https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/liberec-planuje-obnoveni-kompostarny-u-cistirny-odpadnich-vod
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Liberec plánuje obnovení kompostárny u čistírny odpadních vod

21.11.2015 14:44 | LIBEREC (ČTK)
Liberec plánuje obnovení kompostárny v Londýnské ulici u čistírny odpadních vod. Stavět se začne zřejmě nejdřív v roce 2017, projekt je ve fázi záměru. Biologický odpad se zatím vozí do Rynoltic. Novinářům to řekla náměstkyně primátora pro životní prostředí Karolína Hrbková (Změna pro Liberec).
 

Kompostárna byla v Londýnské ulici několik desetiletí od roku 1968, ročně se z ní získávalo 23.000 tun kompostu. Město ji chce obnovit ve spolupráci s firmou A.S.A., která v Liberci sváží odpad i bioodpad. Kapacita kompostárny by ale měla být menší, odhadem asi 2500 tun. "Dohodli jsme se předběžně na velikosti, která by zajistila likvidaci svozového bioodpadu z popelnic, tak i z údržby zeleně. Komerční využití se zatím neplánuje," uvedla Hrbková. Vyprodukovaný kompost by získávaly technické služby, které se ve městě starají o zeleň.

Radnice zvažuje, že by kromě kompostárny vybudovala v Londýnské ulici na svých pozemcích i sběrný dvůr. "Příští rok bychom chtěli dělat projektovou dokumentaci a studii proveditelnosti," dodala Hrbková. Na výstavbu kompostárny se podle ní pokusí získat dotaci.

Kompostárnu srovnatelné velikosti letos dokončil s pomocí evropské dotace čtrnáctitisícový Turnov vzdálený od Liberce asi 20 kilometrů. Kapacita kompostárny je 2700 tun ročně, pro potřeby města stačí zhruba polovina. Výstavba stála 13,4 milionu korun, dotace byla 5,2 milionu.

Zájem o třídění bioodpadu v Liberci roste. Město už od roku 2002 nabízí lidem kompostéry, rozdalo jich už 1200. Další možností jsou biopopelnice, i těch město vydalo 1200. "Poptávka je stále vysoká, nyní evidujeme cca 360 dalších žádostí," uvedla mluvčí radnice Jana Kodymová. Tyto hnědé popelnice využívají pro třídění bioodpadu zejména lidé žijící v rodinných a menších bytových domem. Svoz je jednou týdně od začátku dubna do konce listopadu. Radnice chce v příštím roce zkušebně zapojit do třídění bioodpadu i obyvatele panelových sídlišť.



reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist