https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/na-morave-se-po-70-letech-objevila-vzacna-potaplice
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

video uvnitřNa Moravě se po 70 letech objevila vzácná potáplice

1.1.2013 18:30 | DOLNÍ VĚSTONICE (Břeclavsko) (ČTK/Ekolist.cz)
Jedná se o teprve pátý zaznamenaný výskyt potáplice žlutozobé v České republice
Jedná se o teprve pátý zaznamenaný výskyt potáplice žlutozobé v České republice
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Foto | Jiří Šafránek / Moravský ornitologický spolek
Na Novomlýnských nádržích na Břeclavsku se objevila vzácná potáplice žlutozobá, vodní pták, který byl na Moravě zaznamenán jen jednou o Vánocích v roce 1942 na Přerovsku. Ornitologové jeho přítomnost vysvětlují tím, že mladý nezkušený pták může při cestě na zimoviště zabloudit.
 

Domovinou tohoto vodního ptáka je arktické pobřeží Ruska a Severní Ameriky, zimu přežívá na norském pobřeží a živí se výhradně lovem ryb. V západní Evropě se objevují ojedinělé kusy, ve střední Evropě se vyskytne zcela výjimečně.

Na Nových Mlýnech ho ornitologové zpozorovali 29. prosince nedaleko Dolních Věstonic, nyní tento nezvyklý druh přitahuje odborníky i laickou veřejnost, a to i ze Slovenska.

Jedná se totiž o teprve pátý zaznamenaný výskyt potáplice žlutozobé v České republice. Za posledních 100 let se u nás vyskytla pouze čtyřikrát a to v roce 1935 na Pardubicku, v roce 1942 v Roudnici nad Labem a u Lobodic na střední Moravě. Poté se po více než třiceti letech objevila v roce 1976 na Labi v Děčíně a v roce 1996 ve Skochovicích v Královéhradeckém kraji.

Potáplice je o něco větší než husa, váží čtyři až šest kilo, výborně se potápí až do desetimetrové hloubky. Výrazný světlý zobák drží šikmo vzhůru, což ji odlišuje od potáplice lední. V posledních 100 letech byla v Česku zaznamenána pouze čtyřikrát, naposledy v roce 1996 ve Skochovicích na Královéhradecku.



reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist