https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/mzp-projekt-dostavby-prazskeho-okruhu-neni-dostatecne-pripraven
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

MŽP: Projekt dostavby Pražského okruhu není dostatečně připraven

9.6.2016 16:39 | PRAHA (ČTK)
Dostavba části Pražského okruhu mezi D1 a Běchovicemi byla vyřazena ze seznamu projektů, které mají získat ve zrychleném řízení stanovisko o vlivu na životní prostředí proto, že její projekt není dostatečně připraven. Takovým nechce Evropská komise umožňovat zrychlené řízení ani je platit z evropských fondů, reagovala na dotaz ČTK mluvčí ministerstva životního prostředí Petra Roubíčková. Podmínkou Bruselu podle ní je, že musí být před vydáním stavebního povolení a okamžitě poté začít stavět.
 

Primátorčin náměstek Petr Dolínek (ČSSD) dnes řekl, že Praha do 14 dnů zakáže vjezd vozidel delších než 12 metrů na území města. Město reaguje na vyřazení dostavby části okruhu značeného jako 511 ze seznamu projektů, které mají získat ve zrychleném řízení stanovisko EIA. Okruh má odvést z centra tranzitní dopravu, v provozu je nyní asi polovina celého okruhu.

"Že Praha nemá územní rozhodnutí, není z nějakých důvodů a dopisů ministerstva životního prostředí. Pan Dolínek hledá viníka, nicméně na špatné straně," uvedla.

Připomněla, že projekt ještě v roce 2015 neměl územní rozhodnutí a musel požádat o ověřovací stanovisko na MŽP. Už v té době se jednalo, za jakých podmínek EK se budou moci ověřovací stanoviska vydávat.

Vyřazení Pražského okruhu ze seznamu prioritních staveb odmítají středočeští občanští demokraté. "Absolutně odmítáme, aby se česká vláda nechala podobným způsobem vydírat Evropskou unií. Neexistence Pražského okruhu mezi dálnicemi D1 a D11 již dnes způsobuje nemalé komplikace v dopravě," uvedl dnes místopředseda strany a starosta středočeských Líbeznic Martin Kupka.

Projekt je podle Roubíčkové problematický, uvedla, že nevládní organizace a městská část vyhrály některé soudy. Žalobu některých městských částí Prahy a obcí na hlavní město kvůli vymezení trasy Pražského okruhu ale v únoru zamítl pražský městský soud.

Brusel podle Roubíčkové dostal desítky stížností a podnětů od ekologických organizací a místních organizací. "To jsou vše důvody, které projekt drží a o kterých EK ví, a ví také o velké nevoli místních a nevládních organizací," dodala.

K vydání stanoviska EIA a územního rozhodnutí podle Dolínka chybělo jediné - dopis z ministerstva. Roubíčková ale řekla, že problém v dopise nespočívá.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist