https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/lvicata-narozena-v-brnenske-zoo-jsou-samec-a-samicka
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Lvíčata narozená v brněnské zoo jsou samec a samička

13.2.2018 07:00 | BRNO (ČTK)
Kivu se narodila v říjnu 2012 v Lisabonu, do Brna se přesunula z Ústí nad Labem. Lidé mohli lvy v Brně po 14 letech vidět poprvé loni v srpnu, kdy se otevřela expozice / Na obrázku je samice Kivu v ZOO Brno
Kivu se narodila v říjnu 2012 v Lisabonu, do Brna se přesunula z Ústí nad Labem. Lidé mohli lvy v Brně po 14 letech vidět poprvé loni v srpnu, kdy se otevřela expozice / Na obrázku je samice Kivu v ZOO Brno
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Zdroj | ZOO Brno
Lvíčata narozená v brněnské zoo jsou samec a samička, pohlaví včera určil veterinář při jejich první prohlídce. V tiskové zprávě to uvedl mluvčí zahrady Michal Vaňáč. Lvi jsou v brněnské zoo teprve od loňského července, dvojčata se narodila na konci roku.
 
"Mláďata jsme zvážili, naočkovali, očipovali a samozřejmě jsme také zjistili pohlaví. Mají to hezky rozdělené, jedno lvíče je kluk, druhé holka. Kivu se o ně skvěle stará, i když rodila poprvé," uvedla kurátorka chovu savců Zoo Brno Dorota Gremlicová. Samice lva konžského Kivu porodila dvě mláďata v noci na 30. prosince. Jde o její první mláďata. Malý samec nyní váží necelých sedm kilogramů, samička je o něco lehčí. "Kivu mláďata mírně přenášela, protože po porodu hned viděla a byla od pohledu větší, než je obvyklé," uvedla kurátorka. Oddělení Kivu od mláďat bylo podle Gremlicové velmi rychlé a bezproblémové. Poté, co je prohlédl veterinář, odvedla Kivu lvíčata ke kontaktní mříži k jejich otci Lolkovi, aby je pohlídal a zjistil, že se je vše v pořádku. Zhruba za dva týdny bude následovat další vážení a přeočkování. Dvojčata zatím nemají jména, to se však brzy změní. Jedno budou moci vybrat návštěvníci a příznivci Zoo Brno od konce února na webu zoologické zahrady a na facebookové stránce. Druhé jméno zvolí kmotr. Kivu se narodila v říjnu 2012 v Lisabonu, do Brna se přesunula z Ústí nad Labem. Lolkovi je 2,5 roku a do Brna jej přivezli z Gdaňsku. Lidé mohli lvy v Brně po 14 letech vidět poprvé loni v srpnu, kdy se otevřela expozice na 5000 metrech čtverečních v sousedství Africké vesnice. Lvi konžští obývají jihozápad Afriky, kde se přizpůsobili extrémním podmínkám pouští Kalahari a Namib. Poslední brněnský lev před jejich příchodem, samec Bali, byl převezen do Zoo Les Sables dˊOlonne ve Francii v roce 2003. Důvodem byly tehdy nevyhovující podmínky pro chov těchto šelem. Brněnská zoo chovala lvy nepřetržitě od roku 1953 a například v letech 1962 až 1972 odchovala 11 lvíčat.
reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist