https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/jak-zachranit-vzacneho-motyla-kacenim-lesa
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Jak zachránit vzácného motýla? Kácením lesa

27.4.2012 01:21 | PRAHA (Ekolist.cz)
Hnědásek osikový (Euphydryas maturna)
Hnědásek osikový (Euphydryas maturna)
Foto | ressaure / Flickr
Kdysi běžný motýl hnědásek osikový žije dnes v České republice jen na jediném místě - v Dománovickém lese na Kolínsku. Pro jeho záchranu bylo nutné upravit hospodaření v lese, prosvětlit porosty, stromy kácet výběrově a vysázet jasan. Díky tomu se v průběhu posledního roku podařilo několikanásobně zvýšit počet obsazených stromů housenkami.
 

„Housenky hnědáska se totiž v prvé fázi vývoje živí právě listy jasanu. Potřebují navíc dostatek světla, nikoli souvislý les, ale na druhou stranu nesnáší extrémy velkých holin a pasek,“ vysvětluje Pavel Bína z Agentury ochrany přírody a krajiny, která záchranný program koordinuje. Podle něj program nepomůže jen hnědáskovi. Díky tomu, že se les prosvětlí, by se měly vrátit i další druhy rostlin a živočichů typických pro světlé nížinné lesy.

Hnědásek osikový se v takových lesích dříve běžně vyskytoval. Jenže řídké lesy s nízkým či středním porostem, ze kterých pocházelo dřevo určeno na běžné topení v domácích kamnech, zmizely. A s hospodařením, které je primárně zaměřeno na produkci z vysokého lesa, vymizel i hnědásek. V rámci záchranného programu probíhá postupná změna lesního hospodaření tak, aby vznikly vhodnější podmínky pro tohoto vzácného motýla.

O tom, jak vzácnému motýlu pomoci, se ochrana přírody několik let přela s lesníky, protože potřeba radikálně prořezat dubovo-habrový les, ve kterém žije, představoval problém pro lesní zákon. K funkčnímu řešení dospěli před rokem.

Hnědásek osikový není jediným z kriticky ohrožených motýlů. Za posledních 60 let jich podle AOPK vyhynulo 19 druhů, polovina zbylých 142 druhů je ohrožená. Většina motýlů je totiž velmi úzce specializovaná, a to jak na potravu, tak na vlastnosti prostředí.


reklama

 

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist