https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/jaro-asi-opravdu-zacina-priletely-prvni-letosni-vlastovky
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Jaro asi opravdu začíná: přiletěly první letošní vlaštovky

16.3.2012 10:18 | PRAHA (Ekolist.cz)
Jedna vlaštovka jaro nedělá.
Jedna vlaštovka jaro nedělá.
I když jedna vlaštovka jaro nedělá, do České republiky jaro zřejmě už dorazilo. Nad Proudnickým rybníkem nedaleko Chlumce nad Cidlinou se totiž objevily vlaštovky dvě. Podle České společnosti ornitologické (ČSO) jde o jejich první letošní pozorování.
 

Současné teplejší počasí je už skutečně jarní, a tak se dá předpokládat, že oteplení urychlí tah stěhovavých ptáků a do konce března vlaštovek přiletí mnohem více. Teplejší počasí jim totiž zajistí dostatek hmyzu. Kromě vlaštovek již přiletěli například skřivani, čejky, konipasi, drozdi, rehci i první čápi bílí.

Vlaštovka obecná je drobný pěvec, který hnízdí ve většině případů v blízkosti člověka. Vlaštovky jsou rozšířené po celé Evropě, ale i v Africe, Asii, i na obou amerických kontinentech. Typické hnízdo slepené z kuliček bláta si staví nejraději uvnitř hospodářských budov jako jsou stodoly či chlévy nebo v průjezdech a chodbách domů.

Samice snáší 3-6 vajec, hnízdí dvakrát do roka od května do srpna. Živí se hmyzem, který chytá za letu. Vlaštovka je skutečně dálkový letec, jejich zimovištěm je jižní část afrického kontinentu. Nejdelší prokázaná cesta „české“ vlaštovky vede až z Jihoafrické republiky, musela tady urazit vzdálenost 8503 kilometrů. Za den uletí vlaštovky až 300 kilometrů. Nejstarší kroužkovaná vlaštovka v Evropě se podle českých ornitologů dožila 11 let.

Vlaštovky k nám přilétají již v druhé půli března, jarní přílet pak vrcholí v dubnu. Hlavním obdobím odletu je první polovina září, opozdilci se objevují až do konce října.

Vlaštovka je také jedním z pěti druhů, jejichž přílet je v rámci celé Evropy sledován pomocí projektu Jaro ožívá, zaměřeného na sledování příletu vybraných poslů jara širokou veřejností na internetových stránkách www.springalive.net. Projekt, který organizuje BirdLife International, v Česku zastupuje právě Českou společností ornitologickou. Nová sezóna projektu Jaro ožívá bude oficiálně spuštěna na první jarní den, tedy 21.3.2012.


reklama

 
Další informace |
Pozorování se objevilo ve Faunistické databázi ČSO. Ta je určena všem zájemcům o ptactvo z řad široké veřejnosti, "amatérských" ornitologů i vědců a slouží ke sdílení a uchovávání záznamů o pozorování všech druhů ptáků na území České republiky.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist