovenský ústavní soud.

Zejména solární elektrárny získaly v minulosti na Slovensku od státu garanci štědrých výkupních cen, což se projevilo ve zdražení elektřiny. Po boomu fotovoltaických elektráren v zemi začal stát podporu těchto kapacitně větších zdrojů energie utahovat. Vláda naopak zahájila program dotací na instalaci malých obnovitelných zdrojů energie v rodinných a bytových domech.

Slovensko se zavázalo do roku 2020 zvýšit podíl obnovitelných zdrojů energie na 14 procent. V současnosti tento podíl podle výrobců zelené energie dosahuje 11 procent.


reklama

 
Adrian Bobok
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist